Összefogás a nehéz sorsú fiatalok egészségéért

A nehéz sorsú gyermekek és fiatalok sportolását, egészséges életmódra nevelését szeretné támogatni a Magyar Birkózó Szövetség és a Katolikus Karitász összefogása. A szövetség ezért a Katolikus Karitásznak edzőruhákat, melegítőket ajánlott fel, melyeket Lőrincz Viktor, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó adott át Écsy Gábor országos igazgatónak.

Az átadáson Ancsin László főtitkár köszöntötte a megjelenteket a Körcsarnokban, ahol ezúttal nem volt ott a birkózó válogatott edzeni, mivel magaslati edzőtáborban készülnek a márciusi budapesti Európa-bajnokságra. A főtitkár elmondta: „A Magyar Birkózó Szövetség mindig is kiemelt figyelmet fordított a hátrányos helyzetű fiatalokra. Annál is inkább, mert nem a leggazdagabb családok adják az alapját a birkózó sportnak. Nagy öröm, hogy ezeket a sport ruházatokat most ilyen nemes célra adhatjuk oda. Tudjuk, hogy korábban is és most is a sport lehet az egyik kitörési pont a szegényebb fiataloknak. Ezeket a mezeket, pólókat, melegítőket, dzsekiket időnként cseréljük, s a korábban megmaradtakat szeretnénk odaadni. Ezek természetesen teljesen új állapotú ruhák.” Főtitkár úr kifejezte, hogy a Szövetség tervei szerint a későbbiekben is szeretné hasonló adományokkal támogatni a segélyszervezet munkáját, a legrászorulóbb gyermekek sportra, egészséges életmódra nevelése érdekében.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója megköszönve a felajánlást, kiemelte, hogy: „Amikor a Karitászt választották, akkor az országban 800 településen előforduló csoportjaink munkáját támogatták ezekekel a sportfelszerelésekkel. Hosszútávú munkánk nagyon fontos része, hogy a hozzánk forduló családoknak hatékony segítséget adjunk. Ezeknek a nehéz sorsú családoknak a gyermekei kapják ezeket a ruhákat. De nemcsak a melegítőket, hanem vele azt a gondolatot is, amit Hemingwaynek tulajdonítanak: „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” És nemcsak emiatt van nagy szerepe a sportnak. A gyermekek napi rutinjába épülve kitartásra, küzdésre tanít, ami épp a leghátrányosabb helyzetben élő fiataloknak létfontosságú. Különleges számunkra, hogy Lőrincz Viktortól vehetjük át ezeket a melegítőket, aki életével, kitartásával méltó példája lesz a gyermekeknek.”

A Magyar Birkózó Szövetség képviseletében Lőrincz Viktor adta át az adományt. Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó hangsúlyozta: „Az olimpia után nagyon sok helyre eljutottunk a testvéremmel (szintén birkózó, olimpiai bajnok – szerk.). És jó volt látni, hogy milyen hatással tudunk lenni a gyerekekre. Ezek a ruhák pedig nagyon fontosak lehetnek egy család, egy gyerek életében. Bízom benne én is, hogy ez az együttműködés hosszútávú lesz.”

A következő hetekben a Karitász szervezésében jut el a gyermekekhez a felajánlott adomány.

Katolikus Karitász / Magyar Birkózó Szövetség

Képek: Vermes Tibor / Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató