Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Fairplay - kávézót nyitott a Szombathelyi Karitász

Otthonos, meghitt kávéház. Magyarországon egyedülálló módon a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász hozta létre, ezért aki ide betér, minden forintjával gyermekeket segít. Dél-Szudánban és itthon élő gyermekeket.

- Több mint 25 éve dédelgetett álmom valósulhatott most meg – nyilatkozza Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Negyedszázada a Münchenben élő Frank Miklós atya, a Katolikus Karitász akkori főigazgatója sok afrikai fa- és réztárgyat hozott Mariettának azzal, hogy nyisson Szombathelyen boltot a karitász, árulja ezeket a szép, kézműves tárgyakat, majd a befolyt összegből segítse a fekete kontinens éhezőit.

- Elmondtam az ötletet Konkoly István megyéspüspök úrnak, aki szomorúan válaszolta: „Marietta, erre nálunk még nem érett meg az idő”. Igaza volt. Tavalyelőtt viszont, amikor Grácban megláttuk az ottani karitász kávéházát, megismertük az afrikai együttműködés lehetőségeit, eldöntöttem: most már itt az idő, Miklós atya ötletét, ha más formában is, de meg tudjuk valósítani. Tavaly nyáron a Graz-Seckaui Egyházmegyei Karitász és a Szombathelyi Püspökség között született együttműködési szerződéskötéskor már a kávézó létrehozása, működtetése is téma volt. Így aztán most nemcsak egy boltot nyitottunk, hanem olyan közösségi teret, ahol szolidaritását bárki kifejezheti afrikai és magyar elesett gyerekek iránt. Az itt kifizetett forintok ugyanis két célt szolgálnak: dél-szudáni éhező gyerekek és tehetséggel született, szegény sorsú magyar gyerekek kapják, hozzájuk juttatjuk el.

Ennyi a Hollán Ernő utcai Fairplay kávézónak, ennek a hazánkban egyedülállóan új segítési formának a rövid előtörténete. A kedves, polgári hangulatú kávéház olyan találkozóhely, ahová jó betérni egy pohár zamatos afrikai kávéra, hűsítő jeges teára, vagy a karitász ölbői gyógyfüves kertjéből származó üdítő biolimonádéra, ráadásul falatozhatunk finom süteményeket is. És mindeközben az a jó érzés tölt el bennünket: a kifizetett forintunk nemes ügyet szolgál.

A megnyitón kiderült, hogy akárcsak egyetlen kávé elfogyasztása is milyen nagy segítség a Szudánban élő gyerekek számára azért, mert egy ott élő gyermek egy havi ellátása 14 euróba, azaz 4500 forintba kerül.

Ebből már sejthető, milyen rettentően szegény ország Dél-Szudán.

Mit lehet tudni a kelet-afrikai államról (amelynek neve olyan sokszor hangzott el a megnyitón és bizonyára nagyon sokszor hangzik el majd még ebben a kávézóban)?

Etiópia, Szomália, Uganda és Kenya mellett itt fenyeget legtöbb afrikait az éhínség. Ez a világ legfiatalabb állama. Hét esztendeje népszavazással vált függetlenné Szudántól, amelynek 2005 óta autonóm tartománya volt. Évek óta küzd a túlélésért. Tízezereket öltek meg a polgárháborúban, kétmillióan elmenekültek, legtöbben a szomszédos Ugandába. (Egy adat szerint 2016-ban fél év alatt többen menekültek el Dél-Szudánból, mint Szíriából egész évben.) Ott ma 5,8 millió ember küzd az éhínséggel. Ez a lakosság 40 százaléka.

Humanitárius célja miatt a kávézó ünnepélyes megnyitása igazi társadalmi esemény volt Szombathelyen. A kivitelezésében és működtetésében segítő karitászos és műszaki szakemberek mellett papok, hivatalok vezetői és politikusok is megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót, amelynek jó hangulatát a Hotzi-duó készítette elő vérbő ragtime muzsikával.

- Földünkön igazságosabb világ akkor születik, ha ezért mindannyian teszünk - emelte ki beszédében a kávézót felszentelő Székely János megyéspüspök, aki elmondta: Afrika nyomorúságos helyzete a gazdag országok erőfölénye miatt alakult ki. A fejlett világ kizsákmányolása miatt, mert az erősebb olcsón vásárol onnan bármit, ugyanakkor drágán adja el a maga termékeit. Ma az a helyzet, hogy a Föld leggazdagabb 20 százaléka fogyasztja el a Földön megtermelt javak 84 százalékát, a legszegényebb 20 százaléknak alig jut 1,4 százalék.

- Ha a fegyverkezésre fordított pénz egy részét a szegényekre fordítanák, akkor a Föld sokkal élhetőbb hely lenne - hangsúlyozta a megyés főpásztor, aki arról is szólt: Európa fontos küldetése Afrikát, mint szomszédos kontinenst segíteni abban, hogy élhetőbb hellyé váljon.

Székely János véleménye, hogy a katolikus egyház és a karitász ezzel a kávézóval is próbál afrikaiakat támogatni. Létrehozása nagy öröm. Megköszönte az ebben nyújtott segítséget a Graz-Seckaui Egyházmegyei Karitász jelen lévő munkatársainak és az odaadó munkát a Szombathelyi Egyházmegye karitászosainak, Tuczainé Régvári Marietta igazgatónak. A megyés főpásztor megosztotta két tervét is a hallgatósággal. Szeretné, ha a Szombathelyi Egyházmegye testvérkapcsolatot tudna kialakítani egy afrikai egyházmegyével, s szeretné azt is elérni, hogy az egyházmegye Szombathelyen egy olyan ifjúsági központot nyitna, ahová a fiatalok jöhetnének kikapcsolódni, szórakozni, egyben tanulni is. Az evangélium örömhírével így is, ezzel a kávézóval és a majd megvalósuló létesítményekkel is jelen tud lenni a városban élők hétköznapjaiban. Dr. Székely János megfogalmazásában ez így hangzott el a megnyitón:
- Istennek öröme telik abban, hogy velünk legyen, örömmel van közöttünk, a mindennapjainkban is jelen akar lenni, nemcsak a templomokban, hanem a kikapcsolódás pillanataiban is.

Dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke és dr. Puskás Tivadar a megyeszékhely polgármestere is köszöntötte a megjelenteket.

- A kávézó létrehozása Szombathelyen egy lokális válasz egy globális problémára – emelte ki dr. Hende Csaba, aki Afrika nyomoráról, a vízhiányról, a klímaváltozás miatt a fekete kontinens termőterületének zsugorodásáról beszélt, s arról is, hogy minderről az afrikaiak nem tehetnek.
- Ez a kávézó egy kitűnő válasz a kontinens gyötrő gondjainak enyhítésére, hiszen mindenki, aki betér ide, annak tudatában teheti: az itteni kevés pénz is sokat ér ott, sokakon segít. Nem mellesleg egy meghitt, kellemes helyen időzhet bárki ebben a kávézóban – zárta köszöntőjét a képviselő.
- Szombathely ismételten gazdagodott, hűen ahhoz, hogy ez Szent Márton városa, a „Segítés városa” – kezdte köszöntőjét Puskás Tivadar, aki ezután személyes történetet osztott meg a megnyitó szép számú közönségével.
Az orvosi egyetem kollégiumában szobatársa volt egy nagyon jófejű dél-szudáni fiatalember, Mauwia Medani. Kitűnően tette le a vizsgáit, kiválóan megtanult magyarul. Hazánkban, vagy Európában is kapott volna orvosként állást, bizonyára ragyogó karriert futhatott volna be, de ő hazament.
- Azt mondta, őt a szudániak küldték el tanulni, ezért ő az itt megszerzett tudást hazaviszi - hallottuk dr. Puskás Tivadartól a megható történetet. A polgármester elmesélte még: néhány éve Budapesten találkozott mára megőszült barátjával. Szülészi szakvizsgát jött letenni, s ment vissza a hazájába, ahol tovább segíthet honfitársainak.
- Köszönet Tuczainé Régvári Mariettának és mindenkinek, aki a kávézó létrehozásában segített. Szombathely szellemisége erősödik általa, s lehetséges, hogy talán éppen azokhoz a gyerekekhez jut el innen, tőlünk anyagi segítség, akiket Mauwia Medani segített világra - fejezte be dr. Puskás Tivadar.

Dél-Szudán helyzetéről, a karitász ottani tevékenységéről, a segítés és a szombathelyiekkel történő együttműködés fontosságáról a Graz-Seckaui Egyházmegyei Karitász képviseletében megszólaló Brigitte Kroutil-Krenn beszélt a megnyitón. A külföldi kapcsolatokért és projektekért felelős szakembert utóbb arra kértük, elevenítse fel: ők hogyan kerültek kapcsolatba Afrikával, mikor indult el afrikai missziójuk, amelybe ma már Dél-Szudán mellett Burundi is belatartozik.

- 40 éve egy francia tanárnő Kairóban tanított, s miután megismerte az afrikai kontinensen élők nyomorúságát, elkezdett Európában segítséget keresni a számukra. Így érkezett meg Grácba is, ahol találkozott Emanuel nővérrel, aki aztán eljutott Kamerunba, s rajta keresztül alakult ki, hogy egy ország éhező gyerekeinek nyújtsunk segítséget. Egyre nagyobb és kiterjedtebb lett a projekt. Amikor kettévált Szudán és a délen élő keresztényeket mindenben gátolták a muzulmánok, mi velük, a déli katolikusokkal alakítottunk ki szoros kapcsolatot. Szerződéseket kötöttünk, lekönyvelt és ellenőrzött pénzutalásaink az ottani katolikus egyházmegyén keresztül jutnak el. Ha megenged egy személyes megjegyzést: engem mindig meglep, hogy az afrikai politikusokat mennyire nem érdekli a saját népük sorsa, az emberi élet.
Az osztrák karitász ma már 40 ezer rászorulóról gondoskodik ott. Lencsét, rizst, babot, zöldséget oszt ki köztük élelmiszercsomagokban, de adnak ültetendő magokat is a háború által már nem sújtott területen élőknek, sőt, az ott lakó parasztoknak tartanak mezőgazdasági kurzusokat is. A Dél-Szudánban kiváló kapcsolatokat kiépített gráci karitász két gyermekcentrumot is működtet, 700 öt év alatti kisgyerekről gondoskodik.
Brigittével arról is váltunk néhány szót, hogy a fehér ember civilizációja tette tönkre az afrikai kontinenst, de ma már Kína az, amelyik sok földet vásárol Afrikában.
Az országban egyedülálló segítési forma és egyben kontinensváltás is. Röviden így összegezhető, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász eddigi sokrétű, gazdag és dinamikus tevékenységének milyen fontos állomása lett ez a kávéház, amely nem véletlenül kapta a Fairplay nevet. Sportszerűen ugyanis anyagi haszna nincs belőle a karitásznak, erkölcsi haszna azonban óriási.

Hogyan működik? Erről kérdeztük Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgatót.
- A gráci karitászon keresztül van kapcsolatunk Afrikával. Ők ott kistermelőktől közvetlenül vásárolják meg a kitűnő minőségű zöld kávét, tehát kihagynak a folyamatból nyerészkedő kereskedőket. A kévét Grácban pörkölik és csomagolják. Ebből juttatnak el hozzánk, ezt áruljuk Szombathelyen. A befolyt pénzt küldjük Grácba, ahol karitászosok intézik a könyvelést, utalják Dél-Szudánba a pénzt az Afrikai Egyházmegyének. Az is nagyon fontos a kávéház működtetésében, hogy az itt dolgozók a munka világába belépő pályakezdő fiatalok, illetve az egyházmegyei karitásszal kapcsolatban álló megváltozott munkaképességű munkatársak. Célunk az ő segítésük is. Mindemellett egyházmegyénk fiataljait is szeretnénk támogatni, programokat próbálunk szervezni itt számukra. Szeretnénk, ha találkozóhelyükké válna a kávézó, ahol megérinti őket a szolidaritás, a rászoruló embertársaik iránti felelősség érzése.

Az, hogy egy gyermek számára mit jelent ez az érzés, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium igazgatójától, Englert Zsolttól és az ott tanító Filoména nővértől hallottuk a megnyitón. Ők arról beszéltek, hogy a katolikus iskolában milyen programot dolgoztak ki a gyermekek érzékenyítésére a harmadik világban élők iránt. Mindszenty József szavait idézve az iskolában jól tudják, hogy Magyarország és az egyház sorsa is az ifjúság nevelésétől függ. A lelki nevelés, a más emberek gondjainak, problémáinak megértése, a rajtuk segíteni akarás érzékenységének, nemes szándékának kialakítása nagyon fontos célja az iskolának. Ennek jegyében rendeztek nagy sikerrel tavaly adventi vásárt az iskolában, melynek 500 ezer forintos bevételét Kenyába juttatták el. Sebastian atya képeket mutatva beszélt nekik az ottani életről, az éhezésről, a nincstelenségről, a kilátástalanságról. Láthatták például, hogy egy kisfiú üres vizesflakont félbe vágott, azt használta cipőként. Nagyon kedves megnyilvánulásokat váltott ki a diákokból az ottaniak sanyarú életének megismerése. Például egy gyermek minden csokijának a felét akarta eljuttatni egy afrikai éhező gyermeknek.

A gráci és a szombathelyi karitász együttműködése 1992 óta, a szombathelyi karitász létrejötte óta töretlen. Három éve, a menekültválság idején még szorosabbá vált ez a kapcsolat. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az egy éve megkötött együttműködési szerződés alapján a gráciakon keresztül tavaly kapcsolódott be a dél-szudániaiak megsegítésébe. Nagylengyeli foglalkoztatójában pszichiátriai betegek által farmeranyagból varrt termékeket, például táskákat, kötényeket küldenek Grácba eladásra. Ezek ott a karitász boltjaiba kerülnek, az értékesítésükből származó bevétel pedig Dél-Szudánban enyhíti az ott élők nyomorát. Karitászos "recept": megsegítettek segítenek másokon. Brigitte elmondta a megnyitón: eddig összesen 700 euró gyűlt össze ezek eladásából, így a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 55 gyermek heti élelmezését segítette eddig Dél-Szudánban.

Végül arról is fontos tudni: az egyházmegye és a karitászcsoportok összefogásával született meg ez a kávéház. A teljes berendezés, az összes szék, asztal, fotel, de még a pult is plébániákról származik, szakemberek ezeket alakították át, újították fel, egy vitrinbe a kávézás 60-70 éves kellékei is adományként érkeztek. Több karitászcsoport segített a berendezkedésben, különösen a szombathelyi Szent Márton Plébániániáról Mukics Anna, a jákiról Udvardi Zsuzsanna, a Szombathely-szőlősi Jézus Szíve Plébániáról Oláh Attiláné, Lukácsházáról Gaidesz Pálné vette ki részét a munkából. A karitászos munkatársak több napon át este későig, a megnyitás napján pedig korán reggeltől dolgoztak azon, hogy minden a helyére kerüljön. És természetesen egy sikeres Európai Unió-s pályázat (az EFOP-13.7-17-2017-00242 számú) is segített, ez a hátrányos helyzetű személyek társadalmi elfogadottságát célozta meg.

Ez a kávézó arra is példa, hogy felnyissa a szemünket: mennyire jó, hogy mi olyan helyen élünk a Földön, ahol nincs háború, nincs éhínség, és bármikor ihatunk a csapból tiszta vizet. Mielőtt belépünk majd ide, gondoljunk arra, milyen borzasztó nyomorban élnek másutt emberek. Gondoljunk arra, hogy 60 euróból (19 ezer forintból) egy család Dél-Szudánban egy hónapig megél.

Szombathelyi Egyházmegyei Karitász/Némethy Mária sajtóreferens

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008