Iskolamegáldás és egyházmegyei karitásztalálkozó Sükösdön

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében, Sükösdön tartotta évi rendes találkozóját az egyházmegyei karitász november 16-án. Erre az ünnepre esett a helyi katolikus iskola épületének felújítás utáni megáldása is. Az ünnepi Szentmisét Bábel Balázs érsek vezette a Mindenszentek-templomban.

Elmélkedésében a főpásztor november hónapjának szentjeit kötötte össze a nap ünnepeivel. Szent Márton, aki a koldusnak adta köpenyének felét kifejezve ezzel együttérzését, tanít az együttérzésre. A nap szentje Skóciai Szent Margit, aki Mecseknádasdon született, Szent István király unokája volt, s a szegények pártfogója erősít bennünket abban, hogy hűek legyünk a szeretet szolgálatának hagyományaihoz. Néhány nap múlva pedig megüljük Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepét, aki szintén a szegények példamutató segítőjeként tündököl a karitásszal foglalkozó keresztény segítők előtt. Az érsek prédikációjában felhasználta a genius loci jelentőségét is: a sükösdi templomban látható Prokop Péter pap festő nagy falfestménye az utolsó ítéletről, mely a legismertebb műve 1950-ből. A képen a jézusi szavak megvalósulását festi meg, akiket beinvitál a mennyek országába, mert teljesítették az irgalmasság cselekedeteit. Őket a jobb oldalra festette Péter atya, míg azokat, akik a világ divatjával voltak elfoglalva, s a kárhozatra kerültek a bal oldalra. Beszéde következő részében a szegénység fogalmáról elmélkedett a szónok. A szegényekhez forduló Jézus vállalta is a szegénységet, számukra az üdvösséget hirdette meg.

Jézus kiüresítette magát, és vállalta az emberi élet esendőségét. Így adott példát, hiszen nem csak tanította, hanem körüljárt jót cselekedve. A főpap gyakorlati szempontokkal is segítette hallgatóit. Első feladatul adta, hogy a szeretet szolgálatában nem szabad számontartani a jó tetteket. Jó érzés az, amikor korábbi jó cselekedetünkre, segítésünkre felhívják a figyelmünket, visszaemlékeznek úgy, hogy nem is emlékszünk már arra. A mai világ nagy táblákon hirdeti, hogy ki mennyi adományt adott, de az evangélium szelleme nem ez. A középkori ember úgy épített, dolgozott, hogy nem tartotta számon, nem írta ki a nevét, mert tudta jól, hogy Isten látja azokat. A tettekben azonban nem lehetünk esztelenek sem. Az ősegyház már tanította, hogy „izzadjon meg a kezedben az alamizsna”. Ez azt jelenti, hogy keressük meg az igazi rászorulókat, és szegényeket és nekik nyújtsunk hathatós segítséget.

A szentmise után Fodor Zsuzsanna és Lovász Ágnes a kecskeméti RÉV munkatársai, Szenvedély? Betegség? Szenvedélybetegség! - a karitász önkéntesek lehetőségei a szenvedélybetegek és hozzátartozóik segítésében címmel tartottak előadást.

Ezután az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról hallhattuk Seffer Attila esperes, plébános és Szarvasné Vancsura Margit NEK asszisztens lelkesítő szavait.

Végül Cselik Beatrix egyházmegyei igazgató számolt be az eltelt év legkiemelkedőbb eseményeiről, az új karitászcsoportokról, valamint az előttünk álló feladatokról.

A program zárása a közös ebéd volt, ahol a fehér asztal mellett kötetlen beszélgetésben osztották meg egymással a jó gyakorlatokat a megye különböző pontjáról érkező, közel 120 karitász önkéntes.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Katolikus Karitász

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató