Idén 21. alkalommal került átadásra a Szent Erzsébet rózsája-díj

A kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ajánlása alapján, Dr. Szarka Miklósnét, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Karitász sükösdi önkéntesét választották ki a testület tagjai.

Dr. Szarka Miklósné, leánykori nevén Slezák Teréz 1942 július 8-án született Baján. Szülei becsületes, szorgalmas és mélyen vallásos emberek voltak, Terézt is így nevelték.

Az ötvenes években osztályidegennek minősítették a családot, így már kisgyermekkorában megtapasztalta Teréz a nélkülözést és a társadalmi kirekesztés súlyos hátrányait. Ez idő tájt kezdett kialakulni a még kiskorú gyermekben a szociális érzékenység a rászoruló, szegény emberek megsegítésére. Tudatosan készült erre a hivatásra, iskolai tanulmányait is ez irányban végezte. A gimnáziumot Baján végezte el, majd - mivel egyetemre nem mehetett, - Budapesten tanult ápolónőnek, később műtősnői szakképesítést is szerzett. Férjhez ment és a Baja közelében fekvő Sükösdön telepedtek le állatorvos házastársával. A kalocsai Kórházban kezdett el dolgozni, közben képezte magát és munka mellett elvégezte az aneszteziológus asszisztensi képzést. Munkatársaitól kezdte tanulni és gyakorolni az elesett szegény embereken való segítést, amely tevékenysége egész életét végig kísérte. Egy lánygyermeke született, aki jelenleg Budapesten dolgozik orvosként. Három unokája van, akikkel nagyon bensőséges és szeretetteljes a kapcsolata. Sajnos férjét – Dr. Szarka Miklóst – 2019. márciusában magához szólította az Úr. Hiányát a mai napi nehezen tudja feldolgozni, azonban családja és a karitász munka sokszor átsegíti a nehézségeken.

Az egyházi szolgálata 1992-ben kezdődött, amikor elsőként kapcsolódott be önkéntesként az akkor megalakuló sükösdi plébániai karitászcsoportba. A csoport fő célkitűzése a rászorulóknak nyújtott anyagi segítségen túl a lelki támasz nyújtás. Dr. Szarka Miklósnét, Terézt 1998-ban kinevezték a sükösdi karitászcsoport vezetőjének. Kezdetben nehezen indult a csoport munkája, mert faluhelyen nem volt könnyű érvényesülni, hiszen senki sem tudta, mi az a „karitász”. Mára már mindenki tudja a faluban, ha segítség kell, akkor a karitászhoz bármikor fordulhatnak.  Azóta szervezi és végzi eredményesen munkatársaival együtt az egyházközségben a segítő szeretet szolgálatait. A karitász tevékenysége szorosan összekapcsolódik az egyházközség életével és az egyházi ünnepekkel.

Az idősek megsegítésére különös gonddal figyelnek oda, mind anyagi mind lelki értelemben. Sükösdön működik egy idősotthon, ahol folyamatosan látogatják a csoporttagok az ott lakókat. Minden évben a karitász munkatársai nagy odaadással készülnek a betegek világnapjára. A közös szentmise megünneplése jelenti a nap fénypontját. A beteg idős testvéreket a karitász tagjai Teréz vezetésével maguk szállítják a templomba, majd ünnepi műsorral és vendéglátással kedveskednek nekik.

Májusban szervezik évente az idősek zarándoklatát egy-egy magyarországi búcsújáróhelyre, ahol az imádságon túl megvendégelik a résztvevőket. A lelki élet mellett a test gyógyítása is fontos szerepet játszik a karitász életében. Rendszeresen felkeresik a betegeket és a karitászházukból gyógyászati segédeszközöket (betegágy, tolószék stb.) kölcsönöznek nekik ingyenesen.

Az adománygyűjtés is fontos szerepet kap a karitász szolgálatai között, hiszen a sükösdi karitászházban folyamatosan gyűjtik az adományokat, amiket hetente osztanak ki a rászorulóknak, akiknek felkutatatása nem mindig egyszerű.

12 éve töretlen kapcsolatot ápolnak egy Bécs külvárosában működő csoporttal, ahonnan évente többször érkezik külföldi segélyszállítmány: ruhanemű, tartós élelmiszer és gyógyászati segédeszközök, amikkel folyamatosan tudják támogatni a rászoruló családokat.

Minden évben támogatja a csoport a helyi cserkészcsapatot is, ahol mindig 2 gyermek táborozásának költségeihez hozzájárulnak.

Évek óta nagyon jó a kapcsolat a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjával, akikkel kölcsönösen segítik egymást.

Terike – ahogy a karitászosok hívják – vallja, hogy minden érdem a csoporté, ahol mindenki lelkes, összetartó és dolgos. Csak együtt és közösen tudták elérni, hogy mára a sükösdi karitászcsoportot minden helybéli, de a környékbeliek is ismerik.

A szolgáló szeretet élő jelét lehet megtapasztalni a karitászházban, ahol minden rászoruló segítségre lel. Példa és jelzés értékű ez a szervező tevékenység, az önzetelen szeretet és az önfeláldozó munka, amelyet Teréz és az általa vezetett karitász csoport tagjai nyújtanak a társadalom szegényei számára.

Dr. Szarka Miklósné szorgos munkája, önzetlen szeretete a szolgálat iránt példaértékű mindenki számára. Munkája elismerése jeléűl 2012-ben elnyerte a Caritas Hungarica Díjat.

Az idei évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia neki ítélte meg a Szent Erzsébet rózsája-díját.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Katolikus Karitász

Fotó: Magyar Kurír

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató