Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Időslátogató képzés Budapesten

A Katolikus Karitász és az Esztergom-Budapesti Szent Erzsébet Karitász Központ egynapos képzésre hívta azokat a karitász önkénteseket, akik időslátogatói szolgálatot végeznek vagy a jövőben szeretnének ebbe bekapcsolódni.

Az egyházmegyéből 42 önkéntes érkezett október 27-én a Magyar Szentek Plébániára, hogy a tréningen elmélyítsék ismereteiket és megerősítést kapjanak feladatukhoz.

A 8 órás képzés előadója Megyeri Márta mentálhigiénés szakember, a Szent Erzsébet Karitász központ irodavezetője volt, aki a képzés elméleti részében fontos gerontológiai ismereteket adott át a résztvevőknek: a jelenlevők megismerhették többek között az időskor sajátos bio- pszicho-szociális jellemzőit, a hazai időellátás állami ellátórendszerét, valamint azokat a legfontosabb attitűdöket és kommunikációs módszereket, amelyek az otthoni időslátogatásban elengedhetetlenek.

A résztvevők közösen gyűjtötték össze azokat a lehetséges feladatokat, amelyeket karitász önkéntesként végezhetnek az otthonukban élő idős emberek segítése érdekében, mint például az értő meghallgatás, a háztartási feladatokban való segítségnyújtás, a szentségek vételének megszervezése vagy akár az idősek közösségi, kulturális programokba való bekapcsolása. A tréning fontos eleme volt, hogy az önkéntesek iránymutatást kaptak kompetenciahatáraik pontos meghatározásához, valamint ahhoz, hogy miként érdemes az időslátogató találkozásokat megszervezni az igényfelméréstől a búcsúzásig.
A képzés gyakorlati részében az önkéntesek párokban dolgozva megtapasztalhatták, hogy milyen fontos szerepe lehet a nonverbális jeleknek a bizalom kiépítésében, valamint szituációs játékok során gyakorolták azt, hogy – a Rogers-i segítő beszélgetés elméletével összhangban – hogyan tudnak ítélkezés és tanácsadás nélkül, teljes megértéssel és elfogadással fordulni beszélgetőpartnerük felé.


A tudásban és lelkiekben is gazdagító nap II. János Pál pápa Öregekhez írt levelével kezdődött, s értük mondott imával zárult. Ezúton is köszönjük az előadó munkáját, a résztvevőknek pedig kívánjuk, hogy Isten áldásával végezhessék szolgálatukat!

Katolikus Karitász

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008