Újraindult a Katolikus Karitász Orvosmissziója

Május 28-án, közel egy év után újraindult a Katolikus Karitász Orvosmissziója. A járványhelyzetre való tekintettel az elmúlt hétvégén a délvidéki Szabadkán és Hajdújárásban szűrtek orvosaink, június második felében pedig Óbecsén és Dreán dolgoznak majd.

Május 28-30-a között Szabadkán a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a Hajdújárási Lurkóházban több mint 220 gyermeket és felnőttet vizsgáltak önkéntes orvosaink, rezidenseink és medikusaink. 63 szemüveget, 14 lúdtalpbetétet írtak fel vagy cseréltek a gyermekeknek és harminchat páciens nőgyógyászati rákszűrését végezték el.

A ferencesek által működtetett Lurkóházak napközis rendszerben a Délvidéken a napközis rendszerben a legrászorulóbb, a legrosszabb körülmények között élő gyermekek gondozását vállalták fel. Ezekben a házakban a munkatársak a gyerekek étkeztetését, tanulását-felzárkózását, felruházását, tisztálkodását, fogmosását biztosítják. A Karitász Orvosmissziója a Délvidéken a nagycsaládosok mellett felvállalta a minden Lurkóházban élő gyermek (Hajdújárás, Óbecse, Drea) rendszeres vizsgálatát és ellátását szemüveggel, valamint talpbetéttel. A munka június második felében az óbecsei és a dreai Lurkóházban folytatódik.

Óvodafejlesztéshez egészségügyi prevenció
A határon túl felnövő gyermekeink szempontjából nagyon fontos, hogy a magyar kormány elindította nagyszabású kárpát-medencei óvodafejlesztési programját és ennek keretében az Orvosmisszió támogatásával abban is segít, hogy a gyermekek a legalapvetőbb prevenciós szűrővizsgálatokban részesülhessenek. Orvosaink az egész országból érkeznek, többek között Pécsről is, ahonnan szemész, fogorvos és radiológus is segíti az Orvosmissziót. Köszönetképp ezért, továbbá a magyar egészségügy nyújtotta szakmai támogatásért (elsősorban diagnosztika, betegek gyermekek, nők), a Karitász mellkas műtététek során használatos szívót ajándékozott a pécsi klinikának.

Az OM számokban
A Misszió 2017-es elindulása óta több mint 3000 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, közel 2000 felnőtt vérnyomás, vércukor és EKG vizsgálatát és 500 nőgyógyászati rákszűrést végzett el. Elkészíttetett 700 szemüveget és 1000 lúdtalpbetét adott a szűrések során a gyermekeknek. Az elmúlt közel négy esztendőben az elszakított területek 23 településén (elsősorban Kárpátalján és a Délvidéken, de Erdélyben is) 35 szűrővizsgálatot végeztünk és csapat létszáma a kezdeti 9 főről, több mint 70 főre nőtt.

Miért Kárpátalja és a Délvidék?
A kárpát-medencei magyarság az elcsatolt területeken Kárpátalján és a Délvidéken van a legnehezebb helyzetben, orvosaink ezért elsősorban itt segítik a gyermekek és az idősek vizsgálatát. A gyermek fogászati, szemészeti és ortopédiai szűrések 2018-tól a felnőttek számára vércukor, vérnyomás és EKG vizsgálatokkal, majd 2019-től nőgyógyászati rákszűréssel és kismama tanácsadással egészültek ki. 


Fotó: Katolikus Karitász / Vermes Tibor

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató