Ferenc pápa júliusi imaszándéka a betegek lelkipásztori gondozásáért

Ferenc pápa júliusi imaszándéka: imádkozzunk, hogy a betegek kenetének szentsége közvetítse az Úr erejét az abban részesülőknek és szeretteiknek, és egyre inkább az együttérzés és a remény látható jelévé váljon mindenki számára. A Szentatya erről szóló videoüzenetét július 2-án tették közzé.

"A betegek kenete nem csak azok számára szentség, akik a halál előtt állnak. Fontos, hogy ez világos legyen. Amikor a pap felkeres egy személyt, hogy kiszolgáltassa a betegek kenetét, nem feltétlenül az élettől segít neki búcsút venni. Ha így gondolkodunk, az azt jelenti, hogy minden reményt feladunk, és természetesnek vesszük, hogy a pap után jön a sírásó. Emlékezzünk arra, "hogy a betegek kenete a gyógyítás, a gondoskodás egyik szentsége, amely meggyógyítja a lelket.


"Ha az ember nagyon beteg, tanácsos a betegek kenetét feladni neki. Ha idős emberről van szó, akkor jó, ha megkapja a betegek kenetét. Imádkozzunk azért, hogy a betegek kenetének szentsége adja meg az Úr erejét azoknak az embereknek, akik azt megkapják, és szeretteiknek, valamint váljon mindenki számára egyre inkább az együttérzés és a remény látható jelévé” – mondta a videóban Ferenc pápa.

Az Egyház hiszi és vallja, hogy a pap segítséget nyújt a betegek kenetének kiszolgáltatásával, ami egy szentség, és vigaszt nyújt a betegségben szenvedőknek és szeretteiknek.

A videó, amely Ferenc pápa e havi imaszándékát kíséri, két amerikai egyházmegyében készült: az allentowni egyházmegyében és a Los Angeles-i főegyházmegyében. A videó rávilágít e szentség kiszolgáltatásának különböző helyzeteire. Két – a betegek életkora és klinikai helyzete miatt – látszólag nagyon eltérő történet fonódik össze, de egyesíti őket a szentség kegyelme és a hozzátartozók szeretete, akik a betegek köré gyűlnek.

Frédéric Fornos SJ, a Pápa Imavilághálója – Imaapostolság nemzetközi igazgatója hangsúlyozta, hogy bár sokan újra felfedezték a betegek kenete mélységét, még mindig gyakran úgy értelmezik, mint a halálra való felkészítést. Ezért Ferenc pápa azt kívánja, hogy

"ebben a hónapban fedezzük fel újra ennek a szentségnek valódi jelentését: nemcsak mint a halálra való felkészülést, hanem mint olyan szentséget, amely vigasztalást nyújt a betegeknek súlyos betegségek idején, és erőt ad szeretteiknek és azoknak, akik segítik őket.

„A beteg ember nincs egyedül; a pappal és a jelen lévő emberekkel az egész keresztény közösség támogatja őt imával, táplálva az illető hitét és reményét, és biztosítva őt és családját arról, hogy nincsenek egyedül szenvedésükben. Mindannyian ismerünk beteg embereket, imádkozunk értük, és ha úgy gondoljuk, hogy súlyos betegséggel néznek szembe – vagy esetleg idősek egyre bizonytalanabb állapotban –, bátran ajánljuk nekik, hogy éljék meg a vigasztalás és a remény e szentségét” – buzdított Frédéric Fornos.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó és videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya YouTube-csatornája

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató