Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Vörösiszap-ár

2010. október 4-én vörösiszap zúdult a Veszprém megyei Devecser és Kolontár településekre, miután átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap tárolójának gátja. Szervezetünk az első naptól a  a lerombolt házak újjáépítéséig a helyszínen segítette a bajba jutott családokat.

 

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász Veszprém egyházmegyei igazgatója így ír a tragédiáról:

Vörösiszap. 2011 október 4-e óta országszerte mindenkinek mond valamit a szó. Mindenkinek ugyanazt jelenti szerte az országban. Nekem nem. Hónapokig nap, mint nap szerveztem az önkénteseket és az adományokat, pakoltam a szállítmányt, osztottam a csomagokat Devecserben. Még most is gyakran megfordulok ott. Mégsem. Egészen pontosan arra gondolok, hogy nem a szó hallatán jut eszembe bármi is, hanem emlékképek sokasága pereg le előttem minden nap. Nem tudom felejteni a rémült arcokat, akik élelmet, takarót kértek, a vállamon síró nénit, a kidőlt kerítést, és a házakból a konténerekbe kidobált vörösre festett tárgyakat. Szemem előtt van az iszap által összemart testrészek látványa. Látom a fal mellett kucorodó kutyának az iszapos lúgtól megvakult szemeit. A kihalt, üres terület kísértetvárosként lebeg előttem. Nem felejtem a hálás kézfogásokat, és a rozoga faládákat, amiben Feri atya a vegyvédelmi csizmákat hozta. Az idétlen önkéntest, aki mosolyt csalt még a megsérült idős férfi arcára is. Hogy felejthetném el a helyi asszonyokat, akik heteken keresztül minden nap reggelit készítettek nekünk. Látom a könnyes szemű fehér ruhás szendrőládiakat, akik átutazták a fél országot, hogy visszaadhassanak valamit abból a szeretetből, amit ők kaptak. Előttem van Mádl Dalma asszony keze, ahogy megsimogatja a plüsskutyáját cipelő kisfiút, amikor átadja a karácsonyfát neki. És nem tudom feledni az iszappal összefröcskölt férfit, aki miután a hóna alá vette a védőruhát, a gumicsizmát és fejét ingatva megfogta az élelmiszercsomagot, csak ennyit mondott: „Hogy fogjuk mi ezt meghálálni?"

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008