Palántaadomány az Öngondoskodó háztartásokért

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tizenötezer paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát nevelt karitatív célra az idei esztendőben. Az adományt május 22-én a Budatétényi Rózsakertben megrendezett sajtótájékoztató keretein belül adták át a Katolikus Karitász képviselőinek, akik 13 egyházmegyében 750 rászoruló család részére juttatják el a zöldségpalántákat.

Megnyitóbeszédében Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora a palántaadományozási program céljairól beszélt. „Reméljük, hogy a rászorulók saját maguk által megtermelt zöldséggel tudják maguknak biztosítani az egészséges táplálkozáshoz szükséges alapanyagokat, mellyel anyagi terheik is csökkennek. Hogy még több családnak tudjunk segíteni, az adományozott palánták számát idén megháromszoroztuk, így az elkövetkező napokban 3840 paradicsom-, 2800 paprika-, 1200 sütőtök-, 1760 cukkini-, 1200 patiszon- és 4200 uborkapalánta kerül a magyar családokhoz.”

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az átadás alkalmával rámutatott annak jelentőségére, hogy az érintett családok az adományozás alkalmával nemcsak valamilyen tárgyi adományt kapnak, hanem ezzel együtt valódi lehetőséget is arra, hogy maguk termeszthessék meg annak az ételnek egy részét, ami a családi asztalra kerül. Emellett ráadásul gyakorlatot is szereznek a kertészkedésben, így később akár önállóan is belevághatnak a zöldségek nevelésébe.

Écsy Gábor a Katolikus Karitász országos igazgatója beszédében elmondta, a szervezet számára kiemelten fontos az Öngondoskodó háztartások kezdeményezés, amelynek a Zöldellő kertek program is része. A Karitász évről évre arra törekszik, hogy minél több olyan családot támogassanak, akik vállalják, hogy megművelik a rendelkezésükre álló földterületet, és gondozzák a kertjeikbe elültetett magokat. „Szeretnénk megéreztetni annak az örömét, hogy milyen jó dolog az, amit mi magunk termelünk, amiért dolgozhatunk, és amelynek utána tudjuk élvezni a gyümölcsét. Kiválóan csatlakozik ehhez a palántaadományozás is. Az idei évben 13 egyházmegyében és a Felzárkózó Települések programban lévő településeken összesen mintegy 750 család otthonába juttatunk el a MATE palántáiból, egy családnak pedig körülbelül 20 palánta jut majd. A családok kapnak majd vetési segédletet, valamint a Karitász önkéntesei támogatják őket a zöldségek szakszerű termesztésében.”

A Karitász munkatársai és önkéntesei a beszédek végeztével átvették és gépjárművekbe pakolták a tizenötezer palántát – a szállítmányok egy része már aznap elindult az ország különböző pontjaira. Écsy Gábor az esemény végén ajándékcsomagokkal azok munkáját is megköszönte, akik a palánták nevelésével és gondozásával foglalkoztak.

 

Az eseményről a MATE készített kisfilmet:

 

 

 

Forrás: MATE
Fénykép: MATE, Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató