Egy segítőnek is lehet segítséget nyújtani

A Katolikus Karitász elektromos biciklivel ajándékozta meg a kisszentmártoni védőnőt

A Felzárkózó települések program célja Magyarország összetett statisztikai mutatók alapján 300 leghátrányosabb helyzetű településén élőket „fogantatástól foglalkoztatásig” kísérni. Segítő jelenléttel mellettük állni már magzati korban: megadni mindazt, ami egy egészséges életkezdethez szükséges lehet, s születés után egészen a felnőtt korig, a munka világáig kísérni azokat, akik olyan településre születtek, ahonnan napjainkban még komoly hátránnyal indulnak.  

A Felzárkózó települések program jelenleg 67 településen zajlik, a Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával, a legnagyobb magyar karitatív szervezetek és számos más civil- és egyházi szervezet részvételével. A hosszútávú program egyik kiemelt célja a fogantatástól számított első 1000 nap támogatása, hogy a hátrányos helyzetű településeken megszülető gyermekek ne kezdjék azonnal lemaradással ezt az élethosszig meghatározó fejlődési fázist. Ahhoz, hogy a kicsiny magzatok egészségesen fejlődhessenek, számos testi és lelki feltételnek kell teljesülnie a gyermeket váró családokban. A program keretében a Katolikus Karitász kiemeleten fontosnak tartotta, hogy a kisbabás családokhoz elsőként és legerősebben kötődő szakemberekkel, a védőnőkkel közösen dolgozzon, segítse munkájukat, s ezáltal a kisbabát váró vagy gondozó családokat. 

Kisszentmárton település védőnője még másik négy faluban is ellátja a szolgálatot. Autó és jogosítvány híján Szilvia a helyközi járattal látogat el a körzetében lévő falvakba. Ezért a Karitász úgy döntött, munkájának hatékonyabb ellátása érdekében a program keretében egy elektromos biciklit juttat a védőnőnek, hogy gyorsabban tudjon eljutni a kistelepülésekre, s ezáltal több időt tudjon tölteni az édesanyákkal és gyermekikkel. 

Az elektromos biciklin túl Écsy Gábor atya a segélyszervezet igazgatója babamérleget, légzésfigyelőt és egyéb nélkülözhetetlen gyógyászati segédeszközöket adott át Szente Szilviának, a kisszentmártoni védőnőnek, akivel a szervezet segítői a későbbiekben is szorosan együttműködnek majd. 

A településen dolgozó Karitász munkatársak, folyamatosan figyelemmel kísérik a kisgyermekes családok mindennapjait és szüntelenül keresik azon lehetőségeket, ahol megerősíthetik őket az egészséges életkezdet feltételeinek megteremtésében. 

Képek: Katolikus Karitász/Vermes Tibor

Katolikus Karitász 

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató