Orczy Andor-Díjban Részesült az Újszászi Karitász Csoport

Augusztus 20-án, a búcsúi szentmisét követően jelentős elismerésben részesült az Újszászi Karitász Csoport; Orczy Andor-díjat vehettek át. A Szent István tiszteletére szentelt templom építtetőjéről, Orczy Andorról elnevezett díjat az alapítók részéről Szabó József László plébános az Orczy és Nyáry család jelenlévő tagjaival együtt adta át. Az alábbiakban Nagy Rajmund, a díj egyik alapítójának, az Újszászi Egyházközség kántorának szerkesztett összefoglalóját olvashatják.

2023. augusztus 20-án együtt ünnepelt Újszász város hívő közössége, az Orczy család, a város vezetése, a képviselőtestületek, az intézményvezetők, a Karitász csoport, a város civil szervezeteinek vezetői és tagjai. Az ünnepi szentmisét Szabó József László plébános úr mutatta be. Az Egyházközség történetében immár második alkalommal egy jelentős eseménynek, az Orczy Andor-díj ünnepi átadásának is helyet adott a templombúcsú.

1885-ben az Orczy családnak köszönhetően épült fel a helyi templom. A díj a templomépíttető Báró Orczy Andor nevét viseli. Péter apostol levelében azt olvassuk, „ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá…” A kövekből felépült templom falai között igyekszünk minden évben azok munkáját megbecsülni és elismerni, akik élő kövekként erősítik és segítik Egyházközségünk működését. 2022-ben, az első Orczy Andor-díjat Újszász város polgármestere, Dobozi Róbert kapta. Nagy megtiszteltetés volt, hogy köreinkben köszönthettük Dr. Nyáry Gálné Báró Orczy Máriát, Orczy Andor dédunokáját és az Orczy család többi tagját.

Velünk ünnepelt még Dr. Nyáry György és kedves felesége, Dr. Nyáryné Dr. Erdei Gabriella, valamint Dr. Nyáry Kristóf, Nyáry Ferenc és kedves felesége, Nyáry-Pápay Zsuzsanna, továbbá Sturmann Krisztina, Orczy-Sturmann Péter és Orczy-Sturmann Márton. Az Újszászi Római Katolikus Egyházközség képviselőtestülete az alapítókkal egyhangúlag városunk elismert és megbecsült csoportjának az Egyház szolgálatában, Újszász város érdekében végzett humanitárius munkájuk, lojalitásuk és példaértékű karitatív tevékenységük elismeréseként adományozta a díjat. Az Újszászi Karitász Csoport idén 10. jubileumát ünnepli.

A díjat és az elismerő oklevelet Dr. Nyáry György és Szabó József László plébános adták át. A Karitász csoport nevében Battyányi Józsefné, Karitász csoportvezető és Kaló Istvánné Karitász csoportvezető-helyettes vette át. A díjazottokat Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója és Dobozi Róbert, Újszász város polgármestere is köszöntötte. A jelenlévő Karitász tagok részére átadtuk a köszönet rózsáját és az Orczy Andor-díj elismerő oklevelét Nyáry Ferenc és Orczy-Sturmann Péter közreműködésével.

Gratulálunk és köszönjük a munkáját Battyányi Józsefnének, Kaló Istvánnénak, Kalóné Balogh Klárának, Szalai Editnek, Barta Imrénének, Bakó Józsefnének, Ágotai Imrénének, Vígh Imrénének, Barta Kálmánnénak, György Erzsébetnek, Pap Editnek, Szilágyi Józsefnének, Budai Jánosnak, Oláh Zoltánnak, Szaszkó Eleknek, Csontos Sándornak, Szabó Lajosnak. A díjátadó ünnepség után az altemplomban Báró Orczy Andor sírjánál elhelyeztük az emlékezés és a tisztelet koszorúit. Az ünnepséget követően agapén vehettünk részt a plébánián. Istennek legyen hála az ünnep méltóságáért és minden kegyelméért, valamint köszönjük az Újszászi Karitász Csoport elkötelezett szolgálatát!

Forrás: Váci Egyházmegyei Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató