Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

EU Élelmiszersegély-program Veszprémben

A Katolikus Karitász immár 7. éve vesz részt az EU Élelmiszersegély-programban, melynek célja a nehéz helyzetben élő emberek számára történő segítségnyújtás élelmiszer-adományok útján.

A magyar gazdáktól az állam EU forrásból felvásárolja az eladhatatlan termékeket, ezek az intervenciós készletek. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közbeszerzési eljárás útján a gyártókkal különböző termékeket gyártat le, melyeket élelmiszer tárolására alkalmas raktárakba szállíttat. A minőségi bevizsgálás és az MVH engedélye után lehet kiszállíttatni a raktárakból a segélyeket, amely így jut el a településekre és a rászorulókhoz.  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázati úton választotta ki a segélyszervezeteket, akik vállalták a segítő feladatot. A Karitász szervezi és finanszírozza az élelmiszerek raktározását, a településekre történő szállítását,  és a kiosztást is. A Katolikus Karitász az ún. csillagpontos elosztási rendszert alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a raktárból nagy teherbírású kamionokkal kiszállítják az árut néhány településre egy lerakodásra és több gépkocsi parkolására alkalmas helyszínre, ahová kisebb autókkal érkeznek a környező településekről, és ott pakolják át a településenkénti mennyiségeket és viszik el saját falujukba, ahol 3 napon belül kiosztják a rászorulóknak. 

A Veszprémi Főegyházmegyében júniusban a Zirci apátság területén, Várpalotán a Palotaker Kft. telephelyén, a nemesvámosi Katolikus Plébánián, Kapolcson a Művelődési Házban és Tapolcán a Honvédség területén szervezett a Karitász osztópontokat, ahonnan összesen 27 településre jutott el  összesen 40.259 kg tartós élelmiszer adomány 2182 rászoruló család részére. A Karitász a program keretében is korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segíti a rászorulókat, a létminimum alatt, annak közelében élő családokat, a kisnyugdíjasokat. Az önkéntesek előzetesen mindenkit felkeresnek, elbeszélgetnek, egyéni nyilvántartást vesznek fel, melyet a Katolikus Karitász adatvédelmének megfelelően kezelnek.

A programban közel száz önkéntes, számos Karitász dolgozó, családsegítő- és önkormányzati alkalmazott és egyéni vállalkozó működött közre. Ezúton is köszönjük az együttműködő partnereknek az önzetlen segítséget a rászoruló családok nevében is.

 

Zagyva Richárd
egyházmegyei igazgató 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008