Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Együtt lenni - tábori pillanatok Badacsonytomajból

Június 26. és 30. között harmadik alkalommal szerveztek tábort a veszprémi Fenyveserdő Ápoló Gondozó Otthonban lakó fiatalok számára Badacsonytomajon.

Kellemes nyári este van a Balaton partján fekvő Badacsonytomajon, melynek csendjét itt-ott megtöri a nyaralók kerti mulatsága és a strandról hazatérők vidám, élményekkel teli beszélgetése. A hegy lábánál a bazaltorgonák és a hegyvonulat csodálatos látványában elmerülő plébániai közösségi ház udvarán gyermekek csoportja áll össze egy képre. Nem is gyermekek igazából, hanem fogyatékkal élő fiatal felnőttek gyermeki örömmel. Rajtuk az általuk festett fehér póló, a felnőtteken a Karitász piros ruhája. Valami mégis közös bennük. Egyhetes élménydús tábor utolsó estéjén mindannyian vidáman és örömmel fogják egymás kezét, vállát és várják a fényképezőgép kattanását, hogy megörökítse a csapatot, mindenkit, aki itt van táborozóként, kísérőként vagy önkéntesként.

                     

A szokásos „figyelem, mosolyogj!” felszólításra nincs szükség, mosolyog itt mindenki, és integet szó nélkül. Élvezi mindenki, hogy egy közösségben csodálatos élményeket élt át, adott és kapott: törődést, örömöt, boldog pillanatot, odafigyelést, de leginkább szeretetet. A gép kattan, a kép kész, de a mosoly ott marad mindenki arcán és már rohannak is tovább, mert mindjárt kezdődik a búcsúest. Az udvaron megszólal a zene és indul is az önfeledt tánc. Néhányan önállóan kezdik, párban majd körben folytatják, a kerekesszékesek is csatlakoznak. Egymás társaságát élvezve a tánc, ének, beszélgetésben való megpihenés és újra tánc körforgásban vidáman telik az este. Nem is akarják abbahagyni. Élményeiket folyamatosan mesélik.

Voltak kézműves programok, amikor tábori zászlót és pólót festettek, agyagból tálat és díszeket készítettek. A Balatonban fürödtek, csónakáztak, s még vízibicikliztek is. Lángost ettek, fagyiztak mint más gyerekek. Önfeledten élvezték a nyár és a Balaton adta lehetőségeket. Az egyik 16 éves fiú kerekesszékében ülve a tábori élményeket meséli, majd így fejezi be: „az a legjobb a táborban, hogy együtt lehetünk.”

Együtt lenni. Egyszerűen hangzik, de a szavak mögött több rejlik. A kísérők, akik önkéntesen vállalták, hogy eltöltenek a fiatalokkal egy hetet, a tábor minden pillanatát nekik szentelik. Ilyekor nem létezik más. A nap megszervezése, az étkezések, a strandolás ezekkel a fiatalokkal mind nagy felelősség. De a legfontosabb az, hogy mindezt teljes erőbedobással teszik, hogy minél nagyobb örömet okozzanak. Együtt labdáznak, nevetnek, felküzdik a vízibiciklire vagy éppen csónakon tolják a mozgássérülteket is, etetik, akinek nem megy egyedül, strandröplabdáznak velük, nyakig festékesen kézművesek lesznek egy pár óra erejéig, együtt énekelnek, fürdetik őket, s ha kell éjszaka virrasztanak mellettük, és még sorolhatnánk, hogy mi mindent csinálnak. Ami biztos, hogy sok erőt, odafigyelést és nagyon sok szeretetet igényel ez a feladat. Abból pedig itt nincs hiány. A szeretet sugárzik a „gyerekekből”. A lényeg tényleg ez a két szó: „együtt lenni”, önmagamat adni a másik embernek. Ez pedig sok örömet jelent mindenkinek, aki itt van. S most térjünk is vissza a búcsúest utolsó pillanataihoz. A végére is maradt egy kis meglepetés. A születésnapját a közeljövőben ünneplő két táborozót közösen köszöntik fel énekszóval, persze a gyertyafény, süti és az arcukon megcsillanó öröm sem marad el, de megélve ezeket a pillanatokat egy dologban biztos vagyok: az öröm nem a sütinek szól, hanem az „együttlétnek”.

* * *

A Katolikus Karitász országos, egyházmegyei és helyi szervezetei idén több mint 5000 gyermek táborozását biztosítják Karitász táborok szervezése és a gyermekek táborozásának támogatása útján. Ennek egyik példájaként 2017. június 26. és 30. között harmadik alkalommal került megrendezésre a Karitász által kezdeményezett és útnak indított tábor, amelyben a V.M. Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének veszprémi telephelyén, a Fenyveserdő Ápoló Gondozó Otthonban lakó fiatalok nyaralhattak Badacsonytomajon. A Karitász Kézműves tábor idén is összefogással valósulhatott meg: a Badacsonytomaji Plébánia, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász, az Útkereső Alapítvány a Gyermekekért, a Fenyveserdő Ápoló Gondozó Otthon és a Katolikus Karitász országos központja együttműködésében.

Zagyva Richárd/Katolikus Karitász

A program az EMMI támogatásával valósul meg.

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008