Önkénteseink készülnek az őszi segítségnyújtásra

Dombóváron szeptember első hétvégéjén szociális-karitatív önkéntes tréning zajlott, melyen részt vett Dr. Hegedűs János plébános, Pápai Andrea karitász csoportvezető és Besenczi Zsolt egyházmegyei karitász igazgató mellett Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese is.

A felkészítés fókuszában a Karitász munkához szükséges alapvető ismeretek voltak, de a szervezet hatékony őszi – téli programjaira is fókuszált. Az önkéntes személye és munkája is nagyon fontos a karitász segítségnyújtásában. Ezek a kulcsai annak a munkának, aminek köszönhetően célzottan tud segítséget nyújtani a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete. Ennek a munkának a támogatása volt ez a tréning, és két, augusztusi alkalom is. Székesfehérvár és Tolna helyszínei után most Dombóváron is összegyűlt egy csoport, akik vállalták, hogy a szolgáló szeretet jelei lesznek mások számára. A tréningek célja, hogy a Karitász hálózatán belül a szervezet munkatársai és önkéntesei minél hatékonyabb szociális és karitatív-segítő tevékenységet tudjanak végezni a rászorulók javára. Az alapelvekben és a Karitász programok tartalmában, dokumentációjában történő elmerülést követően a megvalósítás kapcsán előkerülő tapasztalatcserék is sokat segítenek a feladatok tudatosabb, hatékonyabb ellátásában és a közösségben végzett örömteli szolgálatban.

Az önkéntesek elmerülhettek a karitász munka két fő összetevőjében, a professzionális segítés és az evangéliumtól vezérelt szeretetszolgálati tevékenység elemeiben. Zagyva Richárd a tréninggel kapcsolatban azt mondta: „A résztvevők sok szempontból gazdagabbak lettek a nap végére. Olyan ismeretekkel igyekeztünk ellátni őket, mint a szociális munka folyamatának alkalmazása, a mindennapi karitász programok szervezése, az időslátogatás, a családok támogatása közvetlenül és a hosszú távú szociális programok során. Célunk volt, hogy a nap végére képesek legyenek az Egyház szociális tanításából fakadó Karitász alapelvek beépítésére minden feladatukba. Külön hangsúlyt kapott, hogy törekedjenek a békés megoldásokra, a perifériára szorult emberek észrevételére. Munkájukban érvényesüljön a szubszidiaritás, a közösségünket és a segített személyt is a folyamatba bevonó részvétel, az átfogó emberi fejlődés nevében megvalósuló komplexitás. A mindent meghatározó Krisztusi szeretet minden egyes nap hassa át a Karitász tagok cselekedeteit. Konkrét szituációk közös megbeszélésével a mindennapi feladatok és nehézségek is szóba kerültek.”

Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató