Visszapillantás a 2018-as évre

A Katolikus Karitász lassan 90 éve végzi tevékenységét országszerte a rászorulók megsegítéséért. Kiemelt figyelmet fordítunk a kisgyermekes családok, az egyedülállók, az idősek, a betegek, valamint a szociális, egészségügyi vagy egyéb okból hátrányos helyzetben élők megsegítésére.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a nehéz anyagi körülmények között élő családokat, a krízishelyzetbe kerülteket és önkénteseink szükség szerint segítik mindennapjaikat.

Országos központunk és 16 egyházmegyei központunk 2018-ban is egész évben koordinálta az élelmiszer- és ruhaadományok gyűjtését és továbbadását a szükséget szenvedőknek. Országszerte 18 szociális intézményben, több mint 800 önkéntes csoportban, mintegy 10.000 önkéntes végzi 8 fő tevékenység köré csoportosított munkánkat az idősek és betegek, családok, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek, hajléktalanok, hátrányos helyzetű kisebbségek, menekültek és katasztrófák áldozatainak megsegítéséért.

A nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés során idén közel 200 tonna élelmiszer gyűlt össze, amelyből több mint 27 ezer családot tudtunk megajándékozni húsvét előtt.

2018-ban az Öngondoskodó háztartások program három elemre bővült:


Az tanév végétől 10 héten át több mint 5000 gyermek számára nyílt lehetőség egyhetes nyaralásra az ország több pontján. A legtöbb gyermek számára a karitász táborok az egyetlen nyaralási lehetőség, így a színes programok, strandolás, kézműveskedés és játékos versenyek sok élménnyel gazdagította őket.

Iskolakezdési programunk keretében idén is több mint 5500 diák és családja részült támogatásban utalványok, tanszerek vagy iskolatáska formájában. Több száz gyermeknek tudtunk hasonló segítséget nyújtani Kárpátalján és Délvidéken is.

Lezárult a Lak6 program is, amelynek keretében több mint 200 családnak nyújtott lakhatási támogatást segélyszervezetünk. Az országosan megszervezett támogatási program során mintegy 1000 fő számára összesen több mint 30 millió forint értékben biztosított segítséget a Karitász.


December 9-én fejeződött a Katolikus Karitász orvosmissziójának éves munkája. 2018-ban 1800 gyermek fogászati, szemészeti és ortopédiai szűrését látta el az orvoscsapat. Összesen 250 szemüveget készíttettünk el és adtunk át a vizsgálatok alapján, valamint 500 talpbetétet. Emellett 587 felnőtt vett részt az ingyenes EKG vizsgálaton, vérnyomás- és vércukormérésen és sok várandós és fiatal felnőtt vett részt nőgyógyászati tanácsadáson. Az Orvosmisszió elsősorban azokon a kárpátaljai és délvidéki területeken végzi munkáját, ahol a szórványban élő magyarság szinte egyáltalán nincs elérhető egészségügyi szolgáltatás. A több mint 20 szakorvos és közel 40 medikus önkéntesként végzi a szolgálatot, amelyet jövő évben is megszervez a segélyszervezet.
Az orvosmisszió összesen 12 alkalommal indult útnak Kárpátaljára és Délvidékre, összesen 17 településen végezve önkéntes szolgálatot.

Az ünnep közeledtével a Tárjátok ki szíveteket! segélyprogram-sorozat keretében számos programmal segítettük a nehézségekkel küzdőket. A nélkülözőkért indított összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit.

 


Hálásan köszönjük adományozóinknak az önzetlen felajánlásokat, amelyek lehetővé tették, hogy több módon is segítséget nyújthassunk rászoruló embertársainknak!

Köszönetet mondunk önkénteseinknek és munkatársainknak a törődésért, lelkesedésért, nyitottságért, amelyen keresztül Krisztus segítő kezet nyújt a bajba jutottaknak.

 

Folytassuk e közös szolgálatot, hogy a rászorulók kezét fogva, együtt építhessük Isten országát.


A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató