Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

A remény, ami összetart minket

Az elmúlt években kialakult válsághelyzet borzasztó körülményeket teremtett Kárpátalján, és Ukrajna egész területén. A munkahelyek megszűnése, a katonai behívók, a közüzemi díjak és az élelmiszerek megtöbbszöröződése, ugyanakkor a bérek változatlansága több ezer családnak okoz mindennapi megélhetési gondokat.

Egy évvel ezelőtt 500 olyan család havi rendszeres támogatását vállalta a Karitász, akik valamilyen módon érintve vannak a háborúban – katonai szolgálaton van a család férfi tagja, vagy sérüléssel került haza a frontról. Ezek a családok minden hónapban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodó szereket tartalmazó csomagot kapnak. Karácsonykor és most, a közelgő húsvétkor igyekeztünk kicsit gazdagabb csomagot összeállítani, valamint édességek is kerültek bele.

Bár sokat hallunk a hírekből a nehézségekről, mégis megütköztünk rajta, amikor a fizetésekről, árakról kérdezve Beregszászon egy családot, megtudtuk, hogy egy négyfős család 30.000,-Ft körüli összjövedelme nemhogy a megélhetésre, a fűtésre, de még az alapvető élelmiszerre sem elég. Megdöbbentően hatott ránk, hogy ilyen jövedelmekből kell megvenni a 240,- forintos rizst, a 160,- forintos cukrot vagy a 300,- forintos olajat. Elképzelni sem tudjuk, hogyan lehet ilyen fizetésekből étkezni, fűteni vagy betegség esetén gyógyszert venni, de azt ki tudjuk számolni, hogy együtt a hármat biztosan lehetetlen.

A sokkoló adatok és a könnyektől sem mentes szomorú beszélgetés végén mégis megcsillant a néni szemében valami és jó volt hallgatni, ahogy ebben a reménytelen helyzetben is a reményről és az összetartásról beszélt: „A reményünk az Istenbe vetett hit. Ez az egy, ami minket tart, mert ahol Isten van, ott remény van, és ahol remény van, ott szeretet van, és ez az egész minden, ami összehoz minket. A falu nagyon jó, az emberek jók, segítünk egymásnak is, volt olyan hogy eljöttek segíteni nekünk falubeliek, én meg a sajátomból adtam élelmet másoknak, mert tudtam, hogy neki még nagyobb szüksége van, nemcsak mi vagyunk rászorulók, nagyon sokan vannak nehéz helyzetben. Nem tudom mint lesz hogy lesz, de élünk és húzzuk az igát…”

Egy másik házban Zsuzsanna férjével neveli 5 kiskorú gyermeküket, igen nehéz körülmények között. A házban nincs vezetékes víz és kettejük jövedelme éppen elég a rezsire és élelemre. Számukra nagy segítség a havonta érkező karitász csomag, hiszen van, hogy napokig ugyanazt kénytelenek enni. Sok öröm is érkezik a csomagokkal, mert minden alkalommal van benne olyan élelmiszer, amire a család nem tud költeni és a gyerekek számára kis cukorka, csokoládé is szokott a dobozban lapulni. Gyógyszerre, gyümölcsre már nem telik a családnak.

A hasonló nehéz helyzetben élő családoknak az elmúlt év alatt többféle módon is tudtunk segíteni. A hideg időben 40 családnak vásároltunk kályhát és tűzifát. Emellett két gyermekotthont támogattunk kazán vásárlásával és beüzemelésével, mintegy 2 millió forint értékben. Idős, beteg emberek számára több alkalommal vittünk felnőtt pelenkát, fél millió forint értékben.

A munkácsi Szent Márton Karitász és a kárpátaljai helyi karitász szervezetek számára a Katolikus Karitász egy kisbuszt vásárolt, amelyet március 10-én adtak át Beregszászon. Ezen a napon a magyarországi segélyszervezetek egyeztető fóruma, a Karitatív Tanács Soltész Miklós államtitkár vezetésével első alkalommal tartott kihelyezett ülést Kárpátalján, amelyen a hazai segélyszervezetek mellett a helyi szervezetek képviselői is részt vettek. A megbeszélésen a szervezetek átadták a januári élelmiszer áruházakban szervezett közös gyűjtés eredményét – a 7,5 millió forintot – amelyet minden segélyszervezet partnerszervezetén keresztül használ fel rászorulók, gyermekek és betegek támogatására. A Karitász gyűjtést kiegészítve a kisbusz megvásárlásával segítette kárpátaljai társszervezeteit. Az autó jelentősen megkönnyíti a környéken az adományok beszerzését és kihordását, a betegek szállítását és az idősek látogatását, segítve így a nehéz helyzetben élő családok folyamatos támogatását.

Csapó Viktória és Zagyva Richárd

 

További képek a galériában!

Képek: Csapó Viktória

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008