Az élő hitnek cselekedetei vannak

A Szociális Munka Napján adták át Budapesten a Katolikus Karitász országos központját. Az 1138 m2-es kétszintes épület földszintjén a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat kezdi meg hamarosan tevékenységét. Az ünnepségen egyúttal elnevezték az épület előadótermét Mádl Dalma teremnek, a segélyszervezet nemrég elhunyt jószolgálati nagykövetének emlékére.

Ünnepi köszöntőjében Veres András, megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke elmondta. „Az élő hitnek cselekedetei vannak és ebből fakad az a nagy munka, amely szerte a világon mozgatja az emberek megsegítésében a katolikusokat. Vannak, akik életüket hivatásszerűen, önkéntesen felajánlják a testvéri szeretet szolgálatára. Korábban az egyház működési területei, lehetőségei témában írt könyvben azt írták a szerkesztők, hogy az egyháznak a szociális területen kéne még többet tennie. Ha nem lennének hívők, ez a tevékenység sem működne. Az a minőségi többlet, ami itt megjelenik, az a hitből fakadóan valósul meg. Odaadóan, lelkiismeretesen, áldozatosan végzik ezen a területen a munkájukat sokan, közöttük a Katolikus Karitász is.” Püspök atya kiemelte, hogy a katolikusok feladata is a hitet továbbadni, erősíteni a testvéri szeretetszolgálat területén. Köszönetét fejezte ki a Karitász munkatársainak és az önkénteseknek, akik az élő példái annak, hogy a hitnek cselekedetei vannak. Elmondta, hogy az újonnan átadott központban még szervezettebben, a sok munkához munkatársakat találva, minél hatékonyabban fogják tudni végezni a munkát, mert az élő hitnek cselekedetei vannak. Nem felszólításra, nem hívásra, hanem szeretetből, önként jelentkeznek a Karitász önkéntesei, és a jó embereket össze tudja tartani a Karitász. Végezetül azt kívánta, legyen kevesebb nélkülöző, a rászorulók kapjanak segítséget, az itt dolgozók és önkéntesek legyenek Isten szeretetének munkatársai, hogy az Isten képmására teremtett embert tudják segíteni.

Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács elnöke úgy fogalmazott püspök atyához kapcsolódva, hogy a „Szegények mindig lesznek veletek mondatot” Jézus akkor mondta, amikor megvádolták nemcsak őt, hanem az őt szerető embereket is. Ha ebből indulunk ki, akkor nem beletörődünk ebbe a ténybe, hanem feladatként meg kell keresni, találni a segítés formáit. „Megpróbálunk munkát adni sokembernek, azzal emeljük ki őket a nyomor csapdájából. Szent Márton püspök tegnapi ünnepe, és a mai Szociális Munka Napja kapcsán szeretném megköszönni mindenkinek, hogy ezt az oldalt választották és viszik. Ez nagy közdelem, sok és sokrétű feladat hárul a szociális szférában dolgozókra.”

A Katolikus Karitász munkájával kapcsolatban kiemelte a korábbi nagyobb csomópontokat: a vörösiszap-katasztrófa kapcsán mutatott helytállást, a migráció 2015-ös hullámát és a családok megsegítése kapcsán végzett munkát. Hozzátette, hogy a Magyar Kormány ebben nagy munkában támogatja a Karitászt, fizikai, anyagi segítséget is nyújt. Az elmúlt évek nagy fejlesztéseiben (raktárak, központi épület) is látszik ez a törekvés.

Arra is emlékezett államtitkár úr, hogy aki látta a központ épületének az állapotát, az vakarta a fejét. Az elmúlt hetekben, évben úgy kellett dolgoznia az itteni munkatársaknak, hogy közben folyt a felújítás, amelyet a kormány 37 millió forinttal segített összességében. Végezetül a Karitász országos hálózatára, az önkéntesek nagy számára utalva elmondta: „Ennyi helyen senki sincs jelen a magyar karitatív munkában, mint a Katolikus Karitász, és én ezt nagyon köszönöm!”

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár az átadás kapcsán elmondta: „Az igazi gondoskodás mindig keresztény gyökerű volt. Nem helyettesíteni szeretnénk a rászorulót, hanem képessé tenni. Ennek van intézményesített rendszere, a szociális és gyermekvédelmi rendszer. Az együttműködés, amelyet szeretnénk szélesíteni, a rászorultak érdekében, akiknek a konkrét segítségre szüksége van.” A szociális feladatok egyházi átvállalásáról azt mondta, az elmúlt években való aktív közreműködésnek köszönhetően a katolikus egyház a szociális intézmények felét, gyermekvédelmi intézmények 70%-át működteti mára. 4 évvel ezelőtt lett november 12-e ünnepnap, mintegy 100.000 kollégát ünnepelnek országszerte. A Szociális Munka Napjának üzenete, hogy mindazok, akik ezen a területen dolgoznak, azok nemcsak az adott segítettért dolgoznak, hanem rajtuk keresztül minden közösségért. Legyen az egy család, egy város, egy kis falu vagy egy egész nemzet. Ehhez a munkához kell bátorság, hit és kitartás is.


Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója beszédében kitért arra, hogy „A Karitász központja a 90-es évektől XI. kerületi Bartók Béla út 30 szám alatti társasház negyedik szintjén lévő lakásokban látta el feladatát. A RÉV szolgálat két telephelyen működött. A feladatok bővülése folytán indokolttá vált raktárak létrehozása és egy nagyobb, az országos koordinálásra alkalmasabb épület. A humanitárius szolgáltatások hatékonyságának és színvonalának javítása céljából jelentős infrastrukturális beruházások segítették az elmúlt években a Karitászt, két logisztikai központot is átadhattunk a múlt évben Európai Uniós projektek keretében.

Ezekhez a fejlesztésekhez járul hozzá az MNV Zrt által rendelkezésünkre bocsátott épület, amely immár szociális-karitatív közcélú feladatot lát el, és amely helyet ad az országos központnak és a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatunknak is. Az épület több részletben, részben a Miniszterelnökség kezelő szerve a Bethlen Gábor alapkezelő Zrt. támogatásával, részben saját forrásból, és nem elhanyagolható részben munkatársaink szorgos munkájával került felújításra.

Az átalakítás, felújítás a szolgálatunk ellátása mellett nagy kihívás volt. Köszönjünk mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult, hogy az épület elkészüljön és alkalmas legyen a Karitász országos feladatainak ellátására és koordinálására.”

A beszédeket követően az előadótermet ünnepélyesen Mádl Dalma teremnek nevezték el. A Katolikus Karitász célja ezzel, hogy a nemrég elhunyt jószolgálati nagykövete legyen a példája a következő generációnak is.

Az új központot Spányi Antal, megyéspüspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke áldotta meg. Köszöntőjében azt mondta: „Az egyház élettevékenysége az, hogy lehajol az elesettekhez és segít nekik. Az egyház két karral végzi ezt a tevékenységet a Karitásszal. Az egyik kar a mozgalom, a plébániai önkéntesek, a másik a tevékenység, amit egy profi segélyszervezet végez. Szükség van erre, hogy az egyház tudja ezt jól végezni. És még két kar kell ehhez: az egyházé és az államé. Ne csak gondolat legyen az emberek adottsága szerinti adományokkal, hanem hatékonyan tudjon működni.” Hozzátette azt is, hogy az önkéntesek fel nem cserélhető munkáját, és a profik munkáját is meg kell köszönni.

Besze Erika / Katolikus Karitász

Fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató