Segítsen, hogy segíthessünk a törökországi földrengés áldozatainak!Adományozok

Tanuljunk egymástól! – Magyar és szlovák egyházmegyei karitászok tapasztalatcseréje Vácon

Január végén Vácon találkozott három szlovákiai egyházmegye – a Nyitrai, a Trencséni és a Zsolnai - karitászigazgatója Kovács Gáborral, a Váci Egyházmegyei karitász vezetőjével, hogy a lehetséges határmenti együttműködésről egyeztessenek és egymás jó gyakorlatait megismerjék.

Tavaly ősszel egy sárospataki háromoldalú - szlovák, ukrán, magyar - karitászvezetői találkozón merült fel először, hogy a Váci Egyházmegyével határos szlovákiai egyházmegyék karitász szervezetei szívesen együttműködnének a magyarországi társszervezettel. A mostani váci találkozás az első ismerkedésre és a további közös tervek megfogalmazására adott lehetőséget. Ezen részt vett Juraj Barat a nyitrai, Igor Strycek a trencséni, Peter Bircak a zsolnai egyházmegyei karitászok igazgatója. Jákóczy László, a pozsonyi karitász munkatársa kísérte el őket és volt segítségükre a fordításban. A Váci Egyházmegyei Karitász részéről Kovács Gábor igazgató és Simon Kázmér igazgatóhelyettes fogadta a vendégeket.

A szlovák egyházmegyei karitászok működésében a hangsúly az intézményfenntartáson és a szociális ellátás biztosításán van, ez jelentősen eltér a magyarországi gyakorlattól. Ezt a munkát nagyon jó szakmai színvonalon - házigondozást, idősellátást, hospice ellátást is biztosítva végzik, mély hittel és közösségi szemlélettel. A magyarországi karitász fő jellemzője az önkéntesség. A szlovák kollégákat nagyon érdekelte az, hogy az egyház keretein belül hogyan lehet a szeretetszolgálatot önkéntes hálózaton keresztül működtetni és ezt az önkéntes tevékenységet hogyan lehet plébániai és egyházmegyei irányítással támogatni.

A találkozón áttekintették, hogy a Váci Egyházmegyében hogyan alakult az elmúlt 3 évtizedben az önkéntesség, hány csoport van, hogyan működik együtt az egyházmegyei központ a plébániákkal, milyen programokat bonyolítanak le, melyek ezeknek a sajátosságai. Két nagyon eltérő profilú karitász csoport tudott bemutatkozni: a Nógrád megyei kistelepülésen, Karancsságban működő helyi szervezet, a Bárka Karitász Csoport vezetője Oláh Borbála egy új, fiatal generáció megjelenéséről beszélt, akik a táborokat, közösségi programokat szervezik. Őt követte Juhász Bence, a Csömöri Szent Rita Karitász Csoport vezetője, aki a budapesti agglomerációban található tízezer fős településen végzett innovatív munkájukat mutatta be a vendégeknek. Mindkét csoport ugyanazon értékek és alapelvek mentén dolgozik, de más technikával gyűjtik az adományokat és másként sietnek a rászorulók segítségére.

Kovács Gábor igazgató elmondta, hogy két fő irány rajzolódott ki a további együttműködésre. Lelki közösségi programokat fognak szervezni, amiben sokat tudnak tanulni a szlovákiai partnerektől. Vannak közös ünnepeik is, amelyeket együtt készíthetnek majd elő: ilyen például a szlovák búcsú Mátraverebély-Szentkúton, amely általában egybeesik a Váci Egyházmegyei Karitász önkénteseinek zarándoklatával. A közeljövőben fókuszban azonban elsősorban az önkéntesség fejlesztése lesz. A következő találkozót az egyik szlovák egyházmegyei központban tervezik, ahol azt fogják átnézni, hogy a központ munkatársai és az önkéntesek hogyan, milyen módszerekkel segítik a rászorulókat, milyen képzéseket biztosítanak ehhez és mindezekből milyen tapasztalatokat lehet átadni.

forrás: Váci Egyházmegye

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató