Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Beszámoló

2010 őszén óriási katasztrófa sokkolta Magyarországot. Vörösiszap zúdult a Veszprém megyei Devecser és Kolontár településekre, miután átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap tárolójának gátja. A Katolikus Karitász az első naptól a helyszínen felállított bázisán természetbeni és lelki támogatással segítette a kitelepített családokat élelmiszerrel, ruhával és az iszap eltakarításához szükséges eszközökkel, jó szóval, szeretettel.

A Katolikus Karitász a vörösiszap-ár okozta tragédia károsultjainak megsegítésére - a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett templomi gyűjtés összegével, valamint saját gyűjtése eredményeként - 280 millió forinttal gazdálkodhatott. Ehhez jött hozzá az Nemzeti Segélyvonaltól kapott 79,5 millió forint, tehát közel 360 millió forint állt rendelkezésünkre.

Segélyszervezetünk a katasztrófa első napjától a helyszínen van, jelenleg is 2 fővel dolgozunk a területen. Az első hetekben közel 1000 önkéntes helyszínre juttatásában vettünk részt. Magyarországon egyedüliként árvízkárosult roma önkéntes segítőket vittünk Devecserbe, akik irányításunk alatt a romeltakarításban segédkeztek. Nagy mennyiségű fertőtlenítő- és tisztítószerrel segítettük a Katasztrófavédelem munkáját.

Rendszeres élelmiszer- és ruhaosztással segítettük a károsult családokat, karácsony és húsvét alkalmából nagy értékű ajándékcsomagot adtunk át nekik.

A devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjait Budapesten és Egerben láttuk vendégül a tavaszi és a nyári szünetben 1-1 hetes táborban. A kisgyermekek számára helyreállítottuk az óvoda kerítését a településen.

Jelenleg az ingóságpótlásban veszünk részt. A Katolikus Karitász 76 család kártalanítását vállalta, ez duplája annak, amit a többi segélyszervezet vállalt. Ennek végösszege 150 millió forint lesz. A kártalanítás jelenleg is zajlik.

Az elköltözött családok sorsát is nyomon követjük. Lakásuk bebútorozásával segítjük őket az új otthon kialakításában.

Az új házak melléképületeinek - összesen 87 - felállításában is a legnagyobb részt vállaltuk, összesen 40 darabot. Az építkezések várható összköltsége 80-100 millió forint.

Mindezeken túl az egyéni problémákkal küzdő családoknak is próbálunk testreszabott segítséget nyújtani. Többek között gépjárműveket vásároltunk olyan családoknak, akiknek ez a megélhetésükhöz, munkájukhoz elengedhetetlen.

Addig maradunk Devecserben, ameddig szükség van reánk, jó szóval és a rendelkezésünkre álló anyagi források észszerű, hatékony célba juttatásával segítve a vörösiszap-katasztrófa áldozatait.

Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász Veszprém egyházmegyei igazgatója így ír a tragédiáról:

Vörösiszap. 2011 október 4-e óta országszerte mindenkinek mond valamit a szó. Mindenkinek ugyanazt jelenti szerte az országban. Nekem nem. Hónapokig nap, mint nap szerveztem az önkénteseket és az adományokat, pakoltam a szállítmányt, osztottam a csomagokat Devecserben. Még most is gyakran megfordulok ott. Mégsem. Egészen pontosan arra gondolok, hogy nem a szó hallatán jut eszembe bármi is, hanem emlékképek sokasága pereg le előttem minden nap. Nem tudom felejteni a rémült arcokat, akik élelmet, takarót kértek, a vállamon síró nénit, a kidőlt kerítést, és a házakból a konténerekbe kidobált vörösre festett tárgyakat. Szemem előtt van az iszap által összemart testrészek látványa. Látom a fal mellett kucorodó kutyának az iszapos lúgtól megvakult szemeit. A kihalt, üres terület kísértetvárosként lebeg előttem. Nem felejtem a hálás kézfogásokat, és a rozoga faládákat, amiben Feri atya a vegyvédelmi csizmákat hozta. Az idétlen önkéntest, aki mosolyt csalt még a megsérült idős férfi arcára is. Hogy felejthetném el a helyi asaszonyokat, akik heteken keresztül minden nap reggelit készítettek nekünk. Látom a könnyes szemű fehér ruhás szendrőládiakat, akik átutazták a fél országot, hogy visszaadhassanak valamit abból a szeretetből, amit ők kaptak. Előttem van Mádl Dalma asszony keze, ahogy megsimogatja a plüsskutyáját cipelő kisfiút, amikor átadja a karácsonyfát neki. És nem tudom feledni az iszappal összefröcskölt férfit, aki miután a hóna alá vette a védőruhát, a gumicsizmát és fejét ingatva megfogta az élelmiszercsomagot, csak ennyit mondott: „Hogy fogjuk mi ezt meghálálni?"

Összefoglaló a Karitász vörösiszap munkájáról.doc

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008