Babacsomag a történelmi Magyarország határvidékén

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából kisgyermekes és várandós édesanyáknak adott át a Katolikus Karitász babacsomagokat a vajdasági Muzslyán. Június 4-re 34 szórványban élő határon túli kismama kapja meg a segítséget jelentő adományt.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 12 kisgyermekes és várandós édesanyának adta át a Katolikus Karitász Babacsomagjait Écsy Gábor atya a segélyszervezet országos igazgatója és Dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a délvidéki Muzslyán.

Kalapis Stojan atya, szalézi szerzetes, a muzslyai fiúkollégium megalapítója házigazdaként köszöntötte a kismamákat és a Karitász képviselőit, akiknek megköszönte több éves tevékenységét, amely során a Karitász orvosmissziós csoportja egészségügyi szűrővizsgálataival és adományaival is segítette már a helyieket.

Dr. Grezsa István a babacsomagok átadása előtt kifejezte, hogy „a jövőbe kell tekintenünk, és ez a babacsomag is a jövőt jelenti. Nemcsak a nyelv és a kultúra megőrzését kell szemünk előtt tartani, hanem elkötelezzük magunkat egy újabb sok évszázados kalandra, amelyben egyfelől egyik kezünket kinyújtjuk minden magyar felé Muzslyától Körösmezőig, másik kezünket pedig nyújtjuk a velünk élő tejtestvéreink felé hiszen a Kárpát-medence több nép közös hazája.”

A Babacsomagoknak kettős üzenete van, mondta el Écsy Gábor atya: „Az egyik gyakorlati hiszen olyan babaápolási eszközöket tartalmaz, amely a gyermekek megszületése után segítséget jelent. A másik pedig egy eszmei üzenet, amely kifejezi az anyaország törődését, szeretetünket és hálánkat is, hogy 100 év után ezen a területen magyarul beszélnek, hogy magyar gyermekek születnek.”

A történelmi Magyarország határvidékén, ahol még őrzik a magyar nyelvet összesen 34 édesanya kapja meg a Katolikus Karitász Babacsomagját a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján. Az ajándékok a kárpátaljai Gyertyánligetre és Kőrösmezőre, az erdélyi Gyimesbükkre és a délvidéki Muzslyára jutnak el.

A Katolikus Karitász Orvosmissziója 2017-óta végez prevenciós orvosi szűréseket a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta vidékein is. A területek elszakításának századik évfordulóján a Katolikus Karitász azokon a történelmi Magyarország határvidékén található magyar közösségekben indítja el „Babacsomag akcióját”, ahol az Orvosmisszió az egészségügyi gondoskodást felvállalta. A Karitász Babacsomagot ajándékoz mindazoknak – függetlenül a szülők nemzetiségétől –,  akik gyermeküket magyarnak kívánják nevelni.

A Babacsomag a várandós és a kisgyermekes kismamáknak az első egy-két hónapban segítséget jelent az újszülött ápolásában, gondozásában. (Egy hónapra elegendő pelenka, popsikenőcs, nedves popsitörlő, és fürdető kenőcs, lázmérő, fürdővíz hőmérő, textilpelenka, csecsemő ruházat, kézfertőtlenítő, „Édes kisbabám” és „Babaváró” könyvecske, melyek a várandós időszakban egészségügyi segítséget, információt adnak a mamának a gyermek ápolásához, fejlődésének nyomon követéséhez.)

A konkrét segítségen túl az üzenet jelképes is: ha a történelmi Magyarország határvidékén, az elszakítást követő egy évszázad múltán, a legszegényebb körülmények között is születnek magyar gyermekek, akkor kötelességünk a gyermekszületést segíteni, a gyermeket nevelő családokat támogatni.

A gyermek születése a jövőt jelenti, így jövője van a magyarságnak azokon a településeken is, melyek a történelmi Magyarország határvidékén helyezkednek el. Minden magyar gyermek fontos és támogatnunk kell minden magyar gyermeket nevelő családot, éljenek bármilyen távoli pontján a Kárpát-medencének.

Hazánk megcsonkításának 100. évfordulóján, a Kárpát-medence legtávolabbi pontjain, ahol még magyarul beszélnek, a Babacsomag kezdeményezéssel a Katolikus Karitász azt üzeni, hogy legfontosabb a gyermekszületés, az élet védelme és a magyar családok támogatása.

Ma még csak néhány településen adhatunk át ajándékot az édesanyáknak. Szeretnénk, ha az elcsatolt területeken minden gyermekét magyarnak nevelő szülő részesülhetne a Babacsomagban. Kérjük, támogassák kezdeményezésünket, hogy a családok érezhessék, az anyaországnak minden határon túli magyar gyermek fontos és egyetlen a magyarsághoz tartozó család sincs egyedül, bármely pontján él is a történelmi Magyarországnak.

Amennyiben támogatni szeretné kezdeményezésünket, hogy még több határon túli kismamát segíthessünk a Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008 számlaszámon megteheti. Közleményben tüntesse fel: "babacsomag". Bankkártyás adományozásra is lehetőség van honlapunkon. Egy babacsomag értéke megközelítőleg húszezer forint.

Katolikus Karitász

Képek: Katolikus Karitász/Vermes Tibor

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató