Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Húsz éves az egri RÉV Szolgálat

1998. április 1-jén nyitotta meg kapuit Egerben a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat. A jubileum alkalmával Siposné Kohári Szilvia intézményvezetővel beszélgettünk a kezdetekről és a jelenről.

Hogyan született meg a RÉV Egerben?

A RÉV egy mozaikszó, remény, élet, változás…, ami jelent egyszerűen révbe érést is azoknak, akiknek az élete a szenvedélyek viharában hánykolódik. A Magyar Karitász a Német Karitász támogatásával 1993-tól építette ki a RÉV-ek hálózatát. A német pszichoszociális tanácsadók szolgálatának az adoptálásával hozták létre hazánkban a Karitász égisze alatt a szenvedélybetegekkel való segítés speciális és szakmai szolgálatát.

Milyen tudással kell rendelkezni a RÉV munkatársainak?

A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai szociális felső fokú végzettséggel rendelkeznek, munkájuk során a szociális munka eszközeit alkalmazzák az egyéni segítői munkában, a prevencióban és a közösségi folyamatokban.

Milyen fontos mérföldkövei vannak a 20 éves egri RÉV-nek?

Az épületünket az Egri Főegyházmegyétől kaptuk, egy szegénygondozó nővér hagyatékaként. 1998-ban ebben az egyszerű családi házban kezdtünk dolgozni mint alacsonyküszöbű pszichoszociális ellátóhely.
Az épület bővítési munkáit 2005-ben fejeztük be számos pályázati támogatás segítségével. Ekkor nyitottuk meg a RÉV nappali ellátó intézményét is. 2009-ben a nappali ellátás mellett megkezdődhetett a szenvedélybetegek közösségi ellátása is, amely lehetővé tette, hogy a hozzánk forduló szenvedélybeteg családokat saját környezetükben láthassuk el. A kezdetektől végzett alacsonyküszöbű szolgáltatásunk szintén ettől az évtől vált finanszírozottá. 2009-ben a három ellátás indokolttá tette azt is, hogy 9 fő munkatársra bővítsük a RÉV munkavállalói állományát. Ebben az évben már nemcsak Eger, de a környező települések is kaphattak szenvedélybeteg ellátást rajtunk keresztül.
A második épület bővítésünket egy elnyert ÉMOP pályázatból tudtuk finanszírozni és berendezni. Ez az épületrész további lehetőségeket biztosított, színesítette a klubszerű és csoportfoglalkozások már amúgy is széles palettáját.

Kérem, mutassa be az Egri Rév jelenlegi munkáját

Az egri RÉV jelenlegi működése sokat változott az előző évekhez képest, az alap koncepció azonban ugyanaz – reményt adni a hozzánk fordulóknak, segíteni őket a változásban, amely út lehet egy új élethez. Munkánk során szenvedélybeteg családokat látunk el, ami azt jelenti, hogy nem csupán a szerhasználóval foglalkozunk a segítői folyamatban, de úgy gondoljuk, hogy fontos törődnünk a függő közvetlen környezetével is. Az egyéni segítői folyamatokban a munkatársak mindig személyre szabottan támogatják az egyént a változás felé.
Kezdetektől kiemelten fontosnak tartottuk, hogy mind több iskolába eljuttassuk a prevenciós szemléletünket, ezt a mai napig tesszük, kiegészítve az iskolai munkánkat az ún. kihelyezett tanácsadással, ami az iskolában felmerülő szerhasználattal kapcsolatos problémákat kezeli, ez lehetővé teszi, hogy minél hamarabb kapjanak segítséget a fiatalok, még mielőtt kikerülnek az iskolából, vagy valóban függővé válnak.
Jelenleg nappali ellátásban 35 főt láthatunk el egy időben, közösségi ellátásban pedig 59 fő veheti egyszerre igénybe a szolgáltatásainkat. Közösségi ellátásban 44 települést látunk el. Klubszerű foglalkozásaink nyitottak és teljesen ingyenesek, a mentális és lelki egészség megőrzését szolgálják. Az intézményben működik egészségmegőrző torna, angol nyelvi klub, ifi klub, film klub, informatikai klub. A közösségi munkánk során részt veszünk a velünk kapcsolatba álló települések egészségnapjain és egyéb közösségi programjain. Fontosnak tartjuk, hogy elérhetőek legyünk és a rászoruló családok könnyen, egyszerűen tudjanak segítséget kérni.

Milyen sikertörténetekre emlékszik szívesen?

Nagy eredmény volt például amikor egy Eger környéki kis településről megkeresett minket egy férfi. A telefonos segítségkérésre kollégánk kiment hozzá. A rendkívül nehéz helyzetben élő férfi öt éve használt herbált. Az anyag kapcsán nemcsak az egzisztenciáját veszítette el, hanem a családját is. Akkorra már olyan mély pontig is eljutott, hogy miután mindent eladott, szerhasználatát terjesztésből próbálta finanszírozni. Munkatársunk rendszeres látogatásai biztos támaszt jelentettek számára. A lánya biztatására és a RÉV segítségével vállalta a kórházi méregtelenítést. A kórházban munkatársunk továbbra is látogatta és támogatta, ennek eredményeként döntött hosszú terápiás intézmény mellett. Jelenleg ebben a terápiás intézményben józanodik, ami lehetőséget biztosít arra, hogy újra tanulja élni a mindennapjait és változtasson az eddigi életén.
A RÉV-ben ez a sikertörténet, elindítani valakit azon az úton, hogy ő maga akarjon megszabadulni a szenvedély rabságától és fogadja el a segítséget is. Ilyen sikereink bőven vannak, aminek az eredménye egy újabb boldog család. Mert minden a családban kezdődik el… a révbe érés is.

Egri Főegyházmegyei Karitász

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008