Ukrán menekültek látogatták meg a székesfehérvári múzeumokat

A Katolikus Karitász Integrációs Központja és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum együttműködésének köszönhetően 2024. június 15-én közel 100 fő ukrán menekült látogathatott Székesfehérvárra.

Magyarországon egyedülálló a székesfehérvári Múzeumok Éjszakáját szervező intézmények összefogása, ugyanis tizenöt éve minden évben saját bevételük helyett egy közösen meghatározott jótékonysági célért gyűjtenek a népszerű rendezvénysorozaton. 2022-ben és 2023-ban ukrán menekült gyerekek múzeumlátogatásának támogatásáért fogtak össze a székesfehérvári kulturális szervezetek.

2024 nyarán a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica segítségével több alkalommal a Magyarországon élő és Ukrajnából hazánkba érkező, a Balatonon táborozó gyerekek múzeumlátogatását is megszervezik az Integrációs Központ munkatársainak koordinálásával.

Június 15-én érkeztek Székesfehérvárra az első látogatók, összesen közel 100 fő. A belváros szívében Spányi Antal püspök, Lehner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója köszöntötte a családokat.

Délelőtti programjuk között szerepelt a Nemzeti Emlékhely és a Solium Regni – Az ország trónusa című kiállítás megtekintése, valamint részt vettek a 95. Ünnepi Könyvhét fehérvári eseményein a Bartók Béla téren. Délután a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, valamint a Csók István Képtárban Az ókori Kína kincsei – A jáde császárok kora című kiállítást tekintették meg. A tervek szerint augusztus végéig még közel kétszáz ukrán gyerek érkezik Székesfehérvárra, hogy megismerkedjen a város történelmével és gazdag múzeumi kínálatával.

 

Videóbeszámoló:

 

 

Szöveg forrása: Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Képek és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató