Játék és függőség

A játékok különböző formáival az emberek nagyobb része él, igaz, nagy eltérések mutatkoznak annak formájában és mértékében.

A játékok, szerencsejátékok a történelem folyamán mindig népszerűek voltak. A játéknak szerepe van fejlődésünkben, készségeink fejlesztésében, lelki egészségünk megőrzésében és szabadidőnk eltöltésében, kikapcsolódásunkban. Emellett azonban a játék, különösen a szerencsejáték lehet a remélt gyógyír is lelki fájdalmakra, magányra, félelmekre, kirekesztettségre és további problémákra. A stressz feldolgozásának, a konfliktusok „megoldásának” egy módjává válik. Ebben az értelemben a játék úgy viselkedik, mint az alkohol vagy a drog. Segít jobban lenni! Amikor a játék során túlzásba esünk, amikor fontos szerepe van az életünkben és az egyszerű kikapcsolódásnál többet ad nekünk és már szükségessé válik, fennáll a veszélye, hogy a játékos egy idő után már nem képes önuralmat gyakorolni a játék felett: akár nyer, akár veszít, ellenállhatatlan vágyat érez a folytatásra. Azt követően, hogy komoly összegeket játszott el, egyre erősödő szégyent él meg, az adósságok felhalmozódnak, a családi konfliktusok megszaporodnak, ami újabb meneküléshez vezet. Képtelen ellenállni a játék csábításának; és miközben játszik, elveszíti a kontrollt önmaga felett. Amikor már a játék uralja az ember életét és a kikapcsolódásból addikció lesz és a játéknak ártalmas következményei lesznek, akkor már játékhasználati zavarról beszélünk. Leginkább a számítógépes vagy telefonos játékok, az online játékok és a szerencsejátékok esetében beszélhetünk a játék használati zavaráról, de előfordul más játéktípusoknál is.


A játékfüggőség kialakulásában az említett folyamat mellett több dolog játszhat közre. Ilyen a genetikai hajlam, a szocializáció, veszteségek, krízishelyzetek, betegség, válás, túlterhelt életmód, lelki problémák, más szenvedély megléte, egyéb életviteli nehézségek, a játék elérhetősége. Az okokra érdemes figyelni, azonban elsősorban a folyamat megértése, az önmagam és környezetem megfigyelése és a megelőzés miatt.

A függőknél már nem az okok számítanak, hanem hogy hogyan tudja abbahagyni, hogyan tud meggyógyulni. A játékfüggőséget nem lehet gyógyszeres kezeléssel megszüntetni. A játékfüggőnek meg kell tanulnia játék nélkül, „tünetmentesen” élnie. Ezt csak erős elhatározással és a játéktól való végleges tartózkodással lehet.

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató