Szeretetszolgálat, átfogó emberi fejlődés, közösség: Ferenc pápa beszéde a Nemzetközi Karitászhoz

Május 23-28-a között tartotta 21. közgyűlését a Caritas Internationalis az „Egy emberi család, egy közös otthon” – témában. A tanácskozáson négyszáz országos küldött vett részt szerte a világból. Magyarországot Zagyva Richárd, a magyar Katolikus Karitász igazgatóhelyettese képviselte.

A szeretetszolgálat több, mint logisztika

A közgyűlés május 23-án, csütörtökön pápai szentmisével kezdődött a Szent Péter-bazilikában. A Nemzetközi Karitász elnöki tisztségét eddig ellátó Tagle bíborost további négy évre megerősítik. Hétfőn audiencián fogadta a résztvevőket a pápa a Vatikánban. Hozzájuk intézett beszédében arra buzdított, hogy a szeretetszolgálat végzése közben mindig figyeljenek oda az egyes emberre, ne csupán logisztikai szempont vezesse őket, hiszen a Karitász küldetése az egyház keretén belül mozog. Krisztusban él, aki Isten szeretetének eszköze az emberiség és a teremtett világ, közös otthonunk számára.

Az ember legyen önnön fejlődésének főszereplője

Az átfogó emberi fejlődés lényege, hogy a karitatív tevékenységben az egész embert lássuk, mint Isten gyermekét. A szegények mindenekelőtt személyek, akiknek arcában Krisztus fedezzük föl. Kötelességünk elérni és segíteni őket a legtávolabbi perifériákon is, az anyaszentegyház finomságával és gyengédségével. Az egész embert érintő és mindenkire vonatkozó fejlődésre van szükség, ahol a személy maga aktív főszereplője saját fejlődésének.

Közösség Krisztusban és az egyházban

Az egyház lényege a szeretetközösség – folytatta beszédét a pápa. Az egyházi szeretetközösség az Isten Fiával, Jézus Krisztussal való találkozásból fakad, aki az egyház hithirdetése által eléri az embereket és szeretetközösséget teremt vele, az Atyával és a Szentlélekkel. A Krisztusban és az egyházban való közösség támogatja a karitatív szolgálatot az egész világon. A pápa köszönetet mondott az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma munkájáért, amellyel kíséri a Nemzetközi Karitász küldetését, amelyet szintén elismerő szavakkal méltatott.

Mindig meg kell tölteni szeretettel a szociális munkáT: interjú Zagyva Richárddal

A Vatikái Rádióban Gedő Ágnes beszélgetett Zagyva Richárddal. (7.3 MB)

 

Forrás: Vatikáni Rádió

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató