Véget ért az Orvosmisszió nagydobronyi szűrővizsgálata

Több mint 100 óvodás és kisiskolás, valamint az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon 17 kis lakójának szemészeti, fogászati és ortopédiai vizsgálatát végezte el a Katolikus Karitász Orvosmissziója március 23-án és 24-én.

A kárpátaljai körülményeket tekintve a nagydobronyi gyermekek az átlagosnál jobban ellátottak, nőgyógyászati szempontból nagyon változó a vizsgáltak állapota a településen – mondta Vojcek László főorvos a Katolikus Karitász Orvosmissziójának vezetője március 24-én Nagydobronyban a szűrővizsgálatot követően. Több mint 100 óvodás és kisiskolás, valamint az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon 17 kis lakójának szemészeti, fogászati és ortopédiai vizsgálatát végezte el a Katolikus Karitász Orvosmissziója a hétvégén. Az orvosok kismamáknak tanácsadást, közel ötven asszony számára nőgyógyászati rákszűrést, valamint 90 felnőttnek vércukor, vérnyomás és EKG vizsgálatot is biztosítottak.A vizsgálatoknak helyet biztosító gyermekotthon pedagógusai 23 éve végzik gyermekmentő tevékenységüket, mára közel 70 gyermek ellátását, nevelését, ápolását biztosítják. Az árva, családból kiemelt, köztük fogyatékossággal élő gyermekek gondozását, a feltételek megteremtését a magyar kormány mellett támogatta a magyar, a holland és a svájci református egyház is.

2019-ben a Katolikus Karitász önkéntes orvoscsoportja a nagydobronyi szolgálattal már 5 prevenciós szűrést végzett, négyet Kárpátalján egyet pedig a Délvidéken. A 17 orvos, orvostanhallgató, nővér és segítőik három hét múlva a Ráti gyermekotthonban folytatják munkájukat. Az Orvosmisszió az év végéig 18 helyszínen végez prevenciós szűréseket és kontroll vizsgálatokat Kárpátalján, a Délvidéken és Erdélyben.

A 2017-ben indult szolgálat során a Karitász önkéntesei a prevenciós szűréseket követően évente kontroll vizsgálatokat végeznek Kárpátalja 14 településén elsősorban a szórványmagyarság körében.Katolikus Karitász/Kecskés László

Képek: Vermes Tibor

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató