Te is érintett vagy!

Játék, szerencsejáték, játékszenvedély, szerencsejáték-szenvedély hasonló fogalmak mégis óriási különbségek vannak közöttük. A formájukban, folyamatukban, a rá szánt időben és a következményekben is.


Ez a kiadvány bővíteni szeretné a tudásunkat ebben a témában és szeretné felhívni a figyelmet, hogy tudatosabban figyeljünk a játékszenvedély kapcsán magunkra, családtagjainkra és a környezetünkben élőkre. Segítséget kíván adni, hogy hogyan lehet megelőzni, kezelni a kóros játékfüggőséget. Így tehát szól ez a kiadvány a „játékosoknak”, a diákoknak, a fiatal felnőtteknek és a velük foglalkozóknak, családtagjaiknak és az egész társadalomnak. És Neked! Igen, Neked, bármilyen kapcsolatban is vagy a játékszenvedéllyel, mert, ha közvetlenül nem is, de közvetetten Te is érintett vagy. A játékfüggőséggel érintett személyek ott élnek a családodban, szomszédodban, vagy melletted ülnek az iskolapadban, netán barátaid vagy munkatársaid. Vajon tudjuk-e róluk? Teszünk-e értük vagy csak végignézzük nehézségeiket? Vajon én veszélyeztetett vagyok-e, beismerem-e magamnak, ha már átléptem a határt? Hol a határ? Ezek a kérdések kell, hogy foglalkoztassanak bennünket, hiszen közösségben élünk, ahol saját életünk kihat a környezetünkre és ahol környezetünké is kihat ránk. A szeretet megéléséhez ez is hozzátartozik, hogy figyelünk a saját nehézségeinkre és mások problémájára is.

A kilencvenes években a Katolikus Karitász egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata készített egy plakátot: „A családban kezdődik minden… a szenvedélybetegség is”. A plakát azt üzente a világnak, hogy a szenvedélybetegség nem magán, hanem családi ügy. Szűkebb és tágabb értelemben is. Köztünk alakul ki és közöttünk zajlanak a következményei is. A változásnak is elsődleges színtere a család lehet, másodsorban pedig az a környezet, ami a szenvedélybeteg személyt körül veszi. Figyeljünk oda és segítsük a változásban egymást!

Ebben segíthetnek az egyéni konzultációk, tanácsadások, csoportos terápiák, önsegítő csoportok, rehabilitációs programok, a szenvedélybetegek segítésével foglalkozó szolgálatok, intézmények, civil szervezetek.


Ez az oldal ezekről a témákról szól HOZZÁD!

 

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató