Ukrán fiatalok indították útnak a Karitász segélyszállítmányát Ukrajnába

A Katolikus Karitász a Kárpátaljai segélyszállítmányokon túl Ukrajna belső, háború sújtotta területeire is indít segélyszállítmányokat, amelyeknek útját végigkíséri és személyesen adják át az adományokat. Ezúttal a Karitász székesfehérvári logisztikai központjából indult segélyszállítmány az ukrajnai Herszonba.

A Katolikus Karitász az első naptól támogatja az ukrajnai menekülteket Magyarországon, Kárpátalján és Ukrajna belső területein egyaránt. November 11-én újabb segélyszállítmányt állított össze a Karitász. A székesfehérvári raktár előtt ukrán fiatalok válogatták és csomagolták az adományokat a segélyszervezet munkatársaival együtt. Raklapokról pakolták az egyes élelmiszereket karitászos szatyrokba, hogy ezzel is időt spóroljanak a fronton. Ott gyorsan kell cselekedni és így az adományokat azonnal ki lehet osztani az embereknek. Minden raklapon egyféle élelmiszer volt: zöldség-, hús-, és készétel konzervek, tészta, keksz, rizs és egy kis édesség is. A készülő csomagokba minden termékből kerül. A fiatalok Ukrajnából érkező artista iskolások, akik a háború elől menekülve most itt élnek és Budapesten a Baross Imre Artistaképzőbe járnak. Lélekemelő és egyszerre szomorú is volt, ahogy kérdések nélkül jöttek és gyorsan, lelkesen pakolták a csomagokat. Azokat, amik oda mennek, ahonnan nekik el kellett jönniük.

A segélyszállítmányt szervező és azt végig elkísérő Marosi Antallal beszélgettünk az élelmiszerek csomagolása és pakolása közben: „30-40 km-re a fehérorosz-orosz-ukrán határtól, ott sír a kórházigazgató helyettese, amikor megérkezel. Azt se tudja még, hogy mit vittünk, de kap valamit. 200 km-re van a járási székhelytől, 60 km-re Kijevtől. Hozzájuk viszik be a katonákat lőtt sérülésekkel. Körbezárták az oroszok őket 40 napig. Semmijük nincs és egyszerűen örül, hogy ott vagyunk. Ezek olyan élmények, amit az ember egyrészt nem felejt el, másrészt olyan energiák jönnek, hogy megérte szervezni, huszonvalahány órát zötykölődni és eljutni valahova, ahol mindenki bizalmatlan.”

A szállítmány november 14-én útnak indult, hogy több napi utazás után célba érjen. Antal beszélt az út kicsit sem könnyű szervezéséről és az elővigyázatosságról is, hiszen háborús területre mennek ezek a csomagok. Ezért nagyon fontos az út biztonságos és alapos megszervezése. Ő pedig küldetésének érzi, hogy ilyen helyzetekben is helyt álljon.

A segélyszállítmány célba juttatásában az ukrán hadsereg is támogatást nyújt, saját szállító járműveket és biztosítást is felajánlott. A tisztálkodási szerekből, hálózsákokból, generátorokból és azonnal fogyasztható élelmiszerből álló küldemény nagy utat tesz meg, sokan dolgoznak azért, hogy célba érjen. Ezúton is köszönjük mindazoknak, akiket megérintett a háborútól szenvedő emberek helyzete és bármilyen módon hozzájárultak, hogy segítség és egyben remény érkezhessen hozzájuk.

Zagyva Richárd

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató