Tudatos háztartásért a Karitásszal

November 16-án a Katolikus Karitász „Akarom tovább” programjának ünnepi záró rendezvényére gyűltek össze Mezőcsáton a programban résztvevő családok és előadók, a helyi karitász szervezet önkéntesei és együttműködő szervezetek munkatársai.

November 16-án a Katolikus Karitász „Akarom tovább” programjának ünnepi záró rendezvényére gyűltek össze Mezőcsáton a programban résztvevő családok és előadók, a helyi karitász szervezet önkéntesei és együttműködő szervezetek munkatársai.


A Mezőcsáti Boldog Gizella Karitász Csoport vezetésével megvalósuló családtámogatási modellprogram ünnepi záró alkalmát a helyi Settlement-ház és a programban résztvevő családok gyermekeinek vidám koncertje nyitotta meg. A gyermekek műsorát követően Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese, a program szakmai módszertanának kidolgozója köszöntötte a résztvevőket és köszönetét fejezte ki a helyi szervezők és résztvevő családok felé, akik kézzelfogható, élő valóssággá változtatták a programot.


Kallóné Szilvási Zita, a mezőcsáti karitász szervezet vezetője, s egyben a térségben megvalósuló 8 hónapon át tartó program koordinátora beszámolt arról, hogy mik voltak a program fő célkitűzései s ezek hogyan valósultak meg Mezőcsáton. Az „Akarom” komplex családtámogatási modellprogram folytatása 2 helyszínen, Mezőcsát és Ároktő településeken valósult meg összesen 35 mélyszegénységben élő család részvételével. A program lényege az volt, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő családokat az öngondoskodás útja felé segítse és ösztönözze, hogy felismerjék azt, hogy ha ők maguk is akarják, lehetséges a szociális helyzetükben bekövetkező pozitív változás. A helyi karitász szervezet vezetője arra is kitért, hogy a 3 éve alakult helyi csoport a segélyakciók és programok által nyújt segítséget a környékbeli rászorulóknak.


A program interaktív foglalkozásairól részletesebben maguk a résztvevő édesanyák számoltak be, akik őszinte örömmel vettek részt a kölcsönös tudásátadásra, tapasztalatcserére épülő alkalmakon. A program során a résztvevő háziasszonyok szakértő előadók segítségével és saját tapasztalataik megosztásával olyan hasznos és kézzelfogható tudásra tettek szert, amely segítségükre szolgált háztartás-vezetésük olcsóbbá és egészségesebbé, gyermeknevelésük tudatosabbá tételében.


Botos Sarolta, háromgyermekes közfoglalkoztatottként dolgozó édesanya a közös befőzés és háztáji gazdálkodás foglalkozások alkalmával megszerzett ismereteket emelete ki, melyek segítségével megtanulta, hogyan kerülhet a család asztalára olcsóbb és egészségesebb étel. A fiatal, első gyermekével gyesen levő anyuka, Barna Ágnes azt emelte ki, hogy mennyi értékes tapasztalatot kapott a gyermekek nevelésével, háztartásvezetéssel kapcsolatban a többgyermekes édesanya-társaktól. Gulyás Sándorné három fogyatékkal élő és egy ép gyermeket nevelő családanya így fogalmazott: „Ez a program megmutatta, hogy van még olyan emberi közösség, amiben számíthatunk az emberek segítségére.” Galyasné Berki Judit, négygyermekes édesanya a közösségi főzés köré épülő foglalkozásból kiemelte, hogy sok új, olcsón előállítható étel receptjét sajátította el, valamint köszönetet mondott azért, hogy a Karitász tagjainak bíztatására elvégzett egy tanfolyamot, amelynek segítségével munkába tudott állni. Az ároktői alkalmakon a helybéli asszonyok megosztották a többiekkel gyógynövény-ismereteiket, amelyek szintén segíthetik a családokat az olcsóbb és egészségesebb élet felé. Az olcsó háztartás a gyakorlatban foglalkozás alkalmával a résztvevő asszonyok együtt készítettek házi mosószert és öblítőt a bolti ár töredékéért, s megtanulták azt is, hogy háztartási napló vezetésével, a bevásárlások tudatos tervezésével hogyan csökkenthetők kiadásaik. A résztvevők mindegyike örömét és háláját fejezte ki, amiért részt vehetett a programban.


A program résztvevőinek gyermekei aktív szereplői voltak a programsorozatnak: A felnőtteknek szóló foglalkozások ideje alatt a Karitász önkéntesei a kicsiknek játszóházat, kézműves foglalkozást szerveztek, emellett egy rajzpályázatot hirdettek „Az Akarom gyerekszemmel” címmel. A legszebb alkotások készítőit a szervező karitász csoport a záró rendezvényen díjjal jutalmazta.

Az ünnepi rendezvény Mata Richárd ifjú énekes tehetség műsorával zárult, aki a kistérség egyik községéből, Igriciből származik, nehéz körülmények között nőtt fel, a szociális ellátórendszer több területen is támogatta családját, ebből a környezetből érkezve tudta elindítani zenei karrierjét.

A Katolikus Karitász által 2015-ben indított AKAROM komplex családtámogatási modellprogram célja, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családoknak anyagi, szociális és mentális segítséget nyújtson úgy, hogy rövidtávon segíti a család szociális helyzetét, hosszú távon pedig elősegíti a nehéz helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését. Mint a program nevében is szerepel, olyan családok vehetnek részt benne, akik képesek és „akarnak” is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be. A program folytatása, az „AKAROM TOVÁBB” további interaktív foglalkozások által segíti a családokat az öngondoskodás felé. 2018-ban Budapest XIX. kerületében és Mezőcsáton valósult. A Karitász tervei szerint 2019-ben új települések és rászoruló családok bevonásával folytatja majd a program megvalósítását.

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató