Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Beszámoló

A Katolikus Karitász szakmai programjának megvalósítása az árvízkárosultak megsegítésére

Gesztely (1), Boldva (1), Tiszalúc, Arnót, Gelej (10), Sajóecseg (12), Sajópüspöki (15), Felsődobsza (19), Sajólád (28), Nagykinizs (44), Ónod (45), Szendrőlád (94), Köröm (94), Felsőzsolca (156), Összesen: 521

Előzmények

A Katolikus Karitász a 2010 májusában kezdődő árvízi események kapcsán azonnal a helyszínre sietve tájékozódott a gyors segítés lehetőségeiről. Az érintett területek egyházmegyei karitász igazgatóival konzultálva kezdtük meg az azonnali segítségnyújtást.

A Katolikus Karitász az egyházmegyei karitászigazgatók bevonásával, a helyi önkormányzatokkal és az Országos Katasztrófavédelemmel egyeztetve végezte munkáját az ár- és belvíz által sújtott területek családjainak megsegítésére. Így azon családok házainak lakhatóvá tételét vállalta a Katolikus Karitász, akik mind az állami, mind a biztosítók által adható támogatásokból kimaradtak.

A Katolikus Karitász munkamódszere

A Katolikus Karitász felkereste a kárt szenvedett településeket, és felmérte a károkat. Tekintettel arra, hogy a Katolikus Karitász együttműködési megállapodást írt alá a Belügyminisztériummal az árvízi károk helyreállítására vonatkozóan, ez folyamatos tájékoztatási kötelezettséget jelentett számunkra az elvégzett munkára, ill. az átadott adományokra vonatkozóan.

A kárfelmérés építészek és szociális munkások bevonásával történt, amely kiterjedt a lakóteret ért károk felmérésére, a helyreállításhoz szükséges munkafolyamatok ismertetésére és azok elvégzésének ellenőrzésére, az építőanyag szükséglet megállapítására és kiszállítására, amennyiben szükséges, kivitelező biztosítására, valamint a lakhatóvá tételhez szükséges ingóságok pótlására.

Munkatársaink folyamatosan járták a falvakat. Egy – egy ilyen csapatban mérnök vagy építőipari szakember és szociális munkás volt. Minden családnak elmagyarázták, milyen munkálatokra van szükség, a többség személyesen is részt vett a helyreállításban. A felmérés után a műszaki vezető volt az, aki meghatározta milyen építőanyagokra van szükség és miből – mennyit kell beszerezni. Ezeket megvásárolták a közelben és kiszállították a helyszínre minden egyes házhoz.
Folyamatosan ellenőrizték a helyszínen elvégzett munkákat egészen annak elkészültéig. A ház lakhatóvá tétele után következett a tönkrement ingóságok és műszaki berendezések pótlása.
Arra törekedtünk, hogy az árvíz előtti életminőséget biztosítsuk a károsultaknak. Arra ösztönöztük őket hogy tevékenyen részt vegyenek a munkában és egymást is segítve erősítsék saját közösségüket. Az elvégzendő szakipari munkát a helyi munkaerők segítségével próbáltuk megoldani.

Önkéntesek szerepe

A Katolikus Karitász fontosnak tartotta az önkéntesek bevonását az árvíz sújtotta területen. Mindenhol szeretettel fogadtak őket. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy ne csupán száraz műszaki felmérést végezzenek, hanem figyelmüket az emberekre is fordítsák. Ezért kaphattak olyan lelkes szavakat, mint: „Bácsika, mi magukat nagyon megszerettük!”, és „…tudjuk, hogy önök tényleg nekünk fognak segíteni!”

A tipikusan előfordult károk: vakolatfelázás, padlósüllyedés, berendezési tárgyak elázása volt.
Munkálatok: felázott vakolat leverése, aljzatbeton készítése, szárító-, szellőzővakolat felvitele, burkolatok lefektetése, festés, berendezési tárgyak pótlása, szükség esetén nyílászárók cseréje.

A mellékelt számlaösszesítőben a házak helyreállításához szükséges, megvásárolt építőanyagok egy részét számoltuk el 44.219.521 Ft összegben, a fennmaradó 3.280.479 Ft-ot a lebonyolításhoz kapcsolódó működésünkhöz szükséges egyéb költségeink fedezésére.

A projekt lebonyolításának többi költségét saját forrásainkból finansziroztuk, az Önök támogatása azonban nagy segítséget nyújtott, melyet ezúton is hálás szívvel köszönünk meg.

Budapest, 2011. május 5.

Écsy Gábor
országos karitász igazgató

 

Letölthető dokumentumok:

NSV_arvizibeszamolo_20110505.pdf

NSV_szamlaosszesitofedlap.xls

NSV_szamlaosszesito.XLS

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008