Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Záró kiadvány

2013. január 1-jén, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával elindítottuk az önkéntesség népszerűsítését célzó „2880 óra” programunkat Budapest legnépesebb kerületében, azaz a XI. kerületben.
A Karitász életében nagyon fontos és meghatározó szerepe van az önkénteseknek, és bár több mint 8000 regisztrált önkéntes adja a szervezet bázisát, fontosnak tartotta, hogy az önkéntességet ennek a programnak a segítségével is népszerűsítse.

A program során vállaltuk, hogy

  • 120 fő önkéntes bevonásával
  • 2880 munkaóra teljesítünk
  • havi 240 órában
  • 12 hónapon keresztül
  • önkéntes adatbázis kialakításával
  • és egy tanulmány készítését a projekt-tevékenységről

Örömmel tölt el bennünket, hogy ezeket a vállalásokat nemcsak, hogy teljesíteni tudtuk, de meg is haladtuk. A december végén rögzített adatok alapján 140 fő önkéntest tudtunk bevonni az önkéntes munkákba, akik összesen 4117 munkaórát teljesítettek.

ÖSSZESÍTÉS FOGADÓINTÉZMÉNYENKÉNT

Intézmény neve önkéntesek  óraszám
Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 5 140
Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
Közösségi Ellátó Részlege
63 1085
Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
Nappali Ellátó Részlege
14 1280
Napraforgó Óvoda 4 219
Magyar Szentek Temploma 5 147
Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja 19 133
Szent Ferenc Kórház 1 121
Szent Lujza Szeretetotthon 29 992
összesen: 140 4117


Népszerűsítés

A program népszerűsítésére és az önkéntesek toborzására igyekeztünk minden lehetséges csatornát és hirdetési felületet megragadni:

- rendezvényeken való aktív részvétellel – Karizmák Ünnepe, Magyar Szentek Búcsúja, Katolikus Társadalmi Napok
- a Karitász honlapján külön menüpont alatt
- Facebookon posztokkal
- újsághirdetésben
- TV reklámban (Újbuda TV) és képújságban

Folyamatosan használtuk a program népszerűsítésére és toborzásra a Karitász csoportok jelzőrendszerét, hiszen ők személyes kapcsolataikon keresztül hívták fel az érdeklődők és környezetük figyelmét a programra.

Jövőkép

A „2880 óra” projekt során létrehozott önkéntes pontokat a Katolikus Karitász a támogatási időszak után még legalább három évig szeretné fenntartani és aktívan működtetni. Ennek finanszírozását a Karitász saját forrásaiból, illetve az emberi erőforrást önkéntesei felajánlásaiból fogja biztosítani.

Ezt a kötelezettségvállalást azért tartjuk fontosnak, mert a projekt eredményei ebben az időszakban fejtik majd ki még intenzívebb hatásukat.

Úgy gondoljuk, hogy a „2880 óra” projekt a kezdete lehet annak a fejlődési folyamatnak, melyben az önkéntesség, az önkéntes munka elterjesztése és népszerűvé válása hosszú távú előrelépést tehet a Közép Magyarországi Régióban.

Az önkéntesek évi minimum 2880 munkaórában való foglalkoztatása szintén a fenntarthatósági időszak vállalásihoz tartozik, illetve reális elképzelésünk, hogy ezen foglalkoztatottsági órák számát évente 5%-al növelni tudjuk. Talán ez, így az első év sikere után sem fog különösebb nehézséget okozni.
Mivel az önkéntesek fogadóintézményei által megadott önkéntes munkavégzésre irányuló tevékenységi körök, nem csupán egyszeri vagy időszakos igényekre, hanem állandó szükségletekre épülnek, az önkénteseink foglalkoztatási kapacitása hosszútávon is fenntartható, és növelhető.

Bízunk benne, hogy a „2880 óra” program a jövőben is ilyen, ha nem nagyobb sikerrel fog folytatódni.

KÖSZÖNET

Szeretnénk megköszönni mindazok fáradozását, akik segítettek a projekt megvalósulásában. Mindenekelőtt köszönet illeti a fogadóintézményeket és koordinátoraikat, akik bizalmukkal megtiszteltek minket és vállalták, hogy befogadják az általunk küldött önkénteseket. Reméljük, hogy segítség volt számukra minden náluk dolgozott önkéntes, és továbbra is nyitottak maradnak hasonló projektek vállalására.

Köszönet a szakembereknek, akik tanácsadásokon segítették a projekt megvalósításában mind az intézményeket, mind az önkénteseket.

Köszönet az Önkéntes Pontok koordinátorainak, akik mindig örömmel fogadták az újabb és újabb önkénteseket, segítve őket a megfelelő feladatok megtalálásában.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a projekt által előírt adminisztrációs és szervezési feladatokat végezték és végzik!

És végül – de nem utolsó sorban – köszönet illeti az önkénteseket, akik önzetlen segíteni vágyásból, másokért való tenni akarásból csatlakoztak hozzánk.

Legyenek ők példák mindnyájunk számára, hogy egymást segítve tovább segíthessünk másokon!

 

 

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008