Orvosmisszió

„Az Orvosmisszió ma Európában a „leg”-ek missziója. A mindennapi megélhetést tekintve a legszegényebb, utak hiányában a legnehezebben megközelíthető, a nagyvilág számára legkevésbé ismert, egészségügyi szempontból még ukrán viszonylatban is a legelhanyagoltabb. Emiatt az itt élők helyzete a legkilátástalanabb egész Európában. Ez motiválja orvosainkat és hallgatóinkat, hogy két-három hetente útnak induljanak.”  (Vojcek László professzor, az Orvosmisszió vezetője)

Nagyon megérintett az itt élő emberek nehéz sorsa. Mi ilyen élethelyzeteket csak dokumentumfilmekből ismerhetünk. Magától értetődő volt, hogy segítjük a kárpátaljai gyermekek prevenciós szűrését. (Klaus Höhn, a Katolikus Karitász németországi jószolgálati nagykövete)

A Kórházmisszióval kezdődött a Kárpátalján élők egészségügyi támogatása

A Katolikus Karitász Kórházmissziója már 2015-től segítette az egészségügyi ellátást Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházaiban. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére a karitász az elmúlt években közel 20 millió forintos támogatást biztosított. Életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, valamint 8 betegszoba bebútorozásával segítette a gyermekek gyógyulását de juttatott élelmiszer-adományt, valamint infúziószabályozó készüléket a gyermekonkológiai osztálynak és felújított fürdőszobákat, vízvezetékeket és villanyhálózatot is. E három kórház több tízezer gyermek ellátását próbálja biztosítani Kárpátalján.

Orvosmisszió

A hatalmas gyógyszer- és kórházi eszközigény, valamint az orvosi beavatkozások nagy száma hozta azt a felismerést, hogy prevencióval, helyben végzett orvosi vizsgálatokkal sok gyermek esetében megelőzhető lenne a kórházi beavatkozás. A Karitász támogatója, Vojcek László professzor ennek nyomán szervezte meg az első missziót Gyertyánligetre 2017 szeptemberében. Az Orvosmisszió munkájával kiegészíti a Karitász kárpátaljai Kórházmisszióját, valamint a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programját.

Missziós területek

A Misszió Kárpátalján eljutott a legtávolabbi, legkevésbé látogatott, legnehezebben megközelíthető és egészségügyi szempontból a legelhanyagoltabb szórványtelepülésekre is. A Misszió vizsgálatait évente megismétli, szükség szerint új szemüveget, lúdtalpbetétet biztosítva a gyermekeknek. A Karitász orvosmissziós munkájához jelentős támogatást nyújt Magyarország Kormánya és a németországi Szent Erzsébet Alapítvány, melynek elnöke, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete Klaus Höhn az Orvosmisszióval több alkalommal ellátogatott Kárpátaljára. 

Szolidaritás a határon túli magyarsággal

A vizsgálatoknak a megelőzés és a gyógyítás mellett fontos üzenete, hogy az anyaország számára minden magyar fontos és odafigyel a legtávolabb, szórványban élő honfitársainkra is. Az első világháborút lezáró békediktátum következményeként Magyarország elveszítette területeinek kétharmadát és lakosságának közel felét. Több millió magyar került a környező országokba, akik közül ma a Kárpátalján élő több mint 150 ezres magyarság és a szerbiai Vajdaságban élő közel 200 ezer magyar van a legnyomorúságosabb, legkiszolgáltatottabb helyzetben.

A prevenciós szűrések az egészségmegőrzés fontosságára is felhívják a figyelmet és általuk olyanok is részesülhetnek a szakorvosi vizsgálatokban, akik erre nem gondoltak vagy panaszaik ellenére, anyagi helyzetük miatt nem is gondolhattak.

A szűrések tapasztalatai

Kárpátalján a szűrések során olyan problémákkal találkozhatunk, melyek nemcsak a jelen ukrán egészségügyi ellátórendszer hiányosságainak, nehézségeinek a következményei, hanem a szegénységből, a kisebbségi létben megélt elnyomásból, kilátástalanságból fakadnak. Évtizedek, generációk óta tartó kilátástalanság és depresszió következménye, hogy az alapvető egészségkultúra is elsorvadt. A reményvesztettség következtében alulmotivált társadalomban a legalapvetőbb problémák, mint a magas vérnyomás, vércukor kezelése is az esetek nagy részében elmarad. Ezért ennek szövődményei, az agyvérzés, a jelentős látásromlás, esetenként végtagvesztés az amúgy is nehéz helyzetben lévő családoknak újabb keresztet jelent.

Ebben a helyzetben a gyermekek egészsége sem elsődleges, mindemellett a várandós mamák gondozása sem megoldott.  A gyermekek esetében az alapvető életminőséget meghatározó problémákra, mint csípőficam, bokasüllyedés, gerincferdülés, fogszuvasodás, jelentős látási problémák sem feltétlenül születik időben megnyugtató válasz. Ebbe a környezetbe próbáljuk az egészség és a remény sugarát elvinni.

Járványmegelőzés és szűrővizsgálatok
2021-ben

A világjárvány erősen visszavetette az Orvosmisszió munkáját. A karantén ideje alatt a Katolikus Karitász arra törekedett, hogy az Orvosmisszió ellátási területén a covid leküzdésében és a megelőzésben nyújtson segítséget mindenekelőtt eszközökkel és ózonos fertőtlenítéssel. A járvány miatt eddig négy prevenciós szűrővizsgálat került lebonyolításra a Délvidéken és Kárpátalján, melyet szeptember és december között további hat követ.

Orvosmisszió, Medikusmisszió

Az elmúlt közel négy esztendőben a 72 főből álló önkéntes csapat tagjai (orvosok, medikusok, technikai segítők) összesen 40 alkalommal, Kárpátalja, Délvidék és Erdély 23 településének óvodáiba és iskoláiba jutottak el (melléklet). Az Orvosmisszió 2021július végéig több mint 3300 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, több mint 2300 felnőtt EKG, vércukor és vérnyomás vizsgálatát, továbbá több mint 600 nőgyógyászati- és rákszűrést végzett el. A vizsgálatok eredményeképpen a Karitász több mint 800 szemüveget és 1000 lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek. Az Orvosmisszió orvosainak és a Karitász helyi munkatársainak segítségével több, mint 110 gyermek és felnőtt kivizsgálását és gyógyítását, műtétjét szervezte meg a munkácsi gyermekkórházban és magyarországi helyszíneken.

A Misszió létszáma a kezdeti 8-ról mára több mint 70 főre emelkedett. 33-an szakorvos, rezidens, míg 11 önkéntes a 2018 tavaszán 4., 5. és 6. éves orvostanhallgatókból megalakult a Medikusmisszió tagjai, akik a szűrővizsgálatokon hatékonyan segíti a szakorvosok munkáját és később orvossá válván az Orvosmissziót erősítik.

Szűrővizsgálatok, tanácsadás

A gyermekeknél szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrővizsgálatot végeznek a Misszió orvosai. A felnőttek esetében vércukor, vérnyomás mérése, valamint EKG szűrésre kerül sor. Ezt a megelőző vizsgálatot szakorvos vezetésével medikushallgatók végzik, akik életmód és táplálkozási tanácsokat is adnak a magas cukorral és vérnyomással küzdő betegeknek.

Kismamák, nőgyógyászat, magzatvédelem

A Gyermekek és a felnőttek szűrése mellett elkezdődött a gyermeket váró kismamák segítése és a csecsemős édesanyák támogatása is. Az orvosi szűrések alkalmával 2018 tavaszától a Misszió nőgyógyászati és gyermek-nőgyógyászati tanácsadást is tart és megkezdte ismeretterjesztő előadásait egészségmegőrzés, függőség-prevenció témakörben. Ezt kívánjuk folytatni 2019-ben is bővítve a programot csecsemőápolási, egészséges életmóddal kapcsolatos és magzatvédelemi ismeretekkel.

Kismamaprogram

2018 őszétől tájékoztatófüzettel, tanácsadással, csecsemő ruházattal segítjük a szülést megelőzően illetve azt követően a magyar édesanyákat. Ahol ez szükséges, vércukor, vérnyomás, magzati szívhang vizsgálatát biztosítjuk a kismamáknak. Célunk, hogy 2019 végére minden magyar kismamát elérjünk és számukra mind orvosi, mind eszközbéli segítséget tudjunk adni.

A vizsgálati eredmények rögzítése

Minden gyermekről vizsgálati karton készül, mely tartalmazza a szakorvosi véleményeket, a javasolt gyógyászati segédeszközt és a terápiát. Egy év után a vizsgálatot ennek alapján ismételjük.

Gyógyítópontok létrehozása

A gyermeket váró magyar családok biztonságos orvosi ellátásához, a helyi egészségügyi színvonal emelése érdekében, továbbá az Orvosmisszió munkájának támogatására olyan gyógyító pontok létrehozását tervezzük Kárpátalján, melyek a környékbéli települések magyarságát is képesek ellátni, melyet az Orvosmisszió tagjai és a helyi egészségügyi dolgozók egyaránt szűrésre és gyógyításra használhatnak. Ezek létrehozása az óvoda építésekkel és felújításokkal párhuzamosan segíthetik a magyarság megmaradását, életerejének növekedését, magára találását.

Járványmegelőzés és szűrővizsgálatok 2021-ben

Ózonos fertőtlenítés

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye Nagyszőlősi Egyházközsége felkérésére elindult egy teljeskörű ózonfertőtlenítési program a Katolikus Karitász Orvosmissziója és a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület együttműködésében. 2020 év végén, 2021 januárjában és februárjában több településen (Nagyszőlős, Huszt, Bustyaháza, Visk, Tiszaújlak, Bene, Beregszász, Gyertyánliget, Munkács) fertőzött közintézmények, óvodák, iskolák, kollégiumok, plébániák, hittantermek, fertőtlenítését végezte az Orvosmisszió, de ózonozott ravatalozóban és a Beregszászi Magyar Színházban is. 

Megelőzés védőeszközökkel, fertőtlenítőszerekkel

A járvány ideje alatt az Orvosmisszió az óvodásoknak, iskolásoknak és a magyar közösségek tagjainak elsősorban egészségügyi segítséget kívánt nyújtani védőeszközök, fertőtlenítőszerek és egészségmegőrző adományok eljuttatásával. Az Orvosmisszió ellátási területén Kárpátalján és a Délvidéken óvodáknak, iskoláknak, kollégiumoknak, kórházaknak, idősotthonoknak, plébániáknak és rászoruló családoknak a helyi karitász szervezeteken keresztül kívántunk segítséget nyújtani. (több mint 2500 liter kézfertőtlenítőt, 2500 db gumikesztyűt, több mint 3000 db maszkot, 250 doboz élelmiszercsomagot, 2500 doboz antibiotikumot, 300 doboz fájdalomcsillapítót, 600 doboz C-vitamint, 250 doboz multivitamint, több tucat digitális hőmérőt, speciális mentősruhákat, egy UH berendezést, 5 db vérnyomásmérőt, EKG berendezést, 40 doboz háztartási felszerelést, 30 doboz ágyneműt, 20 doboz köntöst, pizsamát, törölközőt, 1 doboz kórházi orvosi ruha, több mint 50 zsák ruha adományt, 30 doboz cipő adományt, mosógépet, járókereteket és kerekesszéket)

Babacsomag 2021-ben is

2021-ben babacsomaggal folytattuk a csecsemős családok támogatását Rahón, Nagybocskón, Terebesfejérpatakon, Aknaszlatinán, Técsőn és Visken, továbbá 500 doboz bébiételt juttattunk el a korábban babacsomaggal támogatott édesanyákhoz.

2020-ban, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján, az Orvosmisszió által gondozott településeken elindult a Karitász „babacsomag” kezdeményezése, mellyel 100 várandós és csecsemős magyar édesanyának kívánt segítséget nyújtani. Ezek a babacsomagok a korábban is biztosított tájékoztató füzetek mellett a születést követő első egy-két hónapra elegendő legfontosabb csecsemőápolási eszközöket (digitális hőmérő, vízhőmérő, kamillás törlőkendő, popsikenőcs, fürdetőkenőcs), textil és nadrágpelenkát, valamint babaruhát tartalmaznak. Ilyen babacsomagokat vehettek át magyar édesanyák elsőként a délvidéki Muzslyán majd Erdélyben Gyimesbükkön, végül Kárpátalján Kőrösmezőn, és Gyertyánligeten. Azoknak a családoknak kívántunk segítséget nyújtani, akik őrzik magyarságukat és magyarnak kívánják nevelni gyermekeiket.

Hatékonyabb segítség, raktár Nagyszőlősön

A nagyszőlősi járási karitász telephelyén kis raktárt hoztunk létre, mely hosszútávon segíti a gyógyszerek, az egészségügyi és egyéb adományok tárolását, hatékony elosztását. Nagyszőlős közelsége a határhoz valamint központi fekvése jó elérést tesz lehetővé mind Munkács, mind a nagyobb létszámban magyar lakta települések Técső, Visk, Aknaszlatina felé. A Richter legutóbbi adományának szétosztása már innen történt

Tankönyvek a legrászorultabbaknak és a szórványnak

A trianoni döntés 100. évfordulóján kiemelt cél volt az is, hogy 2020 szeptemberében támogatást kapjanak azok a szórványban élő nagyobb gyermekek, akik magyar nyelvű osztályban vagy iskolában kezdik meg tanulmányaikat. Így több száz magyar nyelvű tankönyvet és több mint 200 iskolakezdési csomagot sikerült eljuttatni délvidéki és kárpátaljai elsősöknek és tanítóiknak. Ezt folytattuk 2021-ben is, tankönyveket, munkafüzeteket, szemléltető eszközöket eljuttatva azoknak a nevelőknek, akik tanórán kívüli foglalkozásokon tanítanak, gyerekek felzárkóztatásával foglalkoznak (Bustyaháza, Munkács, délvidéki Lurkóházak – Óbecse, Drea, Hajdújárás).

Szabadka, Hajdújárás, 2021. május 28-30.

Szűrővizsgálat a Nagycsaládosok Egyesületénél és a hajdújárási Lurkóházban, valamint a Kolibri a Családokért Egyesületnél. Két nap alatt orvosaink összesen 101 gyermeket vizsgáltak, közülük 63-an kaptak szemüveget és 14-en lúdtalpbetétet. 120 felnőtt szűrésére is sor került és 40 hölgy vett részt nőgyógyászati rákszűrésen.

Hajdújárás, 2021. június 9-10.

Tekintettel a nagy érdeklődésre június közepén további 73 nő rákszűrésére és vizsgálatára került sor. Ez alkalommal csak nőgyógyászati vizsgálatot végzett a Misszió. 

Óbecse, Drea 2021. június 18-20

Szűrővizsgálat az Óbecsei és a Dreai Lurkóházban. A vizsgálatok alkalmával 101 felnőtt és 84 gyermek szűrését végezték el önkénteseink. Szemüveget 26 gyermek kapott és 6-an kaptak lúdtalpbetétet. Orvosaink 38 nőgyógyászati vizsgálatot végeztek.

Rát, 2021. július 9-11.

Szűrővizsgálat a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon és Rehabilitációs Központban - Az Orvosmisszió 78 gyermeket vizsgált meg a katolikus gyermekotthonban, közülük 31-en kaptak szemüveget. Prevenciós felnőtt szűrésen 64 fő esett át.

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató