Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

EU Élelmiszersegély

A Katolikus Karitász immár 3. éve tevékenykedik az EU Élelmiszersegély programban, melynek célja a nehéz helyzetben élő emberek számára történő segítségnyújtás élelmiszeradományok útján. A magyar gazdáktól az állam EU forrásból felvásárolja az eladhatatlan termékeket, ezek az intervenciós készletek. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közbeszerzési eljárás útján a gyártókkal különböző termékeket gyártat le, melyeket élelmiszer tárolására alkalmas raktárakba szállíttat. A minőségi bevizsgálás és az MVH engedélye után lehet kiszállíttatni a raktárakból a segélyeket, amely így jut el a településekre és a rászorulókhoz.

A Katolikus Karitász az ún. csillagpontos elosztási rendszert alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a raktárból nagy teherbírású kamionokkal kiszállítatjuk az árut egy vagy több településre. Lerakodásra és több gépkocsi parkolására alkalmas lerakodóhelyet keresünk, ahová kisebb autókkal érkeznek a környező településekről, és ott pakolják át a településenkénti mennyiségeket és viszik el saját falujukba, ahol 3 napon belül kiosztják a rászorulóknak.

Az EU Élelmiszersegély program keretében a Katolikus Karitász 2009-ben megközelítőleg 1160 tonna élelmiszert osztott ki a rászorulóknak, 422 különböző településen országszerte. Ez a mennyiség 47 db 24 tonnás kamiont és több kisebb teherautónyi rakományt jelent! A 2009. évi program keretében lisztet, tésztaféléket, kristálycukrot, mokkacukrot, müzlit, hűtést nem igénylő sajtot és tartós tejet osztottunk. Az élelmiszereket évente két fordulóban osztjuk, nyár elején és ősszel. Az év során közel 120 000 ember részesült két alkalommal élelmiszeradományban. Legtöbbször egy osztás alkalmával kétféle élelmiszert kaptak, egyes régiókban akár háromfélét is.


Az alábbi 10 Egyházmegyei Karitász szervezetek vettek részt a programban:
Debrecen-Nyíregyháza, Eger, Esztergom-Budapest, Kalocsa-Kecskemét, Pécs, Szeged-Csanád, Székesfehérvár, Szombathely, Veszprém és a Váci Egyházmegye 13 települése közvetlenül az országos Karitász szervezésében részesült élelmiszersegélyben.

A programban több száz önkéntes, számos Karitász dolgozó, családsegítő- és önkormányzati alkalmazott működött közre. A tavalyi évhez képest (732 872 kg) az idei évben 56,91%-kal több élelmiszert osztottunk ki.

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008