A Karitász orvosmissziója a ráti Szent Mihály Gyermekotthonban szűrt a hétvégén

A Katolikus Karitász orvosmissziójának szervezésében 2024. február 9-11. között zajlott a 67. egészségügyi szűrés, ezúttal a kárpátaljai Szent Mihály Gyermekotthonban.

A misszió, amely immár több mint hat éve áll a térségben élők szolgálatában, először három éve látogatott el a ráti intézménybe, és azóta is fontosnak tartja a gyermekek egészségvédelmének elősegítését. Ez alkalommal az otthon százötven, előzetesen regisztrált lakójának prevenciós vizsgálatát szervezték meg. 

A hétvégi rendezvényen Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspök elnöke, valamint Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója is részt vett, jelezve ezzel a Karitász elkötelezettségét a régióban élők iránt. Az eseményen tiszteletét tette Vida László, Magyarország Főkonzulátusa Ungvár első beosztott konzulja is, ami tovább erősíti a magyarországi támogatás jelentőségét. A vendégeket Majnek Antal, nyugalmazott megyéspüspök fogadta és vezette körbe a kivételesen rendelőintézetté átalakult intézményben, melyet a Ráti Szent Mihály Plébánia, illetve a Munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász alapított 2006-ban, és családi típusú gyermekotthonként működik.

Spányi Antal püspök elnök fontosnak tartotta, hogy személyesen találkozzon a gyermekekkel és hogy lássa a Karitász orvosmissziójának orvosokból, medikusokból és nővérekből álló csapatát szolgálat közben. Ez alkalomból kiemelte, hogy „Az egyháznak Jézustól kapott küldetése az, hogy szeretettel forduljon afelé az ember felé, aki bajban van, nehézségekkel küzd, aki egyáltalán rászorul a támogatásra. Szent II. János Pál pápa fogalmazta ezt meg nagyon szépen, amikor arról beszélt, hogy az embernek ott kell segítenünk, ahol éppen élnek. Abban az élethelyzetben, abban a szituációban kell melléjük állni, ahol őnekik támogatásra van szükségük. Azt hiszem, hogy sok olyan ember él itt Kárpátalján, akiknek szüksége van a támogatásra.”

A szűrések során az orvosmisszió szakemberei ingyenesen végzik el a szükséges egészségügyi vizsgálatokat, amelyek gyerekeknél a látás, hallás, valamint a mozgásszervi rendellenességek felmérésére terjed ki, a fogászati ellenőrzés mellett. A Szent Mihály Gyermekotthon lakói számára ez alkalommal is szemüvegek és lúdtalpbetétek kerültek kiosztásra, konduktor szakember javaslatára pedig több gyermeknek kineziológiai tapasz használatát javasolták.Felnőttek esetében vérnyomás és vércukorszint ellenőrzésre szokott történni, valamint nőgyógyászati rákszűrést és EKG vizsgálatot szoktak megvalósítani.

Az orvosmisszió tevékenysége kiemelten fontos a háború sújtotta Ukrajnában, ahol a mindennapok bizonytalansága mellett az egészségügyi ellátás hozzáférhetősége is nehezített. Écsy Gábor köszönetet mondott minden önkéntesnek és támogatónak, akik lehetővé teszik, hogy ez a nemes küldetés folytatódhasson.

 

Fotók: Merényi Zita/Magyar Kurír

Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató