Orvosmisszió 28. alkalommal

A Misszió tagjai ismételten Ukrajnában, a kárpátaljai Fekete-hegy lábánál fekvő Nagyszőlősön végeztek megelőző és kontroll vizsgálatokat.

Az Orvosmisszió korábban már végzett prevenciós szűrést a településen, így a mostani vizsgálatok a gyermekek esetében a korábban megállapított egészségügyi problémák kontrollját, valamint azoknak a gyermekeknek a szűrését jelentette, akik most első alkalommal vettek részt a megelőző vizsgálatokon, illetve valamilyen új panaszuk jelentkezett.

A két nap során több mint 80 gyermek és közel 100 felnőtt érkezett a meghirdetett ingyenes vizsgálatokra, ahol a már megszokott fogászati, ortopédiai, szemészeti rendelés mellett, most első alkalommal bőrgyógyászati szűrés is rendelkezésre állt. A felnőttek is nagy számmal éltek ennek lehetőségével, a vérnyomás, vércukor és EKG vizsgálatokon túl. A hölgyek esetében a nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés is elérhető volt, a 40 női páciens közül 29-en rákszűrést is igényeltek. Több kismama és néhány fiatal lány is élt a nőgyógyászati tanácsadás lehetőségével. A szűrések eredményeképpen most is számos gyógyászati segédeszközt adományoztunk, valamint 27 szemüveg és 35 talpbetét talált gazdára.

A szűrések fontossága sajnos most is beigazolódott, számos kirívó esettel találkoztak ismételten a misszió orvosai. Nagyon magas vércukorszint és szinte mérhetetlen vérnyomásérték is előfordult, illetve több olyan bőrgyógyászati probléma, ahol súlyos, tumoros elváltozás egyszerű sebként volt – hosszú idő óta eredménytelenül – kezelve.

Katolikus Karitász

Képek: Vermes Tibor/Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató