Jelenléttel segíteni

Tésenyben és Kisszentmártonban Jelenlét Pontok, Majlátpusztán és Csányoszrón pedig Mobil Jelenlét Pontok alakultak ki

A Végtelen lehetőség pályázat keretében komplex felzárkóztatási célú fejlesztés megvalósítását végzi a sellyei járásban a Katolikus Karitász. A tavaly március elején indult modellprogram keretében számos program valósult már meg.

A fejlesztés célja az érintett területek további leszakadásának fékezése, megállítása, a járáson belüli fejlettségbeli különbségek csökkentése a helyi közösségek fejlesztésével, a lakosság életesélyeit, életminőségét, szolgáltatásokhoz való hozzáférését, mobilizációját, közösségi kapacitásainak
aktivizálódását szolgáló beavatkozásokkal; a kapacitás hiányos és alulmotivált szolgáltatások fejlesztésével és szükség szerinti pótlásával, a szolgáltatások összekapcsolásában rejlő lehetőségek kiaknázásával.
A program komplex, közösségi rehabilitációs folyamatot céloz, ami biztosítja az egységes szakmai módszertani szempontok szerinti megvalósítást is.
A program lényege az állandó segítő jelenlét biztosítása a telepen lakók részére. Több szakterületre – szociális ellátás, oktatás/képzés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés, egészségügy, kultúra – együttesen koncentrál. Alapvető feladat a felzárkózási folyamatban való aktív részvétel igényének kialakítása.
Ennek érdekében Tésenyben és Kisszentmártonban Jelenlét Pontok, Majlátpusztán és Csányoszrón pedig Mobil Jelenlét Pontok alakultak ki. A Jelenlét Pontokon és az onnan, mint lokális bázisról induló, más településeken végzett munka során a projekt első szakaszában összesen 529, a járásban élő személyt vontunk be a programba, akik közül 18 év alatti személy 205 fő, 18 éves vagy idősebb személy 324 fő. Az érintett települések: Baksa, Besence, Hirics, Kisasszonyfa, Kisszentmárton, Magyarmecske, Magyartelek, Marócsa és Téseny. A Jelenlét Pontokon naponta átlagosan 15-20 fő vett részt a programokon.


Az első év végéig Családlátogatáson, szociális helyzetfelmérésen 430 személy vett részt, összesen 442 alkalommal. Egyszeri személyes tanácsadást 163 fő vett igénybe. Szülők, felnőttek számára biztosított programokon 54 személy vett részt, összesen 158 alkalommal.
Más helyszíneken megrendezett programokon több mint 120 alkalommal mintegy 400 fő vett részt.
Tárgyi adományt 19 fő kapott, összesen 23 alkalommal, többek között ruhaneműt, ágyakat, gyerekágyat, babakocsikat.
Az elmúlt egy év során számos családi rendezvényt szerveztünk kettős céllal: ezek az alkalmak egyszerre szolgálták a családok egységének erősítését és a települési közösségépítést A rendezvényeket mindig úgy szerveztük, hogy a programokon, vetélkedőkön a felnőttek és gyerekek szívesen és közösen vegyenek részt, hiszen egy gyermek számára a közös játék a szüleivel felbecsülhetetlen.
A projekt első szakaszában a Katolikus Karitász járásban dolgozó munkatársai és külső szakértők felmérése alapján létrejött a Sellyei járás szociális, oktatási, egészségügyi, közlekedési, lakhatási helyzetét elemző diagnózis, mely a további hosszútávú fejlesztő munka alapjául szolgál majd. Emellett több alkalommal összehívásra került a Járási Szolgáltató
Kerekasztal, amely a járásban dolgozó szakembereknek biztosít lehetőséget arra, hogy összehangolják tevékenységüket, és együttműködéseket tudjanak kialakítani más szervezetekkel, programokkal, míg a Járási Fejlesztési Fórum a járásban működő intézményeknek és a települések vezetőinek nyújt segítséget.

Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató