Végtelen lehetőség nyílik arra, hogy szeressünk

A Katolikus Karitász „Végtelen lehetőség” elnevezéssel komplex felzárkóztató modellprogramot valósít meg az ormánsági Sellyei járásban. A nyár náluk is az öröm és a szórakozás ideje, a palacsinta és a szülői kvíz már csak hab a tortán.

Közeledünk Besence felé, a Sellyei járásban található kis zsákfaluhoz, közben elrobog mellettünk egy megafonnal felszerelt mikróbusz. Ez volt a bolt, a környék településein ezen a kis buszon keresztül tudják beszerezni a mindennapi szükségleteket. Az egyutcás faluba érkezve lassítunk és figyelünk jobbra balra, keressük a célunkat, s mikor már lemondanánk róla, bal oldalon egy kis erdő melletti tisztáson észrevesszük őket: egy sárga légvár s vagy 20 gyerkőc.

A Katolikus Karitász „Végtelen lehetőség” elnevezéssel komplex felzárkóztató modellprogramot valósít meg az ormánsági Sellyei járásban. A 38 kistelepülést magába foglaló, hátrányos helyzetű térségben nagy segítséget jelent a segélyszervezet munkatársainak jelenléte.

A mostani foglalkozás az ifi és gyermek programok sorába csatlakozik be – tudjuk meg Kovács Tibortól, a karitász munkatársától, aki bemutatja nekünk az eseményt. Középpontban a már említett légvár található, amin korcsoportok szerint lehet csuszkálni, ugrálni. Kora délutánra már nagyon felmelegszik a kis vár így azt addigra leszokták engedni, de mára már ez is a műsor része, közösen eresztik le és csomagolják el a játszóvárukat. Ezután körversenyek következnek, majd egy hűsítő vizeslufi csata. Aki esetleg megéhezne a nap folyamán, lekváros palacsintával pótolhatja a kalóriákat. A mostani eseményre a falubeliek három órán át készítették az édességet a lurkók számára, de jut falat annak is, aki nem lenne édesszájú: egy nagy lábosban készülnek a friss lángosok. Tibor megemlíti azt is, hogy egy falunapon akár 50 gyermek is részt vesz a programjukon, olyankor a felnőtteknek is külön kvízműsorral szoktak készülni, ami mindig az adott településsel kapcsolatos kérdésekből tevődik össze.

A kisrét, ahol a program megvalósul, egy helyi vállalkozóé, aki a tisztás és a mellette található kis fás rész gondozásáért cserébe szívesen ajánlja fel a falunak közösségi programokra – tudjuk meg Gregics Melindától, a falu polgármesterasszonyától. A falu vezetője elmeséli, hogy a majd 90 fős településen, milyen segítséget, támaszt jelentenek a Karitász programjai. Külön kiemeli számunkra a szervezet Zöldellő kertek című programjának sikerét, aminek bevezetése előtt a település 36 háztartásából mindössze 10-en gondozták a kiskertjüket, a segítségnyújtás után pedig már 22-en gazdálkodnak a kertjeikben.

Készülnek tovább a különböző finomabbnál finomabb lekváros palacsinták a gyerkőcöknek, akik közben buborék fújással foglalatoskodnak, vagy épp fogócskáznak a kis erdő fái közt. Mennünk kell tovább, a kocsiban még utoljára meghallunk egy távolodó gyermekkacajt, tán épp most kezdődött el a várva várt lufi csata.

Fotó: Katolikus Karitász/Vermes Tibor

Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató