Szebbé tett otthonok

Október végén lezárult a Szép otthonok program, melynek keretében a saját lakásuk élhetőbbé tételéért, állagmegóvásáért tevőleges munkát végezni képes családokat támogat a Karitász. Az alábbiakban a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász beszámolóját olvashatják.

A Karitász munkatársai és a helyi önkéntesek alapos környezettanulmány készítésével választották ki
a rászoruló családok közül azokat, akik részt vehettek programban. A sok esetben rendkívül rossz műszaki állapotú lakásokban felmerülő problémák megoldása komoly körültekintést igényelt, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudjon segíteni a Karitász. Fel kellett mérni, hogy mely feladatok  elvégzéséhez tudjuk az eszközöket, alapanyagokat biztosítani. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében összesen 15 családnak nyújtottunk valamilyen módon segítséget a rendelkezésre álló összegből.

A hálás érintettek pedig örömmel láttak munkához, sőt helyesebb azt mondani, hogy folytatták azt. Hiszen ezeket a lakásokat alacsony jövedelemből élhető szinten tartani folytonos tevékenykedést, olykor rendkívüli erőfeszítést igényel. A rászorulók között pedig volt olyan is, aki annak ellenére is szorgosan ténykedik, hogy gyenge egészsége ezt erősen hátráltatja.

A Szép Otthonok program lehetőséget nyitott olyan műveletek elvégzésére is, amelyeket egyáltalán
nem, vagy a rászorulók anyagi helyzetük miatt csak jóval később engedhettek volna meg maguknak. A késleltetés pedig egy-egy esetben a ház állagmegőrzését tenné még nehezebbé. Minden családnak módja volt tisztasági festés, meszelés elvégzésére, de volt olyan család, akinél a bejárati ajtót is sikerült lecserélni. Az országosan egyedülálló, előremutató kezdeményezés kapcsán két hódmezővásárhelyi család helyzetébe nyerhettünk bepillantást. 

Imre és Rita, főállásban végzett fizikai munka mellett felszabaduló idejükben igyekeznek mindent  elkövetni házuk állapotának javításáért. A Karitász munkatársának augusztusban történt látogatásakor már szemmel látható változások voltak felfedezhetők a tavaszi előkészületekhez képest: kifestették, kicsinosították a két szobát és kicsempézték a fürdőszobát. Mindezt vállvetve, saját kezükkel végezték. A lakás légkörén érezni, hogy az itt lakók szorgos emberek, akik szeretettel rendezik otthonukat, s a nehéz körülmények nem gátolják meg őket abban, hogy tervezzenek, s elképzeléseik megvalósításáért
keményen dolgozzanak. A Szép otthonok program keretében 45 négyzetméter csempét, a hozzá tartozó cementet és fugázótsikerült átadni nekik helyzetük könnyítésére.

Hasonlóképp számottevő lelki és fizikai erőket mozgósít Zita és László, akik számára a szükséges építési anyagok közül az utcai frontra beépíthető ablakot biztosíthatta a Karitász. Családi összefogással itt is szépen és igényesen dolgoznak a helyzet adta kis lépésekben, pihenőidőt, hétvégét feláldozva. Mindketten főállás, egy óvodás és két iskolás gyermek nevelése mellett végzik a munkálatokat, s küzdenek sorsuk jobbításáért. 

A hódmezővásárhelyi Szent István király plébánia karitászcsoportjának tagjai részéről jelentős erőfeszítéseket igényelt a program koordinálása. Tiszteletre méltó csapatmunkát valósítottak meg a hosszú és összetett folyamat végigkísérése során. Tevékenységüket természetesen mind a Szeged-Csanádi Egyházmegyei, mind pedig az országos Karitász központ támogatta. A maroknyi csapat helytállása révén a városban is áldásos módon vált ismertebbé a Karitász, mint segélyszervezet neve is. 

Bartucz Katalin/Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató