Nem lesz többé „a másik”, hanem „mi” leszünk: a Caritas Internationalis segítségnyújtása a világjárvány idején

Vallás és biztonság egyes aspektusai a koronavírus kapcsán címmel nemzetközi konferenciát szervezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. A június közepén tartott online tanácskozáson Aloysius John, a Caritas Internationalis főtitkára is az előadók között volt.

Aloysius John a Caritas Internationalis Vatikánban lévő központi irodájából jelentkezett be. Az alábbiakban eredetileg angol nyelvű előadásának magyarra fordított leiratának második felét közöljük.


Ezekben a projektekben elsősorban a leginkább veszélyeztetett közösségekre fókuszáltunk, amelyeket a segít és amelyekben jelen van a Karitász. Például a Fülöp-szigeteken minden egyházmegyei karitász ponton ételt és alapvető higiéniás eszközöket osztottak az embereknek, és tanácsokat adtak nekik azzal kapcsolatban, hogyan tudják megvédeni magukat a Covid-19-től. És ezek azok a szegény emberek voltak, akik egyébként nem jutottak volna hozzá ezekhez az információkhoz. Az Amazonas vidékén a Karitász tájékoztató programokat tartott a bennszülöttek nyelvén, hogy segítsenek megérteni a bennszülötteknek a kialakult helyzet súlyát. A Karitász által támogatott projektekben túlnyomórészt ételt osztottak, ami olyan ételcsomagok kiosztását jelenti, amiben alapvető élelmiszerek voltak. A Caritas Jeruzsálem ételt és alapvető termékeket osztott a gyermekeknek és a családoknak Gázai övezetben és Ciszjordániában a plébániai közösségeken keresztül. A Caritas Venezuela melegétel osztásokat szervezett, valamint magas ásványianyag-tartalmú ételeket osztott a gyermekeknek és a várandós kismamáknak azokkal az élelmiszersegélyekkel együtt, amiket a leghátrányosabb helyzetben élő embereknek juttattak el. A Caritas Róma a legszegényebbeket támogatta alapvető élelmiszerrel és melegétellel. Ezzel próbálták segíteni az embereket, hogy betartsák a karantént és ne fertőződjenek meg, vagy ne fertőzzenek meg másokat.

A mozgásban lévő emberek: a migránsok, a menekültek és az otthonukat elhagyni kényszerültek szintén nagy veszélyben vannak. Elvesztették az egyébként is bizonytalan állásukat, azaz a megélhetésüket, nagyon bizonytalanok az életkörülményeik, néhányan még az alapvető szükségletekhez sem jutnak hozzá. A Caritas Internationalis-nak van egy speciális programja azok számára, akik menekült táborokban élnek, és azoknak, akik kénytelenek voltak elhagyni az otthonaikat, hogy étellel és más alapvető szükségleteik kielégítésével segítsenek nekik, gondoskodást és törődést mutassanak nekik. A Rohinga-i menekülttábor esetében a Caritas Banglades az elsők között volt, aki segített nekik, melléjük állt és tanácsokat adott a Covid-19-cel kapcsolatban.

Ezeken az alapvető segítségnyújtásokon kívül a legrászorulóbbak számára higiéniai eszközöket, többek között szappant, fogkrémet, fogkefét, fertőtlenítő szert, mosószert és más napi használati cikket adományoztunk. Ez szintén segített a legveszélyeztetettebbeknek a vírussal való alapvető harcban a karantén idején. Minden Karitászhoz fűződő tevékenységnek célja volt, hogy elkerüljük a tömeges megbetegedést. Ennek megerősítésére a Caritas Afganisztán és a Caritas Internationalis központja is létrehozott egy külön csoportot, ami a tagszervezetek számára a legújabb információkat igyekezett biztosítani. Létrehoztunk egy Covid-19 platformot, és ez hamar olyan felületté vált, ahonnan megbízható, naprakész információkhoz juthatott a teljes szervezet.
A Covid-19 által okozott válság hatása multidimenzionális: gazdasági, társadalmi, politikai és még spirituális is. A gazdasági válság milliók életét befolyásolja, ugyanakkor a szegények amúgy is bizonytalan és kiszolgáltatott társadalmi pozíciójára is hatással van. Szintén hatása van a fogyasztói szokásainkra, és mérhetetlenül kiszolgáltatottá teszi a teljes déli féltekét. A társadalmi hatása is jelentős lesz valószínűleg, de ezt még korai megjósolni. Ugyanakkor az előjeleket már látjuk, és ezeket figyelembe kell vennünk. Az egyik ilyen előjel, ami aggodalomra ad okot, az élelem bizonytalansága, ami több, mint 250 millió embert érint világszerte a legszegényebb országokban. A Karitász érdekképviseleti munkára készül ezekben az országokban, azért, hogy enyhítse az élelmiszerhez való hozzájutás bizonytalanságát, különösen Afrikában.
A Covid-19-re adott válasz nagyságában a Caritas Internationalis a Szentatya felhívását ismételte arról, hogy hagyjuk abba a háborúskodást és arra hívtuk a politikai döntéshozókat, hogy engedjék el a legszegényebb országok adósságait, hogy ezeket az összegeket fel lehessen szabadítani ezekben az országokban élő szegény és hátrányos helyzetű emberek helyi felzárkóztatására.
Szeretném a Szentatya szavait felidézve* zárni az előadásomat: Ez a világjárvány emlékeztet minket egyszer és mindenkorra, hogy az emberiség egy közösség, és hogy mennyire fontos az egyetemes testvériség. Hinnünk kell, hogy egy kicsit most olyan lesz, mint a háborúkat követően. Nem lesz többé „a másik”, hanem „mi” leszünk, mert csak együtt, közös munkával tudunk ebből a helyzetből kilábalni.

Köszönöm a figyelmet és a téma iránti érdeklődést!

 

 *A Szentatya 2020. március 27-én, április 6-án találkozott a Vatikánban az Átfogó Emberi Fejlődésért Dikasztérium és a Caritas Internationalis vezetőivel és a járványügyi helyzettel kapcsolatban egyeztettek, melyen részt vett Aloysius John is. 2020. április 4-én Aloysius John általános audiencán járt Ferenc pápánál a Caritas Internationalis főtitkáraként. Szavait innen idézi. 

Forrás: netkonferencia

Caritas Internationalis / Aloysius John

Fordította: Besze Erika 

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató