Óriási felelősséggel, nagy odaadással

Jubileumot ünnepelt a Katolikus Karitász Pécsett

Idén ünnepli megalakulásának 90. és újjászervezésének 30. évfordulóját a Katolikus Karitász, ebből az alkalomból a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász szervezett ünnepi eseményeket 2021. június 23-án. A nap kezdetén emléktáblát avattak Dr. Szalai János atya, címzetes prépost, az újjáalakult Pécsi Karitász első igazgatójának tiszteletére.

Bíró László ny. püspök személyesen is ismerte Szalai János atyát, elbeszélésével könnyedén hozta közel a táblaavatáson jelenlévőkhöz.  Különleges volt a szerdai nap magának püspök atyának is, mivel épp pappá szentelésének 47. évfordulójára esett. Az ünneplők hangos tapssal köszöntötték a nyugalmazott főpásztort.

Szalai János atya alakja, ismerősei, családja, életpályája felidézése előtt szólt még a Karitász pécsi előzményéről is. A “Velner-művek”, vagyis három helyi hölgy városi segítséggel végezte a szociális munkát, ruhát gyűjtöttek, betegeket gondoztak. A Karitász a Balkánon folyt háború alatt kapott igazi lendületet. János atya ekkor érkezett haza Győrből, s bár teológiát szeretett volna tanítani, meglátta ezt a feladatot és nagyon nagy erőkkel látott hozzá. Halk szavúságát tevékeny voltával ellensúlyozta, már diákkorától kezdve közösségszervező volt: ezzel is "készítette fel őt a jó Isten a szolgálatra.” Később hittanosai is megbecsült emberekké váltak, pedig az ‘50-es években nem volt egyszerű az oktatás helyzete. Nagyon hamar felismerte, hogy a zsinati teológiát kell haza hozni Magyarországra, ezt ő vitte bele a papnevelésbe, az első papnevelési szabályzatba. “Nagy munkabírású, nagyon következetes ember volt. Ha valaki valamit elvállalt, kihajtotta belőle. Ha dühös volt valakire, akkor is csak annyit mondott “tücsökbogár”.  Ez volt a legcsúnyább szó, amit használt.” Teológiai napokat is szervezett, járta a határon túli részeket, s meghívta az ottani ismerőseit, aktív lelkipásztorokat. “89-ben minket kevésbé érintett az NDK-s vándorlás, de jött a balkáni háború. Akkor kapott nagyobb lendületet a Karitász, és itt nagyon nagy hasznát vette a nyelvi tudásának. Különböző nemzetközi szervezetekkel vette fel a kapcsolatot, s irányították ide a segítséget. Óriási felelősséggel, nagy odaadással rengeteg embernek segített. Nem hiába kapott minden oldalról, sokféle kitüntetést.” Később, nyugdíjas éveiben is tisztában volt vele, mi történik a magyar egyházban.

Felföldi László, pécsi megyéspüspök a táblaavatáson elmondta: “Valójában minden emberi életnek a mélye, a jó emberi érzete ezeken a Karitász alapokon múlik. Az egyik a szegénység. Aki nem érzi magát ebben a világban rászorultnak és szegénynek, az soha nem tud segíteni senkin. A segítség abból indul ki, hogy rászorulok, és ez a világ azt sugallja a fejünkbe, a szívünkbe, hogy te senkire nem szorulsz rá, te magad mindent meg tudsz oldani. Minél inkább érzi valaki, hogy szüksége van a másik emberre, annál nyitottabb a szeme és annál inkább látja a másik életet. A másik az ingyenesség, ami az önkéntességben jelent meg. Csak az ingyenes jóság és szeretet szépíti az életünket. És a szívünknek csak az a gazdagsága, amit a szívünkből ingyenesen odaadunk. Aki ezt nem adja oda valami miatt - néha nem értem, miért zárjuk be? - abban ez, mint a hűtőszekrényben ott hagyott hús, megbüdösödik. És sok-sok ember boldogtalansága, állandó savanyúsága csak ezen múlik, hogy képtelen az ingyenes szeretetre. Egy idő után nem tud örülni, nem tud mosolyogni, mert ráromlott az a szeretet, az a jóság, amit tovább kellett volna adnia. Harmadik, hogy ezt szabad egyéni, saját vállalkozásban, de vannak az életnek területei, ahol csak közösségben valósítható meg. Ilyen a Karitász. Nagyon fontos, hogy legyenek kisebb-nagyobb közösségek, ahol megtapasztaljuk, hogy rászorulunk egymásra, hogy van bennünk egy csodálatos ajándék, amit csak ingyen szabad és lehet odaadni, és összefogunk, mert egymásra tekintve, egymásra mosolyogva sokkal többet, sokkal nagyobbat, sokkal szebbet tudunk megvalósítani. Ezt köszönjük meg most az alapítónak, az emléktábla avatásával és erre tekintve kell a saját Karitászunkat erősítenünk és gazdagítanunk.

Az emléktáblát ezt követően leplezték le, hogy a pécsi járókelők számára is tanúságul szolgáljon, a Karitász alapításáról-alapítójáról.

A délelőtt szentmisével folytatódott a Pécsi Székesegyházban. Ft. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója homíliájában a napi evangéliumhoz kapcsolódva arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy “Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt, a jó gyümölcs megterméséhez meg kell térnie mindenkinek.”

Ezen a szentmisén a Pécsi Karitász 30 éve fennálló csoportjait is emléklappal köszöntötték: a komlói Boldog  Salkaházi Sára Karitász Csoportot, a szigetvári Szent Rókus Karitász Csoportot és a pécsi Szent-Erzsébet Római Katolikus Plébánia Karitász Csoportját, akik értékteremtő, áldozatos munkájukkal hozzájárultak a Karitász országos hálózatának kiemelkedő tevekénységéhez az újjáalapítás kezdetétől fogva.

A nap fénypontjaként a Dómkőtárban megnyílt a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász elmúlt 30 évéről szóló kiállítása, Besenczi Zsolt karitászigazgató szavaival: “Mi volt a fő szándékunk? Emléket állítani, emlékezni, megszólítani az emberek szívét, hívni őket önkéntes munkára, a diákokat szeretetszolgálatra, mert a célunk nemcsak megőrizni az elmúlt 30 évet, hanem tovább vinni, tovább növelni azt. A teremtésvédelem és a gondos adománykezelés jegyében elkészült kiállítás nem kért fel profi kiállításszervezőt, hanem az adományokat átmenetileg felhasználta a kiállításhoz, majd annak végével visszajuttatja az adományozási körforgásba. A megjelenített színek mögött vannak a mi kist történeteink, az emlékeink, a támogatóink, az önkénteseink, az imáink, és persze a mindennapi kihívásaink.”
A kiállítás augusztus 26-ig látogatható, hétfő-szerda-pénteki napokon. A Karitász jubileumának következő állomása pedig egy 90 km-es zarándoklat lesz, Homokbödöge célállomással, 2021. június 30. és július 3. között. 

Képek: Harasztovics Arnold

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató