Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Orvosmisszió Gyertyánligeten

A Katolikus Karitász és a Via et Vita Nagycsaládos Egyesület együttműködésében újabb kórházmissziós program valósult meg Gyertyánligeten, a szórványban élő magyar lakosság körében szeptember 23-24-én.

          

A két nap alatt a 4 magyar orvosból álló önkéntes csapat több mint 100 gyermek szűrővizsgálatát látta el. Mozgásszervi, fogászati, szemészeti és gyermeknőgyógyászati vizsgálatokkal segítették a mintegy 600 fős szórvány magyar lakosság egészségügyi ellátását. A kiutazó orvosok önkéntes szolgálatban vesznek részt a programban, felajánlva az utógondozás lehetőségét is a szükséges esetekben.

         

A fogászati szűrés keretében két alkalommal a helyes fogápolásra is megtanították a gyermekeket.

A szűrővizsgálatok megállapították, hogy sok gyermeknek van szüksége szemüvegre, lúdtalpbetétre, és néhány esetben hosszabb távú gyógykezelésre. A két szervezet a továbbiakban igyekszik majd biztosítani a szükséges gyógyászati eszközöket, valamint a szűrővizsgálatok lehetőségét.

* * * 

A Katolikus Karitász két évvel ezelőtt indította el kórházmisziós programját, amelyben állandó együttműködő partnere a kárpátaljai Kezünkben a Jövő Alapítvány. A program keretében a segélyszervezet már számos akcióval kapcsolódott be három város, Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházainak támogatásába. Emellett két másik egészségügyi intézményt is támogatnak. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére az elmúlt években közel 10 millió forintos támogatást biztosított a segélyszervezet.

Az Ungvári Városi Gyermekkórházat életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel segítették, valamint több betegszoba bebútorozását vállalták. A kórház 110, valamint a csapi intézmény 30 ágya a város és a járás összesen 38 ezer gyermekét hivatott ellátni.

A Munkácsi Megyei Gyermekkórházat élelmiszer-adománnyal segítették, valamint a gyermekonkológiai osztálynak egy korszerű infúziószabályozó készüléket adományoztak.

A közelmúltban a Katolikus Karitász a Beregszászi Járási Kórház Gyermekosztályának fürdőszobáját újította fel. Az elmúlt évben egy vízvezeték állványzat cseréjét támogatta a segélyszervezet, idén nyáron pedig a rendkívül rossz állapotban lévő fürdőszobában megújult a vízvezeték, a villanyhálózat és új burkolatot kapott a helyiség.

A Via et Vita Nagycsaládos Egyesülettel együttműködve több alkalommal vittek ruha-, könyv-, játék- és élelmiszer-adományokat a szórványban élő magyarság megsegítésére.

Katolikus Karitász

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008