Itt valódi szeretetszolgálat zajlik

A Pécsi Egyházmegyei Karitász jótékony munkája nem szünetel, sőt, egyre erősebb lesz a bajban. Az egyházmegyében több száz önkéntessel ténykednek a rászorulók életének szebbé tételéért. A BAMA Besenczi Zsolt igazgatóval beszélgetett.

– Gyönyörű a székhelyük.
– Harminc éve a Pécsi Egyházmegyei Központban, a Janus Pannonius 4. szám alatt működik a szervezet, de idén belülről minden teljes egészében újjászületett.

– Mekkora a csapat?
– Az egyházmegyében csúcs­időben negyven csoportban ötszáz önkéntest tudunk mozgósítani. Ezen belül Pécsett kilenc főállású, öt állandó nyugdíjas segítő és húsz-harminc alkalmi önkéntes dolgozik rendszeresen.

– Mi vitte a szolgálathoz?
– A feleségem találóan fogalmazta meg: ide rendelt a Jóisten! Ugyanis korábban kereskedőként, boltvezetőként mindig megtaláltam azokat az embereket, akik gondban voltak.

– Mi a pontos feladatuk?
– A katolikus egyház hivatalos segélyszervezeteként kortól, nemtől, felekezeti hovatartozástól függetlenül sok programmal segítünk a rászorulókon.

– Programokkal?
– Adományokat is fogadunk és osztunk: ételt, ruhát, bútorokat, műszaki cikkeket. Emellett öngondoskodást segítő programokról van szó. A „Szép otthonok” keretében otthonokat újítunk fel, a „Zöldellő kertek” vetőmagot oszt szét, az „Akarom” tudatos háztartásvezetésre tanít. A „Lak-6” a lakhatást segíti, ha egy család önhibáján kívül nehéz helyzetbe kerül. Karácsonyra két szempont érvényesült, a mindennapok megkönnyítése, például tartós élelmiszerekkel az ünnepi jelleget erősíttettük, ötszáz csomag kivitelével. A gyerekekhez több mint ezer „angyalbatyu” érkezett.

– Mit hozott a pandémia?
– Megmutatta az erősségünket, de azt is, hogy miben kell fejlődnünk. Komoly gondot jelentett például, hogy az önkénteseink négyötöde idős ember. Ugyanakkor azonnal tudtunk fiatalokat is mozgósítani.

– Mi tartja össze a kollektívát?
– A remény, a hit, a felebaráti szeretet, a szolidaritás, az adni akarás. Nehéz ezt pontosan elmondani, de itt a szó igazi jelentésének megfelelően valódi szeretetszolgálat zajlik.

Besenczi Zsolt 1970-ben született Pécsett. A Bártfa utcai általánosba járt, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, elvégezte 45 évesen a Hittudományi Főiskolát, ahol most szociális mesterszakon tanul. Volt hírlapkézbesítő, hentes, és boltvezető a Pécsi ÁFÉSZ-nál, másfél évtizeden át saját kereskedelmi vállalkozást is működtetett. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitásznak hat éve az igazgatója. Hobbiból többnapos zarándoklatokra indul és rengeteget olvas. Felesége, Erika vállalkozó, lányuk, Berta (23), most kezd szociális munkásként a Pécsi Családsegítő Szolgálatnál.

 

 

Forrás: bama.hu

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató