Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Baranyai önkéntesek továbbképzése

Karitász önkéntesek általános alapképzése indult a Pécsi Egyházmegyei Karitász központjában. A hat hónapon át tartó továbbképzés-sorozat első hétvégéjén az egészségügyi és szociális ellátórendszer különböző területeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.A segítségre szorulók egy-egy csoportját ellátó szakemberek rövid előadásokon mutatták be azt, hogy az ellátórendszerben, vagy a mellett hol vannak olyan területek, ahol a karitász önkénteseire nagy szükség van.

Goldmann Tamás, a Támasz Alapítvány intézményvezetője érdekes kutatási eredménnyel indította előadását: amerikai kutatások azt bizonyítják, hogy a pszichoterápia sikere 85%-ban azon múlik, hogy milyen a kliens és a terapeuta közötti személyes kapcsolat. A segítő kapcsolatban tehát a személyesség, az embertől emberig tartó kapcsolat a meghatározó, és ezt egy szociális intézmény nem minden esetben tudja közvetíteni, az önkéntesek viszont annál inkább. Arról sem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk, hogy amikor rászorulókon segítünk, szociális problémákat igyekszünk enyhíteni, vagyis laikus segítőként végzünk szociális munkát. Ezért nagyon fontos ismernünk a szociális munka etikai kódexét - a jószándék mellett fontos a szakma szabályainak ismerete.

Dr. Goják János atya XVI. Benedek pápa legújabb körlevelére hívta fel a figyelmet. Caritas in veritate kezdetű enciklikájában a pápa azt hangsúlyozza, hogy XXI. századi életünknek három fő szereplője a piac, az állam és a civil társadalom, és a válságból való kiutat az jelentheti, ha mindhárom szektor alapvető megújuláson megy keresztül. A karitász önkénteseinek a civil társadalom erősítésében van óriási szerepük, hiszen míg régen számtalan kis közösség, szerveződés nyújtott biztos támaszt az egyénnek (legyen az dalárda, színjátszó kör, vagy jótékonysági nőegylet), ma izoláltan, magukra hagyva élnek egymás mellett az emberek.

A képzés előadói:

dr. Forgách József: A Karitász története
Bódy Éva: Szociális törvény és rendelkezések
dr. Goják János: Az Egyház szociális tanítása
Balogh Adél: Családsegítés
Dombrádi Zita: Szenvedélybetegek ellátása
Tamás Gyuláné: Roma kultúra
Bali Boglárka: Fogyatékosok ellátása
Goldmann Tamás: Hajléktalanok ellátása
Kelemen Judit: Betegek ellátása és beteglátogatás

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008