Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Önkéntesek találkozója a Pécsi Egyházmegyében

Évente kétszer találkoznak a Pécsi Egyházmegye plébániai karitászcsoportjainak önkéntesei, hogy bővítsék szakmai tudásukat és információt kapjanak a segélyszervezet aktuális tevékenységéről. Május 25-én huszonegy csoport több mint száz önkéntese vett részt Püspöki Magtár Látogatóközpontban tartott találkozón.

Idén a tavaszi találkozó május 25-én volt, a Püspöki Magtár Látogatóközpontban a Pécsi Egyházmegyei Karitász szervezésében. Rendhagyó módon pénteki napon került a program megrendezésre, ám ennek ellenére is 100 fő felett érkezetek lelkes önkéntesek,. Fejlődést, együttlétet, töltődést, ismerkedést, kapcsolat-építést, barátkozást, tanulást, és lelki töltődést is megfogalmaztak a jelenlévők, amikor a szakmai képzési nap elvárásait kérdezték meg tőlük a szervezők.

A nap tematikája a karitász munka alapjainak elsajátítása mellett az előítélet témakörét járta mélyebben körül.

Besenczi Zsolt egyházmegyei igazgató beszédével nyitotta meg az előadások sorát, amelyben rengeteg hasznos információt adott át a Karitász alapjai, kialakulása, múltja, jelene, s jelentése kapcsán. Az igazgató ismertette az országos Karitász programokat, s azok közül is kiemelte az új országos modellprogramokat – pl. „Öngondoskodó háztartások – Szép Otthonok” –, illetve a Pécsi Egyházmegye saját programjai közül az „Önkéntesség személyre szabva” projektet. Beszélt a nehézségek leküzdéséről, felmerülő problémák megoldásáról, helyzetek kezeléséről, illetve arról hogy meddig mehet el egy Karitászos, meddig tudnak segítséget nyújtani, hol kell meghúzni határaikat, hogy lehetőségeikhez mérten a legjobban tudjanak segíteni.

Geiszelhardt Sára, a Pécsi Karitász fiatal munkatársa, igazán izgalmas, interaktív részvételre ösztönözte a résztvevőket. Érdekfeszítő játékokat hozott magával, amely során az önkéntesek kis csoportokba rendeződve írták fel papírokra, hogy mit várnak a naptól, mit jelent számukra önkéntesnek lenni, és milyen örömeket hoz életükbe a Karitászhoz tartozás. Az összegyűjtött kifejezéseket, ötleteket motiváló táblákra ragasztották fel a segítők, így az egész nap folyamán körülvették őket az inspiráló, szívhez szóló gondolatok. Az előadó egy képzeletbeli térképre állíttatta fel a jelenlévő önkénteseket, hogy szemléltesse, milyen fontos segítői, kapcsolati hálóként fedik le Baranya és Tolna megye területét a Karitász, és milyen fontos láncszemet jelképez minden egyes csoport egyházmegyénkben. Majd a jelenlévőket az önkéntességbe lépésük idejét tekintetbe véve sorakoztatta fel. A sort az 1984-ben csatlakozott Mezey Klári néni nyitotta és mögötte foglalt helyet időrendi sorrendben a karitászossá avanzsáló többi önkéntes. A feladattal remekül szemléltette, hogy a Karitász fejlődése töretlen; az évtizedekkel ezelőtt csatlakozott első tagjainak, és a napjainkban csatlakozottak között folyamatos az utánpótlás, amelyet fontos feladat a jövőben is fenntartani.

A nap vendég előadója, Kajtár Edvárd atya az előítéletek leküzdéséről tartott előadást. Beszédében kifejtette, hogy szinte mindenki küzd előítéletekkel, de akkor válhatnak jó Karitászossá, jó segítővé, ha egynek tekintik magukat a nehéz sorsúakkal, megpróbálják az ő szemszögükből látni helyzetüket, empátiával fordulnak feléjük és kilépnek a komfortzónából. A karitász szolgálat két alapvetően meghatározó motívuma a szolidaritás, és a szubszidiaritás. Együttérzéssel, és empátiával kell fordulnia a segítő szakmában résztvevőnek a bajbajutott embertársaik felé, és a segítő módszerét azon a szinten kell végeznie, ahol az önsegítésre való készség lehetővé válik.

A szakmai nap közös imával, és hálaadó szentmisével zárult a Pécsi Székesegyház Corpus Christi kápolnájában, ahol a résztvevők áldást kaptak Karitász munkásságukra, és önkéntes szolgálatukra.

Pécsi Egyházmegyei Karitász

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008