Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Segítő kézzel a bajban - felújítás a viharkárok után

Június 21-én óriási károkat okozott a vihar Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Halmajon és Megyaszón. A károk felmérése után a Katolikus Karitász 28 családi ház felújításához nyújtott segítséget Halmajon olyan családoknak, akik nem rendelkeztek biztosítással, így nem számíthattak segítségre.

Augusztus 3-án Ternyák Csaba egri érsek, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere, Tóth József sajtótájékoztatót tartott a júniusban viharkárt szenvedett Halmajon. Ezt követően Ternyák Csaba megáldotta a helyreállított házakat.

Emberemlékezet óta nem láttak olyan hatalmas vihart Halmaj lakói, mint június 21-én, amikor dió nagyságú jégeső sújtotta a település egy részét. A lakóházak közel egyharm

adában, százötvennyolc épületben keletkezett kár; a legtöbb esetben a tetőszerkezet sérült. A legnagyobb pusztítást a palafedésű lakóházakban okozta a vihar. A házak egy részére nem kötöttek semmilyen biztosítást, így a tulajdonosok az önkormányzat és a katasztrófavédelem raktárainak készletéből kaptak fóliát, hogy a további esőzések ne tegyenek még nagyobb kárt az ingatlanokban.
A Katolikus Karitász azonnal jelentkezett, hogy segítséget nyújtson a biztosítással nem rendelkező tulajdonosoknak. Felmérték a károkat, és beszerezték a helyreállításhoz szükséges anyagokat.

Augusztus 3-án, csütörtökön Ternyák Csaba egri érsek; Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és a település polgármestere, Tóth József sajtótájékoztatót tartott a településen.
Écsy Gábor a sajtó munkatársainak elmondta: a helyi önkormányzattal és a katasztrófavédelemmel egyeztetve kezdték meg a helyreállítási munkálatokat. A károk felmérése után huszonhárom családi háznál indult meg a felújítás, utóbb további öt háznál nyújtott segítséget a Katolikus Egyház segélyszervezete. Mivel a június 21-ét követő napokban is hatalmas esőzések voltak, nem minden ház tetőszerkezetét sikerült fóliával lefedni, így néhány épületben a lakóterek is beáztak. Ezeknél a lakásoknál festéket, és ahol kellett, a vakolat kijavításához szükséges anyagot is biztosították. Mint Écsy Gábor elmondta: több házon a nyílászárók is megsérültek – ablakok törtek be, ezek pótlásában is segítséget tudtak nyújtani.Munkásokat is biztosítottak ott, ahol az idősebb lakók nem tudták a javításokat maguk elvégezni, de arra is figyeltek, hogy a rászorulókat – főként a nagycsaládosokat – támogassák. Az országos igazgató hozzátette: maguk a lakók, a családok is minden segítséget megadtak a szakembereknek a munkálatok során; a sérült, bontásra ítélt anyagot maguk próbálták összegyűjteni, ezzel is segítve az építők munkáját. Écsy Gábor kiemelte, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a vihart követően azonnal a karitász rendelkezésére bocsájtott tízmillió forintot katasztrófaalapjából.
A segélyszervezet igazgatója végül megköszönte a település vezetőinek és a vállalkozóknak segítségüket, illetve az adományozók nagylelkűségét.

Tóth József polgármester a sajtótájékoztatón visszaemlékezett a vihar napjára. Mint mondta, emberemlékezet óta nem érte ilyen csapás a települést, nagyon sokaknak súlyos traumát jelentett, hogy nehezen felépített otthonuk pillanatok alatt a természet játékszerévé vált, megsérült, veszélybe került. Mint mondta: az Egri Főegyházmegyéből azonnal felajánlotta segítségét Árvai Ferenc karitászigazgató, s az egyeztetések után együtt kezdték meg a helyreállítást. Tóth József polgármester hangsúlyozta, mennyire fontos volt, hogy a karitász azoknak tudott segítséget nyújtani, akik nem rendelkeztek biztosítással. Mint mondta: ezekben az esetekben fontos volt, hogy anyagot kaptak a rászorultak, illetve hogy a segélyszervezet tudta fizetni a szakértelemmel rendelkező vállalkozókat. Tóth József hozzátette: a település a Belügyminisztérium vis maior keretéből, illetve a görögkatolikusoktól is kapott támogatást. Emellett a kormány is ígéretet tett arra, hogy – amennyiben nem sikerül minden helyreállítást elvégezni a meglévő összegekből – ők is biztosítanak forrást vis maior keretükből.


Ternyák Csaba egri érsek elsőként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyors intézkedését köszönte meg; a testület a katasztrófaalapból pénzt utalt az egri karitásznak, hogy el tudják kezdeni a munkát. Méltatta a főegyházmegye karitászvezetőjének és munkatársainak áldozatos munkáját. Az érsek az ország elé állítható példának nevezte azt az egyházi és önkormányzati, illetve az emberek közti összefogást, amely a Halmajt érő természeti katasztrófa után tapasztalható volt. Hozzátette: azt is látnunk kell, hogy az Egyház nem csupán a hívek lelkének gondozója tanításával, hanem kinyújtja kezét, és támasza tud lenni minden rászoruló embernek.A tájékoztatót követően két helyreállított házat kerestek fel a sajtó munkatársai, ahol a lakók beszámoltak a június 21-én átélt traumáról és a helyreállítási munkákról.
Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a házakat és a benne lakókat.

Forrás: Bókay László/Magyar Kurír
Fotó: Merényi Zita

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008