Orvosi eszközöket adományozott a viski kórháznak a Karitász

EKG-t, vérnyomásmérőket, kerekesszékeket, járókereteket és rollátorokat (guruló járókeret) adományozott a Katolikus Karitász a helyi kórháznak a kárpátaljai Visken.

Az orvosi és gyógyászati segédeszközöket Écsy Gábor a Katolikus Karitász országos igazgatója és Vojcek László professzor az Orvosmisszió vezetője adta át Jaroszláv Hajovics polgármesternek.

Az adományok ünnepélyes átadásán Écsy Gábor atya kiemelte, hogy az eszközökkel, valamint az Orvosmisszió rendszeres munkájával a Karitász a viski lakosokon túl segíti a környező településen élőket, növeli a családok biztonságérzetét és támogatja a helyi magyarság megmaradását is. A település polgármestere köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Katolikus Karitásznak a város támogatásáért és hangsúlyozta, hogy az ide irányuló figyelem és a kézzel fogható segítség által érezhetően jobb lett a viski emberek élete.

Écsy Gábor azt is elmondta, hogy igen nagy nehézségekkel jár a segélyszervezet szállítmányainak átjuttatása a határon a rendkívül hosszú várakozás, az adományok visszafordítása, vámudvarba helyezése, a korrupció, az adományokra vonatkozó folyamatosan változó és kiszámíthatatlan szabályok miatt. Ezért – mint jelezte – a Katolikus Karitász petícióban kérte Ukrajna új elnökének, Vladimir Zelenszkijnek a segítségét, hogy a magyarországi és más külföldi karitatív szervezetek segélyszállítmányai bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan, korlátozások nélkül juthassanak el a kárpátaljai és ukrajnai rászoruló családokhoz és karitatív szervezetekhez. Écsy Gábor azt kérte, minél többen támogassák aláírásukkal a határon túli humanitárius adományok célba érését az interneten.

Vojcek László professzor az átadón méltatta a polgármester városért és a helyi magyarságért végzett szervezőmunkáját, mely által Visk kiemelkedik a Tisza menti magyarok lakta települések közül.

A tízezer lakosú településfele magyar. A városban magyar óvoda és iskola is működik, melyek gyermekeit a Karitász Orvosmissziója rendszeresen egészségügyi szűrésben részesíti és ezen a településen kezdődött el 2019 tavaszán a Karitász nőgyógyászati rákszűrése is.

„A vizsgálatok során azt kellett tapasztalnunk – mutatott rá –, hogy nincs EKG- és vércukormérés, aminek következtében megdöbbentő leleteket kaptunk, például a szűrt betegek 1-2 százalékának rendkívül magas volt a vércukorszintje, mert azt korábban soha nem mérték náluk. Ebből is látható, mennyire fontos, hogy a viski és környékbeli betegek gyógyítását a jövőben a többi között két EKG-készülék, több vércukorszintmérő, két gyermekinhalátor, a betegek mozgatását kerekesszékek és rollátorok segítik majd.

Az elmúlt években a magyar kormány támogatásával megújult az óvoda és a város rendelőintézete, a polgármester pedig a Karitász önkéntes orvosainak tavaszi missziója alkalmával kérte a kórház támogatását.

Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató