Adományok az egyházi fenntartású kórházaknak az ápolók nemzetközi világnapján

Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által működtetett Budapesti Szent Ferenc Kórház előtti parkban a társadalom összefogását jelképező, az egyházi kórházak járványügyi védekezését segítő adományok kerültek átadásra május 12-én kedden délelőtt

Maszkokat, Béres Cseppeket és fertőtlenítőszereket adományozott egyházi kórházaknak és bentlakásos intézményeknek a Johnson&Johnson, a Béres Gyógyszergyár Zrt. és a Román Nemzetiségi Önkormányzat. Az adományokat most is, ahogy a veszélyhelyezt kihirdetése óta a felajánlásokat folyamatosan, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács keretében együttműködő egyházi karitatív szervezetek juttatják el.

Az eseményen az adományozó vállalatok és segélyszervezetek, valamint az egyházi fenntartású kórházak képviselői mellett részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is.

Herczegh Anita emlékeztetett, hogy május 12. az ápolók nemzetközi világnapja és ez a nap különösen indokolja, hogy köszönetet és hálát mondjunk az ápolóknak, nekik szól a Sándor-palota ablakába kihelyezett piros szív is.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az egyházi fenntartású kórházak támogatása is, hiszen most a kórházakban és a bentlakásos szociális intézményekben nagyon intenzív feladatellátás valósul meg és sokkal nagyobb teher és felelősség hárul rájuk. Az NHKT döntése alapján ezért a maszkokat ezúttal négy budapesti egyházi kórház (Szent Ferenc Kórház, Bethesda Gyermekkórház, Budai Irgalmasrendi Kórház és Mazsihisz Szeretetkórház), az immunerősítő cseppeket és fertőtlenítőszereket pedig bentlakásos intézmények kapják országszerte; az adományok eljuttatásában a karitatív szervezetek segítenek.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke 5000 üveg Béres Cseppet ajánlott fel az ellátottak és ápolók immunrendszerének erősítése érdekében. Varga Beáta, a Johnson & Johnson kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, hogy a cégcsoport a koronavírus-járvány idején az elmúlt hetekben 21 millió forint értékű gyógyszert és higiéniai termékeket adományoztak. Ezúttal 3000 duplarétegű, fertőtleníthető orvosi vászonból készült szájmaszkot adtak át. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója az adományokat megköszönve elmondta: olyan segítség érkezett, amelyre különösen nagy szükség van a megnövekedett feladatellátás miatt. A főigazgató megemlítette, hogy a hazai egyházi kórházak közössége úgy döntött, közös ápolóképzést indít. Kozma Imre, a Budai Irgalmasrendi Kórházat fenntartó Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegátusa és egyben a Magyar Máltai szeretetszolgálat elnöke a felelősség fontosságát emelte ki: a mai adományozók közösséget vállalnak a felelősségben, ahogy az adományban részesülő intézmények is a felelősségvállalás alapján jöttek létre.

Az esemény végén a Katolikus Karitász igazgatója, Écsy Gábor atya további adományokat adott át a kórháznak 750.000 forint értékben. 140 l felületfertőtlenítő, 50 l alkoholos kézfertőtlenítő, 1000 db maszk, 1000 db gumikesztyű mellett az ellátást segítő élelmiszereket is adományozott a szervezet saját forrásból a kórháznak.

A Karitász a vírushelyzet megjelenése óta rendszeresen támogat bentlakásos szociális intézményeket, kórházakat, több alkalommal szállított már a betegek és a dolgozók ellátását segítő eszközöket, vitaminokat a Szent Ferenc Kórháznak is.

Szöveg: Zagyva Richárd – Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató