Orvosmisszió

„Az Orvosmisszió ma Európában a „leg”-ek missziója. A mindennapi megélhetést tekintve a legszegényebb, utak hiányában a legnehezebben megközelíthető, a nagyvilág számára legkevésbé ismert, egészségügyi szempontból még ukrán viszonylatban is a legelhanyagoltabb. Emiatt az itt élők helyzete a legkilátástalanabb egész Európában. Ez motiválja orvosainkat és hallgatóinkat, hogy két-három hetente útnak induljanak.”  Vojcek László professzor, az Orvosmisszió vezetője

Nagyon megérintett az itt élő emberek nehéz sorsa. Mi ilyen élethelyzeteket csak dokumentumfilmekből ismerhetünk. Magától értetődő volt, hogy segítjük a kárpátaljai gyermekek prevenciós szűrését. Klaus Höhn, a Katolikus Karitász németországi jószolgálati nagykövete

A Kórházmisszióval kezdődött a Kárpátalján élők egészségügyi támogatása

A Katolikus Karitász Kórházmissziója már 2015-től segítette az egészségügyi ellátást Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházaiban. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére a karitász az elmúlt években közel 20 millió forintos támogatást biztosított. Életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, valamint 8 betegszoba bebútorozásával segítette a gyermekek gyógyulását de juttatott élelmiszer-adományt, valamint infúziószabályozó készüléket a gyermekonkológiai osztálynak és felújított fürdőszobákat, vízvezetékeket és villanyhálózatot is. E három kórház több tízezer gyermek ellátását próbálja biztosítani Kárpátalján.

Orvosmisszió

A hatalmas gyógyszer- és kórházi eszközigény, valamint az orvosi beavatkozások nagy száma hozta azt a felismerést, hogy prevencióval, helyben végzett orvosi vizsgálatokkal sok gyermek esetében megelőzhető lenne a kórházi beavatkozás. A Karitász támogatója, Vojcek László professzor ennek nyomán szervezte meg az első missziót Gyertyánligetre 2017 szeptemberében. Az Orvosmisszió munkájával kiegészíti a Karitász kárpátaljai Kórházmisszióját, valamint a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programját.

Missziós területek

A Misszió Kárpátalján eljutott a legtávolabbi, legkevésbé látogatott, legnehezebben megközelíthető és egészségügyi szempontból a legelhanyagoltabb szórványtelepülésekre is. A Misszió vizsgálatait évente megismétli, szükség szerint új szemüveget, lúdtalpbetétet biztosítva a gyermekeknek. A Karitász orvosmissziós munkájához jelentős támogatást nyújt Magyarország Kormánya és a németországi Szent Erzsébet Alapítvány, melynek elnöke, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete Klaus Höhn az Orvosmisszióval több alkalommal ellátogatott Kárpátaljára. 

Szolidaritás a határon túli magyarsággal

A vizsgálatoknak a megelőzés és a gyógyítás mellett fontos üzenete, hogy az anyaország számára minden magyar fontos és odafigyel a legtávolabb, szórványban élő honfitársainkra is. Az első világháborút lezáró békediktátum következményeként Magyarország elveszítette területeinek kétharmadát és lakosságának közel felét. Több millió magyar került a környező országokba, akik közül ma a Kárpátalján élő több mint 150 ezres magyarság és a szerbiai Vajdaságban élő közel 200 ezer magyar van a legnyomorúságosabb, legkiszolgáltatottabb helyzetben.

A prevenciós szűrések az egészségmegőrzés fontosságára is felhívják a figyelmet és általuk olyanok is részesülhetnek a szakorvosi vizsgálatokban, akik erre nem gondoltak vagy panaszaik ellenére, anyagi helyzetük miatt nem is gondolhattak.

A szűrések tapasztalatai

Kárpátalján a szűrések során olyan problémákkal találkozhatunk, melyek nemcsak a jelen ukrán egészségügyi ellátórendszer hiányosságainak, nehézségeinek a következményei, hanem a szegénységből, a kisebbségi létben megélt elnyomásból, kilátástalanságból fakadnak. Évtizedek, generációk óta tartó kilátástalanság és depresszió következménye, hogy az alapvető egészségkultúra is elsorvadt. A reményvesztettség következtében alulmotivált társadalomban a legalapvetőbb problémák, mint a magas vérnyomás, vércukor kezelése is az esetek nagy részében elmarad. Ezért ennek szövődményei, az agyvérzés, a jelentős látásromlás, esetenként végtagvesztés az amúgy is nehéz helyzetben lévő családoknak újabb keresztet jelent.

Ebben a helyzetben a gyermekek egészsége sem elsődleges, mindemellett a várandós mamák gondozása sem megoldott.  A gyermekek esetében az alapvető életminőséget meghatározó problémákra, mint csípőficam, bokasüllyedés, gerincferdülés, fogszuvasodás, jelentős látási problémák sem feltétlenül születik időben megnyugtató válasz. Ebbe a környezetbe próbáljuk az egészség és a remény sugarát elvinni.

Orvosmisszió, Medikusmisszió

A Misszió létszáma a kezdeti 8-ról mára több mint 80 főre emelkedett. 32 szakorvos és rezidens, 19 szakápoló, mentős, optometrista és számos technikai munkatárs segíti a munkánkat. 2018 tavaszán 4-6. éves orvostanhallgatókból megalakult a Medikusmisszió. Tagjai a szakorvosok munkáját segítik és később orvossá válván az Orvosmissziót erősítik. 

A Misszió szakorvosok, rezidensek, medikusok és technikai segítők önkéntes munkájára épül, akik évente 14-16 hétvégén 16-18 fős csapattal indulnak el, hogy a magyar óvodák, iskolák, közösségi házak termeiben „rendelőket” rendezzenek be és a legtávolabbi, magyar lakta területeken vizsgálataikkal kiegészítsék és pótolják az egészségügyi ellátást. E tevékenységet az emberi erőforrások minisztere és a szociális államtitkár 2018-ban a „Pro Voluntarius” díjjal ismerte el.

Szűrővizsgálatok, tanácsadás

Az Orvosmisszió vizsgálatait évente ismétli és a gyermekeket támogató „alap” szűrővizsgálatokon túl (fogászat, ortopédia, szemészet) az édesanyáknak kismamaszűrést és tanácsadást, az idősebbeknek pedig vércukor, vérnyomásmérést, valamint EKG vizsgálatot biztosít. Hiánypótló a Karitász 2019-ben elindult nőgyógyászati rákszűrése és a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelőknek adott konduktori támogatás is. Az Orvosmisszió ezzel kiegészíti a Karitász 2015 óta működő kárpátaljai kórházmisszióját, melynek keretében, az elmúlt hónapokban rendszeresen támogattuk a Kárpátaljára szállított sebesültek műtétjeit és rehabilitációját. 

Sokrétű segítség, ismerjük a helyi gondokat, hiányosságokat

A Karitász a kárpátaljai karitász csoportok által sokrétű segítséget nyújt a háború sújtotta országban, mert a helyi önkéntesek ismerik legjobban az egyedülálló idősek, a sok gyermeket nevelők, a családfő nélkül maradottak gondjait, de tisztában vannak azzal is, hogy mire van szüksége egy

Hat év számokban

Az elmúlt közel hat esztendőben az önkéntes csapat tagjai összesen 61 alkalommal, Kárpátalja, Délvidék és Erdély 28 településének óvodáiba és iskoláiba jutottak el. Az Orvosmisszió 2023. június végéig több mint 5300 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, több mint 3800 felnőtt EKG, vércukor és vérnyomás vizsgálatát, továbbá több mint 1100 nőgyógyászati- és rákszűrést végzett el.

A vizsgálatok eredményeképpen a Karitász több mint 1000 szemüveget és 1100 lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek. Az Orvosmisszió orvosai és a Karitász helyi munkatársai számos további vizsgálatot és műtétet kezdeményeztek, illetve végeztek el.

Szűrővizsgálatok 2023-24-ben

Az elmúlt hat évben végzett prevenciós szűréseket kívánjuk folytatni 21 településen. A háború kitörése óta nem végeztünk szűréseket Kárpátalján és most az újraindulással pótolni szeretnénk az elmaradásokat. Ha a körülmények lehetővé teszik (nem lesznek áramszünetek és lesz fűtés) az őszi – téli időszakban is a kárpátaljai prevenciós vizsgálatok lesznek a középpontban.

 

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató