Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Gyümölcsfeldolgozót hoztak létre Ölbőn

A 750 lakosú vasi faluban az egyházmegyei karitász új létesítményét, egy gyümölcsfeldolgozót áldott meg szeptember 29-én Székely János megyéspüspök.

A falu egy lerobbant tömésfalú házát vásárolta meg a karitász, azt lebontotta, s helyén korszerű, minden előírásnak megfelelő modern gyümölcsfeldolgozót hozott létre. Ezt áldotta meg a szép szeptember végi napon Székely János megyéspüspök.

Az ünnep püspöki szentmisével kezdődött a falu templomában. Ezután dr. Eperjesi Tamás, aki a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaként éveken át figyelemmel kísérte a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vidékfejlesztésben végzett tevékenységét, felsorolta a szerteágazó munka főbb állomásait.

- Páratlan, országosan példa értékű, amit Tuczainé Régvári Marietta igazgatóasszonnyal az élen véghezvitt az egyházmegyei karitász - hangsúlyozta dr. Eperjesi Tamás. 2010-ben Vásárosmiskén, a Levendula-ház létrehozásával kezdődött a folyamat, a nagylengyeli szociális központtal folytatódott, majd 2011-ben Kemenespálfán a Szent Pál Szociális Központ, 2014-ben Ölbőn a Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp-kert létesült. Az idén Jánosházán a Szent Dorottya Kerttel, most Ölbőn pedig a Szent Anna Gyümölcsfeldolgozóval gyarapodott az egyházmegye. Eközben a parlagon lévő plébániakertek közül több gyümölcsöskertté alakult át.

- Amikor Veres András akkori megyéspüspökkel Nagylengyelben a 60 szilvafát és a sok ribizli bokrot elültettük, megkérdezte: mi lesz, ha ezek majd termőre fordulnak? Ennek most jött el az ideje, ezért létesítettük itt a legkényesebb (HACCP) élelmiszerbiztonsági előírásoknak is megfelelő gyümölcsfeldolgozót. Lekvárokat, szörpöket állítunk majd elő, biotermékeket, amelyeket a szombathelyi Castellum Teaházban lehet majd megvásárolni - mondta el Tuczainé Régvári Marietta.

Az új létesítmény működése még nincs engedélyezve, de az avatáson résztvett Horváthné Dr. Sélley Erzsébet, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi igazgatója, valamint Margavicsné Nagy Éva élelmiszerbiztonsági szakügyintéző kérdésünkre elmondta: minden az előírásoknak megfelelő, így csak formalitás és napok kérdése az engedélyezés.

A karitász 2010 óta több megváltozott munkaképességű ember újbóli munkába állását segítette elő az általa létrehozott szociális intézményekben, foglalkoztatókban. Ma évente közel egymilliárd forint fizetéshez jutnak így a karitász által a családok, amelyekben ma harmonikusabb, szebb, bizakodóbb életet élhetnek a korábban megkeseredett, munkanélküli emberek.

Némethy Mária/Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008