„Hogy a gyerekek ne fázzanak és az intézmények működhessenek” - Ötven katolikus intézmény áramellátást biztosítja a nemzetközi összefogás Kárpátalján

Nemzetközi összefogás eredményeként segített a Katolikus Karitász és a Svéd Lions Klubok Szövetsége az áramkimaradásokkal sújtott Kárpátalja lakosainak. Az áramfejlesztőkből és élelmiszerekből álló segélyszállítmány az egészségügyi és oktatási intézmények támogatására jutott el Kárpátaljára.

A Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász raktáránál történő adományátadáson adtak tájékoztatást a felek. Écsy Gábor a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy az összefogásnak köszönhetően 20 generátort tudtak átadni és arról is beszélt, miért van szükség áramfejlesztőkre. „Kárpátalján jelentős áramkimaradások vannak, melyek hihetetlenül megnehezítik a lakosság életét és az intézmények munkáját. Az összefogás célja, hogy megőrizzük a kárpátaljai intézmények működőképességét, hogy a legkisebbek óvodába és iskolába járhassanak és ne fázzanak, hogy a kórházakban gyógyíthassanak, és a közösségi intézményekben se álljon meg az élet.”

A Katolikus Karitász az elmúlt hónapokban már számos intézmény, köztük óvoda, iskola, kórház számára adományozott generátorokat, kapott például generátort gyermekotthon és tűzoltóállomás is. Ez a sor bővül most további iskolákkal, óvodákkal, közösségi létesítményekkel. A generátorok mellett további két kisteherautóból pakolták ki a karitász segítői az élelmiszer adományokat, amelyek a rászorulók mindennapi támogatásához és a népkonyhák működéséhez jelentenek nyersanyagot.

Rendik András, a Svéd Lions Clubok Szövetségének alkormányzója a segélyszállítmány átadásán elmondta, hogy Svédországban működő 340 klub összesen közel 8200 tagja bekapcsolódott az ukrajnai rászorulók támogatását célzó gyűjtésekbe. A most leszállított húsz generátor összértéke mintegy nyolcmillió forint és további adományok szervezésén dolgoznak a jövőben is.

A Munkácsi Egyházmegyei Karitász gondoskodik arról, hogy a gyermekotthonok, idősotthonok lakói és a rászorulók kapják a segítséget. A támogatást átvevő Fehér Ferenc, a szervezet igazgatója aláhúzta, hogy a súlyos áramkimaradások ellehetetlenítik az ingyen konyhák, idősotthonok, rehabilitációs központok és egyéb szociális intézmények működését.

A mostani adománnyal együtt már mind az ötven római katolikus kárpátaljai intézményben biztosított lesz az áramellátás. A most átadott generátorok egyebek között a huszti magyar tannyelvű iskolába, a fancsikai óvodába, a rahói iskolába kerülnek, és néhány plébániai karitász szervezet is kap a készülékekből. A Katolikus Karitász saját forrásokból, adományokból és a nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően rendszeresen tud segítséget nyújtani a háború sújtotta Ukrajna kárpátaljai településein. A kárpátaljai rászorulóknak, belső menekülteknek, időseknek, gyerekeknek tartósélelmiszert, kórházaknak orvosi és gyógyászati segédeszközöket az intézményeknek pedig tárgyi eszközöket és generátorokat biztosit a segélyszervezet.

A Katolikus Karitász a magyarországi rászorulók támogatása, szociális programjai fenntartása mellett végzi ezt a feladatot, amelyhez hazai és nemzetközi szervezetek, vállalatok és magánszemélyek adományai is szükségesek. A szervezet hálásan köszöni a támogatóknak a segítséget és a hatalmas összefogást, amelyhez a 1356-os adományvonalon és online adományozással is hozzá lehet járulni, hogy még több szükséget szenvedőhöz juthasson el a reményt jelentő segítség.

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató