Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

A szeretet önkéntesei Batthyányi városában

A szombathelyi egyházmegyei karitászosok nagyszabású Szent Erzsébet ünnepe, mintegy 750 önkéntes részvételével.


Az elmúlt hétvégén különleges helyszínen, a szegények szemorvosaként ismert Boldog Batthyány-Strattmann László hajdani lakóhelyén, Körmenden gyűlt össze több mint 750 önkéntes karitászos a Szent Erzsébet jubileumra. 

A hitét sokrétűen megélő Árpád-házi Szent Erzsébet a Katolikus Karitász védőszentje. Az elmúlt hétvégén őt, a szent életű, 810 éve született királylányt ünnepelte Körmenden a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. 900 önkéntese közül több mint 750 gyűlt össze a boldoggá avatott Batthyány- Strattmann László városában. A herceg-orvos által annakidején rendszeresen látogatott Szent Erzsébet-templomban megtartott püspöki szentmise után hajdani várkastélyában és parkjában különféle programok várták a karitászosokat. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt. 

 

A nap a Batthyány-kastélyban folytatódott. A színházteremben dr. Török Csaba atya osztotta meg gondolatait Szent Erzsébetről. Kiemelte: Erzsébetet a szeretet emelte ki azok közül akik saját korában sokat segítettek az embereken. És ez az a többlet, ami a Karitász önkénteseinek munkáját is megkülönbözteti másokétól.

Kiss László plébános köszöntötte a körmendi templomban először miséző Székely János megyéspüspököt, aki a szentmisén a szeretet hatalmáról beszélt. Arról is, hogy Szent Erzsébetet a szegények iránti nagylelkű szeretet jellemezte, ugyanakkor a férje iránti szeretetével is mindmáig példát mutat. Azután a Batthyány kastély színháztermében Czvitkovics Gyula körmendi alpolgármester fejezte ki örömét amiatt, hogy az idén az ő városukban ünnepelnek a karitászosok. 

Dr. Török Csaba, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára Szent Erzsébetről tartott elmélkedésében azt emelte ki: soha nem volt és nem is lesz olyan világ, amelyben a keresztények szeretetére ne lenne szükség. Állva tapsolta meg a közönség az egyházmegyei karitász egyik megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató intézményének, a Hársfa-háznak 35 színjátszóját. Ők Szent Erzsébet életéről szóló musicalt mutattak be. 

A kastély udvarán 13 csapat főzött finom bográcsos ebédet. Rendeztek kézműves foglalkozásokat, egy sátorban a védőszent életéről szóló vetélkedő zajlott, s volt olyan helyszín is, ahol cigány festők alkotásait tekinthették meg az ünnepre Zalából is Körmendre érkezett karitászosok.

Némethy Mária/Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Képek: Némethy Mária és Bedőcs Gyula

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008