Háromezer család zöldségtermesztését segíti a Karitász

Az öngondoskodás és a fenntartható életmód elősegítése érdekében a Katolikus Karitász idén is elindítja "Zöldellő kertek" programját, mely az egész országot felölelő vetőmagosztással háromezer rászoruló idős embert és családot hivatott támogatni. A segélyszervezet 14,5 millió forint összértékben, idén tizennyolcféle vetőmagcsomagot oszt ki a kerttel rendelkező rászorulóknak.

A 2024-es szezonnyitó rendezvényre március 19-én került sor Szabadbattyánban. A Katolikus Karitász 14, 5 millió forint értékben tizennyolc féle zöldség: spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica és háromféle bab vetőmagját osztja ki idén tavasszal országszerte, így segítve a több mint tíz éve elindított Zöldellő kertek elnevezésű segélyprogramjával háromezer család életét és öngondoskodásra való törekvését.

A szezonnyitó rendezvényen Mayer László, helyettes esperes, a szabadbattyáni Szent Imre-templom plébánosa a plébánia közösségi termében üdvözölte házigazdaként mindazokat, akik a nyitóeseményre eljöttek: Spányi Antalt, a Katolikus Karitász püspökelnökét, Sinkovicsné Máté Hortenziát, Székesfehérvári Karitász igazgatóját, a szervezet helyi önkénteseit és a jelen lévő családokat. Ezt követően Kamocsa Imréné Árpási Mária, a Szabadbattyáni Szent Erzsébet Karitászcsoport vezetője, az esemény főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket.

Spányi Antal, a  Katolikus Karitász püspökelnöke ünnepi beszédében rámutatott a szervezet segélyprogramjának lényegére: „Az vezetett bennünket, hogy fontos, hogy az ember érzékeny szívvel meglássa, ha valaki bajban van, ha valaki segítségre szorul, és azon segítsünk egy adott konkrét helyzetben.” Elmondta, hogy ehhez adódik hozzá a karitászmunka központi gondolata, miszerint nem halat kell adni az éhezőknek, hanem meg kell tanítani őket halászni. Amikor vetőmagot és hozzá szakmai segítséget ad a Karitász a nehéz sorsú embereknek, éppen ez valósul meg az önsegélyező programban, emellett pedig könnyebbséget és örömöt is jelent a családoknak az Isten áldásából megtermelt zöldség. Végezetül megköszönte a támogatók hozzájárulását és az önkéntesek által végzett kísérő munkát a Zöldellő kertek akcióban, majd Isten áldását kérte a programba becsatlakozott zöldségtermesztőkre.

A vetőmagprogramot Sinkovicsné Máté Hortenzia, a Székesfehérvári Karitász igazgatója mutatta be, kiemelve a kezdeményezés több mint egy évtizedes hagyományát és annak közösségépítő, valamint öngondoskodást támogató jelentőségét. A karitászigazgató elmondta, hogy „A Székesfehérvári Egyházmegyében 207 családrészesül ebben a támogatásban, mintegy 14 településen osztják a plébániai Karitász csoportok önkéntesei a rászoruló családoknak a vetőmagokat a napokban.” A veteményezési munkálatokhoz vetési segédletet is kapnak az újonnan csatlakozók. A vetőmagok átadása után a jelenlévők Fejes Béláné, helyi kisnyugdíjas kertjében Spányi püspök úr aktív részvételével ültették el az első sor sárgarépát, ezzel is jelezve a termesztés és a közösségi munka fontosságát.

A Katolikus Karitász fő feladatvállalásai közé tartozik a családok mindenkori segítése: a Zöldellő kertek program is ennek része. A szervezet tevékenységeinek támogatására most személyi jövedelemadójuk (SZJA) 1%-uk felajánlásával is van lehetőség, amelyről az alábbi oldalon nyújt tájékoztatást: KARITÁSZT TÁMOGATÓ ALAPÍTVÁNY

Fotók: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató